BSM Jaargang 3 Nummer 3 (UITVERKOCHT)

Uitverkocht

Sorry, dit nummer is volledig uitverkocht en is daardoor niet meer op papier te bestellen. Alle artikels uit dit nummer zullen eind 2018 hieronder volledig te lezen zijn.

Vanwege de zeer hoge kosten zijn we momenteel niet van plan om de nummers te laten bijdrukken. Neem een abonnement om er zeker van te zijn dat je geen enkel nummer mist.

Category: Jaargang 3

Beschrijving

Klugheim, een nieuwe themawereld in Phantasialand

Na ruim 2 jaar bouwen opende Phantasialand eind juni het misschien wel meest geanticipeerde pretparkproject in Europa van de afgelopen jaren. Samen met pretparkfans van over de hele wereld stonden we op 29 juni aan de poort van het park te drummen om de officiële opening van Klugheim bij te wonen. In dit artikel neemt André je mee tijdens zijn ontdekkingstocht door Klugheim, waarbij hij enkele hoogtepunten uit de ontwikkeling aanstipt, maar vooral ook bekende en minder bekende personen uit de sector aan het woord laat.

» Lees verder


Drie keer over de kop in de eerste RMC van Europa: Wildfire in Kolmården

Kolmården heeft deze zomer een spectaculaire houten achtbaan in huis gehaald, misschien wel de spectaculairste van heel Europa! Wildfire is namelijk de eerste Europese woodie die over de kop gaat, drie keer zelfs. Als een park zoiets spectaculairs bouwt, moet je als pretparkfan natuurlijk eens een bezoekje brengen. Kris trok samen met de Rollercoaster Friends richting Zweden om dit beest uit te testen.

» Lees verder


Achtbaanbouwer in de kijker: Rocky Mountain Construction

Sinds kort hebben we de eerste Rocky Mountain Construction coaster in Europa. Het bedrijf is een vrij nieuwe speler op vlak van houten achtbanen en de zogenaamde ‘hybrid’-coasters. Ze zijn vooral actief in Amerika, maar nu voor de eerste keer ook daarbuiten. Hoe kwam het bedrijf op de markt en wat maakt hen zo succesvol?

» Lees verder


Timber! Knotsgekke houthakkers in Walibi Rhône-Alpes

Al eeuwenlang worden bomen op dezelfde manier geveld. Niet efficiënt genoeg volgens de houthakkers van Walibi Rhône-Alpes. Hun recentste creatie, de ‘Saw 7,  raast met scherpe messen en een cirkelzaag voorop aan een snelheid van meer dan 60 kilometer per uur door het bos. Tom trok naar Frankrijk om deze houtverslinder uit te testen.

» Lees verder


Achtbaanbouwer in de kijker: The Gravity Group

Timber mag dan nog maar de derde ‘Gravity Group’-woodie van Europa zijn, de constructeur is één van de belangrijkste spelers ter wereld in het houten achtbaanlandschap.

» Lees verder


Interview: Steve Van den Kerkhof over Heidi The Ride

Deze zomer wou Plopsaland De Panne met een houten exemplaar de achtbaanteller van het park op zes brengen. We hadden het hen zo hard gegund, maar een milieuvergunning, of althans het ontbreken daarvan, stak een stok tussen de wielen van de nieuwe woodie. De achtbaan zal daardoor pas bij de start van het nieuwe pretparkseizoen de poorten voor het eerst kunnen openen. Toch schoven we aan tafel bij Plopsa-directeur Steve Van den Kerkhof en hadden het over de gloednieuwe baan.

» Lees verder


Achtbaanbouwer in de kijker: Great Coasters International

Van alle achtbaanbouwers in de geschiedenis is ‘Great Coasters International’, kortweg GCI, waarschijnlijk degene met de meest vanzelfsprekende naam. Het bedrijf is opgericht in 1994 en bouwde sindsdien 22 houten achtbanen, waaronder drie zogenaamde ‘Dueling Coasters’.

» Lees verder


Op de werkvloer: Op bezoek bij de groendienst van Bellewaerde

Heel wat mensen vertrekken dagelijks naar een pretpark. Niet om er een dag lang op achtbanen en andere attracties te gaan zitten, maar om er voor te zorgen dat andere mensen dat wel kunnen doen. In ‘Op de werkvloer’ belichten we bekende en minder bekende jobs in de pretparkbranche. Jonas ging op bezoek bij de groendienst van Bellewaerde waar hij het met ploegleider Luc Goudezeune had over het verzorgen van de natuur in het park.

» Lees verder


Op stap met fans: Nacht van de Abonnees in Plopsaland De Panne

In ‘Op stap met fans’ draait alles rond jou, de fervente pretparkliefhebber. De invulling is volledig vrij, zolang pretparkfans maar centraal staan. In dit nummer neemt Remco Debos ons mee naar Plopsaland De Panne, waar hij genoot van de ‘Nacht van de abonnees’, een exclusieve zomernocturne voor trouwe bezoekers, vol entertainment en leuke extra’s.

» Lees verder


Overnachten in Hotel Colosseo (Europa-Park)

Enkele jaren geleden bezocht Jan tijdens een Italiëreis het wereldberoemde Colosseum in Rome, gebouwd door de Romeinen tussen het jaar 72 en 80 na Christus. Voor ons bezocht hij de hedendaagse versie in Europa-Park.

» Lees verder


Top 5: Houten klassiekers met een “remman”

Enkele parken hebben van tijd tot tijd echter een wel zeer speciale vacature openstaan: ‘brakeman’, oftewel remman. Het is simpelweg een droomjob voor achtbaanfanaten. De taak van de brakeman is eenvoudig: de hele dag op een achtbaan zitten en met zijn remhendel of -pedalen ervoor zorgen dat de rit comfortabel en veilig verloopt voor de passagiers. Jammer genoeg zijn coasters die zo’n brakeman nodig hebben niet dik gezaaid, maar gelukkig voor ons passen alle werkende exemplaren van Europa wel in een ‘top vijf’.

» Lees verder


In de details: Uit welk hout is het gesneden?

Houten achtbanen, bijna elke pretparkfan kan wel genieten van deze prachtige constructies. De verschillende bouwers hebben elk hun eigen manier van werken, maar qua houtsoorten zijn ze het over het algemeen eens. Welke bossen gaan tegen de grond voor deze woodies?

» Lees verder


En verder:

  • Funzone
  • Waarheen?