Zwemmen in pretparken

Zwemmen in pretparken

In het begin was er niets…

Hoewel we tegenwoordig niet kunnen klagen van het aantal pretparken in de Benelux, was dat aan het begin van de vorige eeuw helemaal anders. In de geschiedenis van de Lage Landen zijn pretparken een behoorlijk jong fenomeen. Opvallend is dat vele pretparken zoals we ze nu kennen, ooit gegroeid zijn uit recreatiecentra, waar mensen heen gingen om te wandelen, te sporten of gewoon wat te genieten.

De allereerste sporen van zo’n sport- en ontspanningscomplex met een zwembad vonden we terug in het Nederlandse stadje Valkenburg. In 1934 opende het jonge koppel Otermans er namelijk een speeltuin met een roeivijver. Steeds meer mensen zakten naar hun speeltuin af, waardoor familie Otermans besliste om het terrein uit te breiden met een restaurant en een openluchtzwembad. ‘Ontspanningsoord Natuurbad Valkenburg’ zag het levenslicht. Opvallend voor het zwembad van de familie Otermans is dat mannen en vrouwen er gemengd mochten zwemmen, een zeer vooruitstrevend idee in die tijd. Voor velen was het een ware schande, terwijl anderen er zich niks van aan trokken en net met plezier samen gingen zwemmen met het andere geslacht. Het ontspanningsoord bleef erg populair en met enige regelmaat openden er nieuwe attracties. Het park groeide langzaam aan uit tot het gezellige pretparkje ‘De Valkenier’ zoals we het vandaag kennen.

Zwemmen, ik zal zwemmen, storm of geen storm!

Wanneer je tegenwoordig in de Efteling rondloopt kan je het je nog maar moeilijk voorstellen, maar ooit was een groot openluchtzwembad één van de grote trekpleisters van het park. Ook de Efteling werd namelijk ooit opgericht als een sportpark voor de plaatselijke jeugd. Ter hoogte van waar we nu de Vliegende Hollander kunnen vinden, opende in 1953 een voor die tijd zeer modern zwembad. Het grote zwembad had een diep en ondiep gedeelte, enkele springplanken en een kleine glijbaan. Opvallend was het waterzuiveringssysteem dat ingebouwd werd en er voor zorgde dat het water van het openluchtzwembad op elk moment helder en proper was, ongezien in die tijd

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #3 2014. Klik hier om dit nummer te bestellen.