Top 5: Jaarrond griezelattracties

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 4 (2017) / #4 (Oktober 2017) / Top 5: Jaarrond griezelattracties
Top 5: Jaarrond griezelattracties

Voor zij die zich het hele jaar bang willen laten maken, zijn er dan ook in heel Europa tal van griezelattracties die het hele pretparkseizoen lang voor je klaar staan. Of het nu spookhuizen, achtbanen of walk-throughs zijn, deze attracties hebben allemaal menig bezoeker doen gillen. We maakten een selectie van vijf van de beste griezelattracties in Europa waar je het hele seizoen van kan genieten. Natuurlijk zijn er veel meer, maar deze rubriek is niet lang genoeg om ze allemaal te bespreken. Vandaar een selectie van the best of the scariest! 

5. Spökhotellet Gasten – Liseberg, Zweden

Doorloopspookhuizen zijn een vaste waarde bij elk groot halloweenevenement en worden in Brakesection Magazine vaak uitgebreid gesproken. Vaak zijn deze tijdelijke attracties zo geslaagd, dat het wonderbaarlijk is dat het grootste deel ervan slechts voor een paar weken wordt opgebouwd. In Liseberg is het doorloopspookhuis echter heel het jaar geopend, al moet je er wel voor bijbetalen. Dit is het wat ons betreft volledig waard. Het is niet het engste spookhuis van Europa, maar wel één van de allermooiste. Omdat het spookhuis een vaste waarde is in het park zijn er kosten noch moeite gespaard in de talloze scènes van dit spookhotel. Eén van de hoogtepunten is een heuse balzaal die volledig onder water staat, of wat dacht je van een ontmoeting met spinnen? Liseberg staat vandaag vooral bekend om zijn topcoasters, maar dit onderbelichte spookhuis is zeker ook een absolute topper binnen één van de meest bezochte parken van Europa.

4. Jack the Ripper – Wiener Prater, Oostenrijk

Het Weense stadspark bulkt letterlijk van de spookhuizen en dit is niet het enige dat we graag in de spotlights zouden zetten, maar het is ook geen gekke keuze. Jack the Ripper is een driedelige attractie die begint als een doorloopspookhuis in het thema van de bekende Londense seriemoordenaar, maar als finale zitten er nog enkele ‘mini-rides’ in de attractie waaronder een klassiek draaiend huis, zoals je vroeger in Bobbejaanland terugvond. Vooral in het walk-through gedeelte van de attractie zit de sfeer er goed in. Pretparkfans die in Wenen komen zijn vaak niet van zin alle rides in Wiener Prater uit te proberen vanwege het hoogoplopende kostenplaatje, maar wij raden iedereen hartelijk aan Jack The Ripper een kans te geven!

3. Blå Tåget – Gröna Lund, Zweden

We gaan terug naar Zweden voor een ander bekend stadspark, ditmaal in de hoofdstad. Hoewel je ook hier een zeer overtuigend doorloopspookhuis terugvindt, is het een andere attractie die we in de kijker zetten. Blå Tåget is een spooktrein en heeft een lange geschiedenis achter de rug met veel restylingen en renovaties, maar het idee – griezelen in een blauw treintje – is altijd hetzelfde gebleven. Anno 2017 is de attractie nog steeds erg geliefd bij het grote publiek en de reden is voor de hand liggend: Blå Tåget laat zijn bezoekers schrikken als geen ander, maar heeft ook een heel groot komisch effect wat de attractie toch weer familievriendelijk maakt. Samen met Schwarzkopf-achtbaan Jetline en het funhouse van het park vormt Blå Tåget de oude garde van het attractie-aanbod van dit Zweedse stadspark. Dat is geen slechte prestatie voor een handjevol antieke attracties in een pretpark dat continu innoveert en nieuwe attracties plaatst!

2. Demonia – Rainbow Magicland, Italië

Net als Spökhotellet Gasten is Demonia een doorloopspookhuis, maar met één groot verschil: er zitten geen acteurs in. Voor sommige mensen maakt dit Demonia misschien minder eng, maar juich niet te vroeg: de taferelen in dit spookhuis, gelegen op de main street van Rainbow Magicland, zijn gruwelijker dan alle andere attracties op deze lijst. Dat er geen acteurs inzitten, betekent niet dat er geen beweging is: akelig realistisch lijkende poppen en animatronics doen het haar op zowat iedereen hun armen rechtstaan. Het is een spookhuis als geen ander en ondanks dat veel andere parken in Italië ook bekend staan om hun geslaagde horror houses, wint Demonia wanneer het om griezelen gaat.

1. Inferno – Cinecittà world, Italië

Cinecittà is een redelijk recent park dat opende in 2014. Het park kreeg een grote tien-looper van Intamin, maar de andere Intamincoaster bleef een beetje onderbelicht bij de fans en is interessant voor deze lijst. Het is een indoorcoaster die origineel door het leven ging als Darkmare maar inmiddels is omgedoopt tot Inferno. Je mag die naam letterlijk nemen, want een ritje op de coaster stelt letterlijk een tocht door de hel voor. De hal waarin de coaster zit is niet meer dan een kale filmloods, maar eenmaal in de wachtrij merk je dat het park in Rome een erg geslaagd creepy sfeertje heeft kunnen scheppen. Eenmaal op de coaster bestaat het thema vooral door projecties op schermen. Dit klinkt niet als de meest geslaagde attractie, maar vergis je niet: de tekenstijl van de filmpjes en de manier waarop de figuren op het doek zich bewegen geeft het een heel geslaagde en donkere sfeer. De projecties zijn trouwens gebaseerd op de illustraties uit het boek Inferno van Dante. Duivels vliegen mee terwijl je de lifthill opgaat, je rijdt rond een carrousel van zielen en je hebt zelfs een ontmoeting met een gigantische duivel. Dat de coaster zelf ook nog eens een meesterwerkje is mag ook zeker gezegd worden. Inferno is een prachtige griezel-attractie én een fantastische coaster in één.

Natuurlijk zijn er nog veel meer jaarrond geopende griezelattracties die we in de lijst hadden kunnen opnemen – dit is slechts een greep uit de selectie. Nog veel griezelplezier deze oktobermaand!