In de details: dé pretparkvuilnisbak.

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 3 (2016) / #2 (Juni 2016) / In de details: dé pretparkvuilnisbak.
In de details: dé pretparkvuilnisbak.

Oorsprong?

We gaan naar 1949 naar Los Angeles waar de ingenieurs van LA County een design moesten ontwerpen voor de parken van de stad. Echter dat werd geweigerd en dus beslisten ze om ze zelf op de markt te brengen. Mills Engineering kocht na een lage verkoop de rechten en helaas was de verkoop nog steeds niet zo denderend. Maar toen kwam Walt Disney aan de overkant wonen…

Walt liet zijn team er op los zodat zo de ‘lit-r-gard’ ontstond. Dit is dus eigenlijk de custom versie van het standaard model van Mills Engineering door de kleuren en tekeningen die werden aangebracht. De vuilbakken zijn vooral gekend door hun kwaliteit en duurzaamheid. Een vuurtje maakt ze niet snel klein en sommige zijn al meer dan 40 jaar in omloop. Vandaar dat ongeveer 3/4 van alle pretparken vuilbakken hebben van het bedrijf.

Push

De bekendste lit-r-gard is ongetwijfeld ‘Push’. Dit is het ‘levend’ exemplaar die in de verschillende Disney parken heeft rondgereden. Ontwikkeld door Daniel Deutsch entertainde hij voor het eerst gasten in ‘Magic Kingdom’ en in ‘Animal Kingdom’ was er de variant met een Swahilische naam: ‘Pipa’. Ook in de Walt Disney Studios was ‘Push’ vroeger af en toe aanwezig.