In de details: Pretparkflora

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 4 (2017) / #1 (April 2017) / In de details: Pretparkflora
In de details: Pretparkflora

Bellewaerde

Het bekendste bloemenmonument in een Belgisch pretpark is uiteraard het Bloemenkasteel van Bellewaerde. Elk jaar opnieuw worden voor de start van het seizoen meer dan duizend viooltjes geplant op het monument aan de ingang. Later op het jaar worden die vervangen door andere bloemen om mee te zijn met de seizoenen. Het vaste groendienstteam is vrij klein, maar wordt af en toe bijgestaan door jobstudenten en leerlingen van scholen.

Europa-Park

Om half zes ’s ochtends is het al feest bij de grote groendienstafdeling van Europa-Park. Met de checklist in de hand gaan ze elk naar hun aangeduid gebied. Alles wordt keurig nagekeken en vervangen indien nodig. In Europa-Park zijn er zowat 2000 potplanten, 80000 voorjaarsbloemen, 200000 zomerbloemen en 100000 herfstbloemen. Heel wat om te onderhouden dus, en naast de gewone groendienst is er een afdeling specifiek voor de bloemstukken in hotels en restaurants. Voor Roland Mack moet alles passen: de hele sfeer van een gebied wordt essentieel ondersteund door de planten en bloemen. Vandaar dat Europa-Park elk jaar opnieuw hierin blijft investeren.

Disneyland Parijs

Uiteraard is in het drukst bezochte pretpark van Europa heel wat groen te vinden. Met meer dan 35000 bomen en 450000 struiken is er heel wat werk. Daarnaast zijn er elk jaar miljoenen bloemen die geplant worden. Zo is er ook hier een heus bloemenmonument te vinden: de Mickey voor het Disneyland Hotel! Er zijn in totaal zestien verschillende thema’s die met allerlei kleuren en passende flora worden onderhouden. Denk maar aan het groen bij het Sequoia Lodge Hotel en Adventureland of de tuinen van Fantasia Gardens, elk gebied heeft zijn eigen stijl. In totaal zijn er meer dan 130 medewerkers in verschillende teams die dagelijks op pad gaan om alles mooi af te werken. Wist je dat ze ook bijgestaan worden door schapen om het gras te maaien?