Op zoek naar Idéfix in Parc Astérix

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 1 (2014) / #3 (September 2014) / Op zoek naar Idéfix in Parc Astérix
Op zoek naar Idéfix in Parc Astérix

Italiaanse druïden

Wie Parc Astérix al wat kent kan deze nieuwe zone situeren op de plek waar tot voor kort het druïdenbos te vinden was, de thuis van de kleine Zierer-achtbaan ‘La Ronde des Rodins’. Om plaats te maken voor de nieuwe familiezone werd de baan verwijderd en verkocht aan een ander Frans park, Fraispertuis City, waar de baan onder dezelfde naam aan een nieuw leven begonnen is. Met het verwijderen van ‘La Ronde des Rodins’ kwam een gebied van 5000 vierkante meter vrij dat vanaf nu de thuisbasis is van het hondje Idéfix en de druïden.

Want hoewel de zone naar de trouwe vriend van Obelix is genoemd, staan de oude tovenaars centraal in deze zone. Volgens het verhaal dat Parc Asterix verzon voor de nieuwe zone hebben de druïden grondig nagedacht over hoe ze kinderen zoveel mogelijk plezier konden bezorgen. Elke druïde ontwierp een attractie voor de jongste bezoekers van het park waarin ze hun eigen specialiteit verwerkt hebben.

Toevallig was elke druïde ook goed op de hoogte van de inhoud van de attractiecatalogus van Zamperla, want elk van de vijf attracties heeft toch wel heel erg veel weg van één van hun attracties. De Italiaanse attractiebouwer leverde de attracties voor ‘La Forêt d’Idefix’, dat naast de vijf attracties ook twee speeltuinen, een winkel en een uitgiftepunt met snacks en snoepgoed herbergt.

Uitvindingen voor kinderen

Aérodynamix is, zo vertelt Parc Astèrix, al jaren gefascineerd door alles wat met vliegen te maken heeft. Toen hij één van de Romeinen door de lucht zag vliegen na een stevige *bam* op z’n gezicht van Obelix kwam hij op het idee van een machine waarmee de kinderen zouden kunnen vliegen, zonder daarvoor eerst een harde klap te moeten verduren. In realiteit is de eerste attractie een ‘Magic Bikes’-attractie die we in België en Nederland vooral kennen van de ‘Vliegende Fietsen’ in de Plopsa-parken.

Énigmatix ontwierp een machine die op en neer kon gaan. Waarom? Dat weet hij zelf eigenlijk ook niet zo goed, vertelde hij aan de eigenaars van het park. De kinderen kunnen hier plaats nemen in een ‘Jumpin’ Star’-valtoren, een kleine valtoren voor kinderen, die ook in Bellewaerde en de Walibi-parken te vinden is.

De grootste attractie van ‘La Forêt d’Idefix’ is ontworpen door de druïde Hydrolix die gefascineerd is door alles wat met water en rivieren te maken heeft. Hij ontwierp voor de kinderen een attractie waarmee ze veilig op de rivier kunnen ronddobberen, maar kon het niet laten om er een kleine waterval in te verstoppen. De ‘Hydrolix’-attractie is een soort van mini-splash van Zamperla met bootjes die net groot genoeg zijn voor twee of drie kleine personen.

De vierde druïde die het beste van zichzelf mocht geven was Lavomatix. Hij bouwde een molen met ronddraaiende wagentjes in de vorm van wastonnen. Wie gek genoeg is om in de Plopsa-parken in de Kikkers te kruipen zal deze attractie goed herkennen.

Tot slot is er ook nog Énigmatix, de enige vrouw in het gezelschap èn de enige druïde (of is het druïdesse in dit geval?) die niet in de stripverhalen of tekenfilms van de Asterix-reeks voorkomt. Zij verwelkomt iedereen in haar schuur, die begint te vliegen en te draaien wanneer ze in haar toverdrank roert. Voor zij die de Zampera-catalogus ondertussen al uit het hoofd kennen: Énigmatix is een gethematiseerde Barnyard attractie.

Maar wat met Idéfix?

Het is op het eerste zicht misschien wat vreemd dat alle attracties in het teken staan van de druïden, maar dat de zone ‘La Forêt d’Idefix’ genoemd werd. Toch is het hondje sterk vertegenwoordigd rond de nieuwe attracties. Als variant op de ‘Hidden Mickeys’ van de Disney-parken zijn in deze zone verschillende beeldjes van Idéfix verstopt. Sommige daarvan zijn behoorlijk gemakkelijk te vinden, voor andere moet je al wat beter je best doen.

Ondanks het feit dat ‘La Forêt d’Idefix’ opgebouwd werd uit relatief goedkope kinderattracties, krijg je door de knappe thematisering nooit echt dat gevoel. Parc Asterix koos voor heel veel natuurlijke materialen en liet de standaardattracties grondig decoreren op basis van eigen ontwerpen. Het is een ludieke zone geworden waar families met kinderen zeker een tijdje in zullen blijven vertoeven. Wie wat ouder is zal er voor het plezier misschien wel eens doorlopen, maar daarna waarschijnlijk toch liever opteren voor een extra ritje Oz’Iris of Tonnerre de Zeus.