Het Concept: Scareplane

Het Concept: Scareplane

Deze maand is ons concept iets anders dan in de vorige edities, speciaal voor de Halloweeneditie. Deze maand griezelen we mee en hebben we een concept voor een haunted house. Het concept van deze maand is Scareplane.

Bestemming: onbekend 

De bezoekers die dit spookhuis kunnen bezoeken hebben geluk. Ze winnen namelijk een ticket naar een onbekende tropische bestemming. Het vliegtuig staat klaar voor vertrek en ze kunnen meteen vertrekken. Het wordt ongetwijfeld een onvergetelijke reis!  

Eerst wandelen ze binnen op een soort mini-luchthaven. Hier is er zoals op elke luchthaven een ‘passagierscontrole’ waardoor alle bezoekers moeten lopen. Meteen gebeuren af en toe vreemde dingen zoals een kabel die losspringt of een alarm dat afgaat, maar alles lijkt nog steeds veilig. 

Eens iedereen daardoor is, mogen de bezoekers opstappen op het vliegtuig. Ze lopen door lange donkere gangen tot ze langs ruiten komen die aansluiting geven op het vliegtuig. Passagiers kunnen plaatsnemen in zetels die zich aan beide kanten bevinden, telkens per twee. Ze worden gevraagd om te gaan zitten en daarna gaan de deuren dicht. Op dat moment valt het licht uit en gaat het enkele seconden later weer aan. De crew begroet de mensen en legt hen de veiligheidsvoorschriften uit. 

Tijdens deze briefing gebeuren een aantal vreemde dingen. Wanneer de uitleg wordt gegeven over de mondmaskers vallen ze allemaal meteen naar beneden. De crew nodigt de passagiers uit om deze weer veilig weg te bergen. Ondertussen voelen ze dat het vliegtuig begonnen is met rijden om dan na de briefing op te stijgen. Echter tijdens het opstijgen, vertraagt het toestel weer en komt het tot stilstand. Op dat moment vallen zowel de lichten als de mondmaskers weer naar beneden. De crew vertelt aan de bezoekers dat ze rustig moeten blijven zitten en dat ze nagaan wat er aan de hand is. Af en toe gaat een licht weer aan en uit tot plots in het midden van de gang een spot verschijnt op een witte schim, slechts voor enkele seconden. Daarna voelen bezoekers onaangename tintelingen aan hun voeten, het vliegtuig begint te trillen op de verschillende ruiten worden harde slagen uitgedeeld. De crew schreeuwt ondertussen en plots gaan de lichten weer aan en wordt het muisstil. Zowel de voor- als nooddeur gaan open en de piloot komt naar buiten. 

De bezoekers komen naast het vliegtuig en er waait een enorm harde wind. De piloot en de twee crew leden begeleiden de bezoekers mee naar binnen in wat lijkt op een grote wachtzaal. Daar worden ze gevraagd om rustig te wachten. Plots verschijnt aan hun voeten een lichte mist. Een alarm gaat af en er worden allerlei luide luchthaven geluiden afgespeeld. Bezoekers beginnen lichte trillingen te voelen die steeds groter en groter worden. Tot dat het twee seconden muisstil wordt en dan het plafond naar beneden valt. Tenminste dat denkt men, maar als ze opkijken zien ze de vorm van een vliegtuig in het plafond gezakt en ook de wielen steken uit.  

Op dat moment begint er mist te spuiten van de twee zijwanden en komen ze dichter en dichter. Een dubbele deur zwaait open in een lange zwarte gang en de crew loopt er naar toe. Samen met de bezoekers lopen ze door de gang en af en toe wordt er rook vanuit kleine gaatjes naar beneden of de zijkant gespoten. Ze komen aan een gesloten dubbele buitendeur en ze zien een mistgordijn op hen afkomen. Er loopt een witte schim in de mist. Pas wanneer ze vrij dichtbij komen zwaaien de buitendeuren open en kunnen de bezoekers ontsnappen. Wat het allemaal was? Wie zal het zeggen… 

Het spookhuis 

Het vliegtuig is op zich al een ervaring die voor velen wat angst op wekt; dit omdat ze vrezen dat er iets zou kunnen gebeuren, hoewel deze kans eigenlijk vrij klein. Dit zorgde er echter voor dat dit een ideale omgeving is om een spookhuis ervaring te testen. Het vliegtuig op zich is bijna een soort simulator waarbij de bezoekers het gevoel moeten hebben dat ze echt zouden opstijgen.  

Het toestel is echter een deel van de ervaring, want daarna is er even ademruimte tot dat er nieuwe schrikeffecten verschijnen die uiteindelijk de bezoekers naar buiten drijven. Het is belangrijk dat het vliegtuig bijna echt is omdat alleen op die manier dat gevoel kan gecreëerd worden. De uitdaging hierbij is dan om zo een toestel te vinden waarin al deze effecten geplaatst kunnen worden of om het na te maken. Daarnaast zitten er in het tweede deel, de wachtruimte, effecten die techniek nodig hebben. Denk maar aan de wanden die dichterbij kunnen komen en zeker ook de wand in de gang in het laatste deel van het spookhuis. Dit kan een soort doek zijn die naar beneden komt eens de deuren toe zijn, met misteffecten en waarvoor de acteur of actrice kan lopen. De kost van het huis zit dus vooral in de aankoop en de plaatsing. Er is vrij veel ruimte vereist, maar het zorgt wel voor een onvergetelijke ervaring. 

Om op te wegen tegen deze kost zijn er twee belangrijke voordelen bij dit spookhuis. Enerzijds zijn er slechts enkele acteurs of actrices nodig. Twee shifts van 1 piloot en 2 crewleden, zodat de capaciteit kan verhoogd worden. Zo hebben diegene die naar buiten lopen met de mensen voldoende tijd om terug te keren en kan er al een nieuwe groep in het vliegtuig plaatsnemen, terwijl de andere in de wachtruimte zitten. Slecht één spookacteur is dan voldoende om ze naar buiten te jagen. De duur van beide scenes kan op elkaar afgestemd worden met wat ruimte zodat er technisch ook voldoende tijd is. Het tweede voordeel is dus de capaciteit: vrij veel bezoekers tegelijkertijd in de attractie en dit aan een goed tempo.  

Scareplane 

Wie vliegangst geeft, zal het spookhuis wellicht vermijden. Wie het niet heeft, neemt het misschien mee naar huis. Sommige zullen er absoluut niet van schrikken, andere zullen maar al te blij zijn om eruit te zijn. Zoals vele concepten die al gepubliceerd werden, hangt er een prijskaartje aan, maar er wordt ook bespaard door het beperkt aantal acteurs. Wil jij een reisje boeken met deze maatschappij?