Top 5: Overdekte achtbanen

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 4 (2017) / #1 (April 2017) / Top 5: Overdekte achtbanen
Top 5: Overdekte achtbanen

Maar welke vijf vinden wij de meest spectaculaire, mooiste en beste overdekte achtbanen van Europa? We stelden een top vijf samen met de overdekte achtbanen die je echt eens moet gedaan hebben!

Noot: Een overdekte achtbaan en een indoorachtbaan zijn twee aparte begrippen. Een indoorachtbaan is een coaster die in een gebouw zit dat (doorgaans) meerdere functies heeft, waar een overdekte achtbaan in een gebouw zit speciaal ontworpen om de achtbaan te overkoepelen. Zo is bijvoorbeeld de Boomerang in Toverland een indoorcoaster, maar Vogel Rok een overdekte achtbaan. We hebben het in deze top vijf uiteraard over de overdekte achtbanen.

5 – Höllenblitz – Duitse kermissen

Voor de eerste baan in de top vijf hoeven we niet naar een pretpark, maar naar de Duitse kermissen (en dit jaar Wiener Prater, waar de baan enkele maanden zal vertoeven). Höllenblitz is een reizende achtbaan die in 1992 voor het eerst op de kermis kwam, toen nog met een andere naam en thema. Het is een spinning coaster, maar niet één zoals we gewoon zijn: de karretjes van telkens twee personen zijn verbonden in drie lange treinen. De achtbaan kent slechts één grote drop, die niet in de loods verstopt zit, maar langs de imposante voorgevel heen dendert onder een waterval door. Binnenin is van het mijnthema weinig terug te vinden, maar je oriënteren in de hal is door het spinnen geen simpele opgave. Een heleboel lasers en andere lichteffecten maken van een ritje op Höllenblitz een echt feestje. Zeker niet één van de spannendste overdekte achtbanen van Europa, maar wel één van de allerleukste en daarom een plaatsje in deze top vijf waardig.

4 – Raptor Attack – Lightwater Valley

Lightwater Valley is een relatief onbekend parkje in het platteland van Groot-Brittannië dat vooral bekend staat om de langste achtbaan van Europa: The Ultimate. Maar ze hebben ook nog een andere, onbekendere topper: hun overdekte achtbaan ‘Raptor Attack’. Deze coaster is een standaardmodel uit de stal van de legendarische achtbaanbouwer Anton Schwarzkopf. De rit is botersoepel en heeft leuke drops en bochten, maar wat deze coaster echt af maakt, is de aankleding. Na in de gewone wachtrij te hebben staan wachten, word je in kleine groepjes toegelaten af te dalen naar het station van de coaster. De weg hierheen zit vol met krappe, donkere gangen. Er hangt een zeer sinister sfeertje en al snel wordt duidelijk dat er hier diep onder de grond gruwelijke dingen zijn gebeurd. Tijdens de rit kom je te weten waarom: er blijken hier nog dino’s te leven, wat enkele zeer geslaagde schrikmomentjes oplevert wanneer er plots een spot aangaat die de bewegende dino vlak naast het karretje verlicht.

Het enige minpuntje van een voor de rest geniale attractie, is de zeer beperkte capaciteit van deze achtbaan. Is Lightwater Valley te ver? Het Nederlandse Hellendoorn heeft met Rioolrat een vergelijkbare coaster in opzet en thema, al vinden wij Raptor Attack toch net een klasse hoger.

3 – Eurosat – Europa-Park

Een Space-thema, een futuristisch gebouw en een compacte coaster met een hoge capaciteit: Eurosat is het archetype van de overdekte coaster en één van de beste in zijn soort. Tenminste, als je tegen een ruwe rit kunt, want dat is Eurosat zeker. De achtbaan kent spanningsopbouw als geen ander: de rit begint met een minutenlang durende spiraallift. Plots begint er een countdown en daar ga je dan: een rit waarin je stevig in je stoeltje moet zitten, want Eurosat is geen rustige baan. Van tijd tot tijd worden de treintjes helemaal niet afgeremd in de remsecties en vlieg je nog sneller van de ene bocht in de andere, wat veel coasterfans zo geweldig vinden aan Eurosat.

Een thematisch meesterwerk is Eurosat zeker niet, maar sfeerloos kan je de binnenkant van de iconische bol ook niet noemen. Bijpassende muziek en een lichtshow die in 2014 nog een grondige update heeft gekregen, zorgen ervoor dat Eurosat nog meer is dan een moshpit in het donker.

2- Pyské Underground – Walibi Belgium

Voor onze nummer twee hoeven we het land niet uit en keren we terug naar achtbaanlegende Schwarzkopf. Van alle coasters in onze top vijf is dit de enige die ooit begon als outdoor-coaster. Eind jaren 90 werd de baan, voorheen volledig outdoor, deels overdekt en na een jarenlange stilstand heropende Psyké Underground als volledig overdekte achtbaan. Ergens natuurlijk wel jammer, want een Shuttle Loop is ook zonder erin te gaan een attractie op zich: een prachtig schouwspel. Maar de desoriënterende lichteffecten na de looping geven de baan wel een hele nieuwe dimensie.

Psyké Underground is geen lange ervaring, maar wel een heel hevige: een sterke launch, heerlijke looping en het achteruit vallen. Het is een terechte klassieker en we hopen nog heel wat jaartjes van deze geweldige baan te kunnen genieten.

1 – Space Mountain – Disneyland Paris

Waarschijnlijk de meest bekende overdekte achtbaan van Europa en dat is meer dan terecht. Space Mountain weet fans te verrassen met enerzijds een geslaagde aankleding, een pittige en originele rit en daarbovenop was en is het nog steeds een uniek project. Het is de eerste achtbaan met onboard muziek, de eerste nieuwe launchcoaster in meer dan tien jaar tijd en de eerste launched coaster ooit met een volledig circuit.

Bezoekers die Space Mountain niet aandurven kunnen ook van het gevaarte genieten: de treinen worden uit een gigantisch kanon in de gigantische koepel gelanceerd en van buitenaf kan je een glimp van de versnellende trein opvangen. Voor de passagiers is de pret dan nog maar net begonnen. De launch is een vlammende start, maar het in elkaar gevlochten parcours zit vol met inversies, near-hits met meteorieten en scherpe bochten. Wij kijken alvast uit naar de heropening van deze wereldberoemde coaster in mei. Jij ook?

Honorable mentions: Vogel Rok, Rock ‘n Roller, Crush, Rioolrat, Spatiale Experience (Nigloland), Van Helsing’s Factory, Revolution, Mount Mara… Vergeten we nog iets? Zoveel pareltjes van overdekte coasters!