De top 5: Attracties uit het verleden

De top 5: Attracties uit het verleden

5) Santa Maria – Bobbejaanland – 1979-2007 

Weinig parken hebben een attractie die de start van de dag vertegenwoordigt zoals Santa Maria deed. Voor bijna elke bezoeker van het Kempense park was deze unieke schommelboot het verplichte eerste rondje. De attractie sprong meteen in het oog als je het park binnenkwam en pronkte ook prominent in de meeste folders. Het is dan ook geen verrassing dat dit schommelschip een van de meest iconische Belgische attracties aller tijden is. 

De Santa Maria was een schommelschip van Schwarzkopf en was uniek in de Europese pretparkwereld. In plaats van aan balken te hangen, gleed dit schip over rails zoals een Diskocoaster. De attractie is trouwens vernoemd naar het vlaggenschip van de vloot waarmee Christoffel Columbus in 1492 Amerika ontdekte. 

De familievriendelijke rit en de originaliteit – het was geen dertien-in-een-dozijn-schommelschip – maakte de Santa Maria populair bij bezoekers én fans. Ondertussen is de attractie al acht jaar weg, maar een vervanger is er niet. Bobbejaanland, dat na de sloop van de Monorail in Plopsaland de Panne (nog zo’n attractie waarvan we stiekem hoopten dat hij er voor eeuwig zou zijn) het laatste Belgische park was met een echte inkomattractie, heeft wat ons betreft een waar icoon verloren met Santa Maria. 

4) Tornado – Walibi Belgium – 1979-2002 

Dat Walibi Belgium een pionier was is algemeen bekend. En Tornado is het onomstreden hoogtepunt in het pionierschap van het Waverse park. 

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #2 2015. Klik hier om dit nummer te bestellen.