De top 5: Ton Van de Ven

De top 5: Ton Van de Ven

5) Spookslot – 1978 

Toegeven, als je aan het concept van een “spookhuis” denkt, is vanuit een gaanderij naar dansende animatronics kijken niet meteen het eerste wat in je opkomt. Toch is het Spookslot, zelfs vanuit het meest kritische oogpunt, een geweldig mooie attractie. De buitenkant is niet alleen aan alle kanten perfect afgewerkt; ook de donkere aanloop naar de hoofdshow doet veel bange harten rechtsomkeer maken. Deze show-attractie is beslist een buitenbeentje qua attractie, maar bied zoveel details en een ijzersterke soundtrack, opdat het beslist niet meteen gaat vervelen.  

Spookslot was de eerste grote attractie in de Efteling en daarom een ommekeer in de koers van het park en een klein ankerpuntje in de Europese pretparkgeschiedenis. Ton van de Ven kreeg van Anton Pieck de volledige leiding over het project, en het is niet overdreven om te zeggen dat de stempel van beide grootmeesters van deze ruïne afdruipt. Sommigen vinden dit Spookslot misschien verouderd, maar wij zouden het liever “tijdloos” noemen. 

4) Volk van Laaf – 1990 

Welk kind wordt nu niet meteen meegesleurd in de magische sfeertjes van het Volk van Laaf? Dit project, waarvoor Van de Ven niet alleen de huisjes, stroompjes en weggetjes bedacht maar ook het achtergrondverhaal, resulteerde uiteindelijk in één van de uniekste themazones ter wereld. In dit vrolijke dorpje is slechts één attractie, de monorail waar je met slakjes boven en door de huisjes heen rijdt. Maar de echte attractie van het Lavenlaar zit hem in het ontdekken, kijken en klauteren.  

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #4 2015. Klik hier om dit nummer te bestellen.