Onbekend? Onbemind! Djurs Sommerland

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 2 (2015) / #1 (April 2015) / Onbekend? Onbemind! Djurs Sommerland
Onbekend? Onbemind! Djurs Sommerland

Dit artikel gaat niet over deze veelbelovende nieuwigheden. Aangezien de Bobbejaanlands, Walibi’s en Yumbles al genoeg aandacht krijgen, besloten we dat minder bekende parken ook wel eens in de spotlights mogen staan. Vandaag neem ik jullie mee naar Nimtofte in Denemarken, want daar ligt één van de snelst groeiende parken in Europa: Djurs Sommerland.

Een korte geschiedenis

Djurs Sommerland opende voor het eerst zijn deuren in 1981. Twee visionairs, Ole B. Nielsen en Børge Godsk Jensen, zagen de grote vraag naar nieuwe toeristische attracties en speelden daarop in. In het begin was Djurs Sommerland eerder een activiteitenpark dan een pretpark. Je kon er roeien, boogschieten en een touwenparcours trotseren. In het eerste seizoen kwamen er al 100.000 bezoekers! 

Het park groeide stapsgewijs en de eerste grote verandering kwam er in 1985, toen Vandland opende. Vandland is het waterpark van Djurs Sommerland. Anders dan Aqualibi of Plopsaqua is dit “waterland” (de letterlijke vertaling van Vandland) outdoor en gratis te bezoeken eens je in het park bent. Vandaag telt Vandland zeven grote glijbanen, waaronder een Boomerang. Ook is er een wildwaterbaan. 

Pas in de jaren 90 begon het jonge park uit te breiden met mechanische attracties. In 1991 opende Colorado River, een flume van gemiddelde grootte met drie drops. Afrikaland, een themagebied met onder andere een grote boottocht tussen de animatronics, opende twee jaar later. In 1998 bouwde het park dan weer een Rapid River van Interlink Lg. 

Ondanks dat het park al een Log Flume en een Rapid River had, was het op de eerste achtbaan wachten tot 2000. Toen opende Karlo’s Taxi, een bescheiden Big Apple-coaster die vorig jaar voor het laatst zijn rondjes draaide. Voor de coasterfans werd Djurs Sommerland pas interessant in 2002, met de opening van Thor’s Hammer. Deze Gerstlauer “Schlitten-bahn” ofterwel “Bobsled Coaster” is identiek aan G’sengte Sau in Tripsdrill qua layout, maar gooit het over een hele andere boeg wat thema betreft. In de wachtrij passeer je meerdere animatronics, en zelfs wanneer je het station nog niet hebt verlaten, word je natgemaakt door een kwijlende viking. Dit soort thematisatie, met veel animatronics en een ludieke toon, is ondertussen de huisstijl geworden van Djurs Sommerland. 

De jaren die volgden brachten nog meer nieuwe attracties, zoals een Huss Topple Tower (zie El Volador in Bellewaerde) en een zweefmolen. Toen het park in 2007 zijn poorten sloot voor de winter, waren er dat seizoen zo’n 487.000 gasten in het park geweest. In 2008 zette Djurs Sommerland zich écht op de pretparkkaart met de toevoeging van een zogenaamde Mega-Lite coaster, Piraten. Dit type van het Zwitserse bedrijf Intamin heeft al het leuke van grotere varianten, zoals Expedition GeForce (Holiday Park) en Goliath (Walibi Holland), maar een bescheiden grootte. Coasterfans merkten al snel dat de grootte niet hetzelfde is als kwaliteit en de achtbaan verscheen in de top tien van de Steel Coaster Poll. Er ging van de fans uit steeds meer aandacht naar het groeiende parkje in Nimtofte, en verdere investeringen bleven niet uit. In 2009 en 2010 openden er nieuwe kinderattracties om het piratengebied voor alle leeftijden geschikt te maken. In 2011 opende een tweede achtbaan in dat gebied, een watercoaster van Mack Rides, vergelijkbaar met Poseidon in Europapark. 2012 was het jaar van Solguden, een interactieve molen van Zierer, en twee botsauto’s: ééntje voor de kleintjes, en ééntje voor de iets groteren. 

Na Piraten opende er in 2013 nog een Intamin-coaster: een launchcoaster die de langste achtbaan van Denemarken is geworden. Met duizend meter tracklengte en twee launches is deze Motorbike Coaster beslist geen kleintje. Juvelen, zoals de achtbaan heet, kreeg ook een groots stationsgebouw in de vorm van een Mexicaanse piramidetempel. Zelfs na deze grote uitbreiding bleef het park investeren en in 2014 opende een schommelschip en een dubbele pull-uptoren om het vikinggebied van Thor’s Hammer groter te maken. 

Ondertussen trekt het park meer dan driekwart miljoen bezoekers per jaar, wat een hele prestatie is gezien het park slechts van mei tot midden oktober geopend is, en meestal enkel in het weekend. Het park zit nog steeds in een groeischeut en dat merk je dit jaar weer. Er openen maar liefst negen nieuwe attracties in een nieuw themagebied, Bondegårdsland (boerderijland). Tegelijk verdwijnt de oude kinderzone, welke met zijn minieme aankleding en flashy molens ietwat vloekte met de rest van het park. Onder de nieuwe attracties zijn er onder andere een tractorbaan, twee Zierer Freefalls en een Zierer Force 2 coaster, vergelijkbaar met de Piratenbaan in Plopsa Indoor Hasselt. 

Meer dan attracties 

Je gaat natuurlijk naar een pretpark voor de rides, maar soms weet een park je te charmeren op een heel andere manier. Djurs sommerland is voor velen zo’n park. De attractiemedewerkers genieten zichtbaar van hun werk. Zo is het in Djurs heel normaal om op een warme dag in een waterpistolengevecht verzeild te geraken (lees: om nat gespoten te worden als je wagentje vertrekt en je hulpeloos gevangen zit), of om een operator te zien meezingen met de liedjes die in het park spelen. Veel attracties hebben geen eigen soundtrack zoals je in de Efteling of Toverland ziet, maar dat wordt goedgemaakt door liedjes die iedereen kent en in de juiste sfeer passen – bijvoorbeeld John Denvers ‘Country Roads’ in het westerngebied. De mascotte van het park, Karlo de eekhoorn, is alomtegenwoordig en durft op een rustige dag zelfs mee in attracties te gaan. Een ander uniek gegeven aan het Deense park is de fruitwinkel op het inkomstplein. 

Het seizoen van Djurs Sommerland start dit jaar op 1 mei. Waar wacht je nog op? 

Wist je dat: 

  • “Djurs” het Deense schiereiland is waarop het park gelegen is? 
  • De zweefmolen van Djurs Sommerland niet alleen watereffecten heeft, maar ook achteruit draait? 
  • De twee snelste achtbanen van Denemarken hier staan? Zowel Piraten als Juvelen hebben een topsnelheid van 85 km/u