Overnachten in Hotel Colosseo (Europa-Park)

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 3 (2016) / #3 (Augustus 2016) / Overnachten in Hotel Colosseo (Europa-Park)
Overnachten in Hotel Colosseo (Europa-Park)

Toch is het niet verwonderlijk dat zo’n oud, indrukwekkend, klassiek monument nog steeds inspireert tot op de dag vandaag. Zo ook de familie Mack in Rust, toen ze in 2004 –  bijna twee millennia na keizer Vespasianus – inspiratie zochten voor het thema van hun nieuwe hotel.

Hotel Colosseo (Italiaans voor Colosseum) was het derde parkhotel van Europa-Park (na El Andaluz in 1995 en Castillo Alcazar in 1999) en beschikt over 324 kamers en 22 suites. Wanneer je er binnenstapt, ben je meteen in een vrolijke Italiaanse sfeer. Enkel het meest iconische “postkaartgedeelte” van de buitenkant van het originele Colosseum werd nagebouwd en vormt slechts een kwart van de omwalling van de centrale piazza waarrond het hotel gebouwd is. De overige ommuring bestaat uit typisch Italiaanse rijhuizen, nagebouwd in Toscaanse stijl met mooie, warme geveltinten en enkele leuke details zoals een waslijn die hangt te drogen. Bij het binnenrijden van Europa-Park is Hotel Colosseo met haar rij vlaggen op de top zowat het eerste bouwsel dat je ziet: het springt meteen in het oog en brengt je in de juiste sfeer.

In de inkomhal word je snel en zeer vriendelijk ontvangen door stijlvol geklede medewerkers aan de receptie. Op de centrale piazza met een grote fontein in het midden, zijn er verscheidene terrasjes waar je iets kan eten of drinken terwijl een charmezanger live muziek speelt en zingt, voornamelijk Italiaanse klassiekers. De centrale fontein, Anfiteatro dell’acqua genaamd, geeft ‘s avonds een aantal keer een korte show weg met muziek en waterstralen tot 30 meter hoog. Tijdens de dag kunnen kinderen door de willekeurig opspattende fonteinen lopen ravotten.

Onze (standaard) kamer op de derde verdieping was gethematiseerd naar uitvinder/kunstenaar Leonardo Da Vinci. De kamer had een mooi uitzicht op de piazza en beschikte over een dubbel bed met daarachter een grote afbeelding van Da Vinci. Verder stond er een stapelbed voor twee kinderen, gethematiseerd naar een reusachtig (gedeelte van een) houten wiel, dat rechtstreeks leek te komen uit één of andere machine of uitvinding van Da Vinci. Verder was er een klein badkamertje met naast de spiegel Da Vinci’s beroemde Vitruviusman, een afbeelding van de ideale afmetingen van de mens op een cirkel en vierkant.

Wij vonden de kamer niet echt goedkoop en vrij klein, toch zeker als je ze met vier personen zou betrekken. Wij waren met twee en het was best ok. Wel kan je op bepaalde aankomstdata genieten van 20% korting (meestal aankomst tussen zondag en donderdag, doorgaans ook de rustigere dagen in het park). Hoewel de ramen vrij goed akoestisch geïsoleerd zijn, is het toch niet mogelijk de live muziek op de piazza gedurende de dag volledig af te sluiten. Ook de gangen zijn vrij gehorig aangezien de ruimte aan de receptie tot boven open is (een open ‘atrium’ in Romeinse stijl). Onze kamer gaf rechtstreeks uit op de 3de verdieping boven dit atrium, al het lawaai van de receptieruimte komt dus ook tot boven. Maar goed, gedurende de dag hoor je in het fantastische naastliggende park te zitten!

Het avondmaal in één van de Italiaanse restaurants aan de piazza was erg lekker en vriendelijk geserveerd op het terras. Toen het een beetje frisser werd, bood men ons meteen een lekker fleece dekentje aan.

Na het avondmaal was het plots heel erg rustig in het hotel. Er brandden sfeervolle toortsen op het “Colosseum” en je kon helemaal naar boven wandelen op de trappen voor een mooi uitzicht. Er is ook een cocktailbar op de hoogste verdieping voor wie ’s avonds nog energie over heeft. Ook is er nog een (vrij flauwe) fonteinenshow te bezichtigen in het naburige Bell Rock hotel, gelegen op wandelafstand. Na deze korte avondwandeling waren we echter doodmoe. Dat kan ook moeilijk anders na een goedgevulde en superleuke dag Europa-Park. Blijkbaar waren we niet de enigen die moe waren: het hotel was muisstil, hoewel het wel degelijk zeer druk bezet was.

