Top 5: Originele pretparkthema’s

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 4 (2017) / #2 (Juni 2017) / Top 5: Originele pretparkthema’s
Top 5: Originele pretparkthema’s

We zullen nooit klagen als er een park een fraai westerndorpje aanlegt, maar erg origineel is het niet meer. Voor dit nummer van Brakesection Magazine gingen we voor de liefhebbers van originaliteit op zoek naar de uniekste thema’s van Europa – dingen die je niet snel twee keer zult tegenkomen.

Om het eerlijk te houden, hebben we voor dit artikel enkel thema’s gekozen die geen bekende IP zijn, zoals Saw: the Ride en Van Helsing’s Factory. Zeker en vast originele thema’s, maar voor dit artikel mag het nog een stukje doordachter!

Freischütz – Bayern Park

Laat het maar aan Duitse parken over om met iets unieks uit te pakken. En laat Bayern Park nu net überduits zijn! Het park is niet erg bekend, wat niet onlogisch is gezien de ligging in het voor ons verre Beieren. De topattractie doet echter misschien wel een belletje rinkelen bij coasterfans, want de gelanceerde coaster Freischütz staat bekend als één van de meest intense coasters van Europa. Na de launch uit het station volgt een compact parcours met vier inversies.

Maar dat heerlijke coastergeweld is niet de reden dat de achtbaan het tot in deze lijst geschopt heeft. Hoewel het thema minimaal is uitgewerkt, is het achterliggende verhaal mits dichtgeknepen ogen zeker en vast herkenbaar. Het thema van de achtbaan is namelijk… een operavoorstelling uit 1821. Het verhaal gaat over een duel dat het hoofdpersonage van de opera aangaat met kogels gemaakt door de duivel. Deze kogels missen nooit hun doel. Met dat in het achterhoofd, herken je in het station van de achtbaan al snel de loop van een pistool. De kogel die geleid wordt door de duivel is natuurlijk het karretje, dat uit de loop gelanceerd wordt en zich daarna door allerlei bochten kronkelt. Vergezocht of geniaal? Bayern Park is een beetje van beiden.

Le Défi de César – Parc Astérix

Oké, we bekennen – deze attractie loopt over van de bekende figuurtjes, iets wat we niet zouden doen in dit artikel. Waarom dan toch deze madhouse in de lijst zetten? Omdat het helemaal niet om de figuurtjes draait. Je kan het verhaal ook perfect vertellen zonder specifiek Asterix en Obelix erin te vermelden. Galliërs genoeg!

Waarom verdient Le Défi de César een plekje op deze lijst? Eigenlijk zijn er twee redenen. Het verhaal van de attractie op zich is de eerste: je wordt gerekruteerd in het Romeinse leger. Zonder al te veel te verklappen kunnen we je vertellen dat dit op een uitgebreide en best grappige wijze gebeurt in de voorshows. De hoofdshow – het eigenlijke madhouse – is de tweede reden. Elk madhouse in Europa heeft als hoogtepunt een draaiende kamer, en Le Défi de César onderscheidt zich hier van al zijn soortgenoten. César plaatst de rekruten in een boot richting het dorp van Asterix en Obelix. Niets vervloeking of magie in dit verhaal – alleen maar het varen op de golven en een ongelukkige ontmoeting op zee, wat de gekende illusie van de attractie in een spiksplinternieuw jasje steekt.

Lost Gravity – Walibi Holland

Achtbanen met een verhaal zijn pas écht geslaagd als het verhaal ook in de lay-out kan verwerkt worden. Daar is enige creativiteit voor nodig, maar Walibi Holland is in die opzet geslaagd.

We hebben het er in Brakesection Magazine al uitgebreid over gehad, maar toch nog even een korte samenvatting: het verhaal van Lost Gravity gaat dat er een meteoriet is ingeslagen op aarde, met als gevolg dat de zwaartekracht is verdwenen. Het resultaat is één van de meest originele wachtrijen in Europa, waar alles – tot bomen en een helikopter toe – op zijn kop staat. Het verhaal vind je dus ook in de rit zelf terug, want Lost Gravity heeft een heleboel speciale elementen waaronder twee inversies.

Een leuk weetje: bijna had Lost Gravity deze lijst niet gehaald, want Plopsaland de Panne had voor 2009 een gelijkaardig idee. Zij wilden namelijk hun launchcoaster als stationsgebouw een omgekeerd huis geven. Uiteindelijk zijn ze van dat idee afgestapt en zijn ze voor het bekende huis Anubis gegaan voor Anubis: the Ride.

Furius Baco – PortAventura Park

‘Baco’ is een afgeleide van de Romeinse god van de wijn, Bacchus. Als je die link niet zou leggen, merk je al snel dat het bij deze launchcoaster (tot voor kort de snelste achtbaan van Europa) allemaal om wijn draait. De achtbaan is gelegen in het themadeel Mediterrània; de beste wijn komt tenslotte van de landen aan de kust van de Middellandse zee. Het eerste deel van de wachtrij slingert tussen een druivengaard, en daarmee is Furius Baco de eerste attractie met een fruitteelt-omgeving.

Het verhaal rond de attractie verdient een originaliteitsprijs, net als het feit dat het allemaal om wijn gaat. Een professor heeft een machine uitgevonden om snel druiven te plukken in zijn druivengaard, en deze machine is natuurlijk de achtbaantrein. Op het middenstuk van de wingridertrein staan wijnvaten, waar de druiven uiteraard in verzameld worden. De professor heeft een aap als assistent, en vlak voor de lancering laat deze aap alles in het honderd lopen: de uitvinding slaat op hol en je lanceert van 0 naar 135 km/u in enkele seconden tijd. De perfecte afsluiter van het verhaal? Nadat je de achtbaan verlaat, beland je in een fotoshop waar je ook echte flessen wijn kunt kopen. Over het ritcomfort van Furius Baco wordt dan wel vaak geklaagd, het creatieve team achter de attractie verdient zeker en vast een pluim!

(Waschzuber-Rafting) – Tripsdrill

We zetten de naam van deze rapid river tussen haakjes, want eigenlijk is het heel Tripsdrill waar originaliteit de klok slaagt. Het thema van het park is ‘Zwaben anno 1880’, waarvan Zwaben refereert naar het oude hertogdom waar het land rond het park ooit deel van uitmaakte. Tripsdrill is niet kieskeurig: als ze een attractie thematiseren, denken ze aan alledaagse dingen. Hun Waltzer is vormgegeven als een bakkerij, in hun koggemolen draai je rond in schoentjes, een andere molen heet letterlijk vertaald ‘wasmand-rondvlucht’. En dan hebben we het nog niet gehad over de log flume met badkuipen of de monorail met kinderwiegjes als wagentjes.

Al dit heerlijks bereikt volgens ons zijn originele hoogtepunt in de ronde bootjes van het park, de Waschzuber-Rafting. De wachtrij is, net als bij veel attracties in het park, een heus museum. Alles staat in het teken van de was doen en wasmachines door de jaren heen. Nooit verwacht verschillende soorten waspoeder uitgestald te zien staan voor je een attractie instapt? Tja, dat is Tripsdrill. De bootjes zelf stellen natuurlijk wastobbes voor!