Top 5: Verborgen parels in Parc Astérix

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 3 (2016) / #2 (Juni 2016) / Top 5: Verborgen parels in Parc Astérix
Top 5: Verborgen parels in Parc Astérix

Hoe kunnen deze vriendelijke Galliërs concurreren in de nabijheid van de veel bekendere figuurtjes uit de Disney-stal? De guerrillacampagnes zullen er voor iets tussen zitten, net als de thematisatie van de bovenste plank. Maar wat natuurlijk het meest in het oog springt, zijn de regelmatige investeringen in nieuwe topattracties. Dit jaar nog opende het park een Disk’O Coaster, niet zonder de nodige toeters en bellen. Een perfect voorbeeld van hoe ze in Parc Astérix van een standaardattractie een topper kunnen maken. Maar in zo’n gevarieerd park met zulk groot aanbod kan het goed zijn dat je dwars voorbij enkele topattracties- en belevenissen loopt. Wij nemen je mee naar Plailly voor een overzichtje van de niet, hoewel vaak overgeslagen, te missen activiteiten van het park!

5) Le Cirque

Eten in een pretpark, het is zelden comfortabel, goedkoop of zonder schuldgevoel. Het neemt bovendien attractietijd in beslag en uiteindelijk voel je je gewoon bekocht. Vaak heb je na het eten nog net zoveel honger als ervoor.

Incoming Le Cirque: dit handig in het park verstopte buffetrestaurant, gesitueerd tussen L’oxygenarium en één van de indoorpassages van het park, is echt wel de moeite. Eerst en vooral is het nostalgische circusthema knap uitgevoerd. Het heeft niet meteen iets met Asterix en Obelix te maken, maar dat vergeef je het interieur meteen. Uiteraard ga je niet naar een restaurant voor de tierlantijntjes, maar ook op het eten valt weinig aan te merken: er is veel keus en dus voor ieder wat wils. Een halve liter frisdrank zit trouwens bij de erg schappelijke prijs van €16,90 voor een volwassene. Kortom: Le Cirque is één van onze favoriete restaurants. Een niet te missen stop bij een bezoek aan het park en het maakt het eten iets om naar uit te kijken in plaats van een noodzakelijk kwaad.

4) Le Cheval de Troie

Het best doe je deze attractie niet meteen na een bezoek aan Le Cirque. Het wordt steeds moeilijker om nog een enigszins deftig vliegend tapijt te vinden in onze streken. Slagharen nam er recent afscheid van, Bobbejaanland wisselde al meer dan vijftien jaar geleden hun Rainbow in tegen een attractie die er nooit gekomen is en van de miniversies in Walibi of Bellewaerde krijgen we niet meteen een kick. Maar als we dan wel eens een geweldig vliegend tapijt tegenkomen, zoals in het Griekse themadeel van Parc Astérix, genieten we er ten volle van. Le Cheval de Troie doet qua rit namelijk eerder aan een rodeostier denken dan aan een paard. Een eervolle vermelding gaat trouwens ook naar buurman L’Hydre de Lerne, een Octopus die eveneens bekend staat om zijn goede ritprogramma. Kermisthrillrides die ook in pretparken hun best geven, het kan in Parc Astérix.

3) Epidemaïs Croisière

Het lijkt ondertussen wel of Asterix en al zijn vrienden (laat staan die dekselse Romeinen!) niet al te veel met het park te maken hebben, maar niets is minder waar. Het thema van het park wordt in tal van attracties onderstreept. Topachtbaan O’ziris werd zelfs gethematiseerd naar een vijf minuten durende scene uit één van de films, maar de attractie die je volgens ons het best kan meeslepen in de Gallische sfeer, is deze boottocht. Gelegen in het hart van het park maken de bootjes een rondje rond het Gallische dorpje, één van de andere hoogtepunten van Parc Astérix. Onderweg kom je talloze scènes tegen. Een feest van herkenning voor wie bekend is met de strips en tv-series van Asterix, meer dan entertainend voor iedereen die er niet bekend mee moge zijn. Deze attractie is de ziel van Parc Astérix: eerder een (grotendeels) openlucht darkride dan een saaie bootvaart.

2) Nationale 7

Misschien niet beter, maar wel onbekender dan bovenstaande boottocht is dit autoritje. Het is een vreemd attractietype om deze beschrijving aan te geven, maar Nationale 7 is van begin tot einde geniaal.

Wat is er nu zo leuk aan deze attractie? Dat het een cadeau is dat blijft geven. Knappe themastukjes springen in het oog vanwege hun komisch gehalte. De ride is erg lang, maar wordt steeds leuker. De thematische afwerking behoort tot de beste van het park. Waar je in andere parken gewoon rondtuft in een wagentje door een al dan niet fraaie omgeving, is hier letterlijk elk object langs de rit erop gebaseerd dat er een autootje passeert. Het is een subtiele running gag, maar als je goed oplet, merk je het wel. Je rijdt iemand de gracht in, je tuft doodleuk langs iemand die aangevallen wordt door een dolle stier, en als klap op de vuurpijl sta je met je auto in de woonkamer van een stomverbaasd, ontwakend bejaard koppel. Enkel de attractie doen kan écht beschreven hoe leuk deze attractie eigenlijk is. Mis deze must-do absoluut niet!

1) Main Basse sur la Joconde

Dit is hem: volgens ons de minst bekende, maar ook minst te missen attractie voor Parc Astérix. Alhoewel, het betreft hier geen attractie, maar een stuntshow. ‘Main Basse sur la Joconde’ neemt je mee naar Parijs, waar je getuige bent van hoe de Mona Lisa wordt gestolen. Wat volgt is pure hilariteit, een kat- en muisspel tussen de politie en de boeven. De stunts zijn goed, maar het is vooral de luchtige humor en de prachtige setting die deze show absoluut de moeite maken. Aan het eind van de voorstelling volgt de grote finale, die op zich al reden genoeg zou zijn om het theater achteraan in het park te bezoeken. We gaan niets verklappen, behalve dat je absoluut minstens één keer naar deze stuntshow moet gaan kijken. Je zult er geen spijt van hebben.

Parc Astérix is een park met een geweldige mix van attracties voor alle leeftijden. O’ziris en Tonnerre de Zeus zijn achtbanen die tot de beste in hun soort gerekend worden, maar ook de waterattracties en darkrides worden vaak bejubeld alsook het immer indrukwekkend thema in het park. Met deze vijf ‘verborgen’ toppers, hopen we jullie volgend bezoekje aan Parc Astérix nog aangenamer te hebben gemaakt.