In de ochtend sloop ik in alle vroegte de kamer uit om de spa te gaan ontdekken. Deze is gelegen in het – jawel – Colosseum-gedeelte van het hotel, samen met enkele luxe-suites. Toen ik aankwam omstreeks 7u30 had ik het hele complex volledig voor mij alleen. Ook hier weer prachtige thematisatie: je waant je echt in een klassiek Romeins bad, compleet met “prieeltje” en klassieke beelden. Er is ook een sauna, jacuzzi etc. Het mooiste vond ik echter de doorgang naar het buitenzwembad, hetwelk vlak naast de Colosseummuur gelegen is. Je voelt je werkelijk geprivilegieerd als je vanuit een lekker warm zwembad in de koele ochtend langsheen de bogen van het Colosseum peddelt: dit is een unieke ervaring en een absolute aanrader!

Het ontbijt vond ik iets te druk en rumoerig. Dit komt ook omdat men voor het ontbijt alle hotel-restaurants en bars samen gooit tot één grote ontbijtzaal. Het was er nogal donker en ook de keuze aan het ontbijt was naar Duitse normen standaard: best lekker, maar zeker niet uitzonderlijk. Maar goed, het doet wat het moet doen: je kracht en energie geven voor een lange, vermoeiende doch geweldig leuke dag in het grootste pretpark van Europa.

Als hotelgast koop je je parktickets aan dezelfde prijs als dagjesgasten. Op dit vlak heb je als hotelgast dus geen voordeel. Je parkeert wel je auto gratis. Een leuke extra is ook dat je al om 8u30 – een half uur vóór de dagjesmensen – reeds een deel van het park mag betreden, waardoor je een beperkt aantal attracties zonder (of met korte wachtrij) kan doen. Meestal zijn achtbanen Blue Fire, Alpenexpress, de boomstammen en een paar draaimolens reeds open. Ook kan je klokslag 9u meteen naar een door het publiek geliefde attractie lopen en deze ook zonder wachtrij doen (bvb. Arthur of Wodan). Dit geldt vooral voor attracties die ver van de hoofdingang liggen en die dus minder snel door de dagjesmensen bereikt worden. Let op: je kan wel nog niet door het hele park lopen tussen 8u30-9u00: enkel Spanje, Portugal, IJsland en Oostenrijk zijn bereikbaar. Een ritje op Silver Star of Euro-Mir zit er zo vroeg dus nog niet in.

Conclusie: al bij al vond ik de hotelovernachting zeker de prijs waard! Ook de naastgelegen en recentere hotels Santa Isabel (2007), prachtig gethematiseerd naar een Portugees klooster, en Bell Rock lijken mij zeker een bezoek waard. Dit laatste hotel dateert uit 2012 en werd gethematiseerd naar New-England, Amerika dus, wat enigszins vreemd is voor het thema van Europa-Park. Ook de iets oudere, Spaans gethematiseerde hotels lijken me zeker niet mis. Die liggen nog dichter bij de parkingang en hebben kamers met zicht op het park.

Voor wie echt niet kan kiezen tussen de verschillende hotels heeft Europa-Park ook een pakket beschikbaar van vijf nachten waarbij je één nacht in alle hotels verblijft en zij jouw bagage elke dag van het éne hotel naar het andere sjouwen terwijl jij je zes dagen (!) uitleeft op Silver Star, Wodan en Blue Fire. Uiteraard geen goedkoop folietje, maar voor de fan wellicht een droomvakantie. Als hotelgast mag je trouwens gedurende je hele verblijf gratis gaan zwemmen, fitnessen en wellnessen in alle hotels van het resort. Het enige praktische probleem daarbij is: wanneer? Er is te weinig tijd in Europa-Park om alles te ontdekken, er is zoveel te doen! Voor wie niet aan een krap budget gebonden is, is Hotel Colosseo een unieke ervaring en zeker een grote aanrader voor elke Europa-Park-bezoeker!