In de details: Kerken in pretparken

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 4 (2017) / #4 (Oktober 2017) / In de details: Kerken in pretparken
In de details: Kerken in pretparken

We beginnen dicht bij huis in Attractiepark Slagharen. Daar vind je het Kapelletje naast de Crazy Horse Saloon, maar het is niet mogelijk om binnen te gaan als bezoeker. Dit wil niet zeggen dat de kapel niet meer gebruikt wordt. Toen enkele jaren geleden Terence de Silva, de indiaan met een eigen show die uitgroeide tot een geliefd boegbeeld, overleed, werd in de kapel een rouwregister gelegd voor de personeelsleden. Daarbinnen liggen tevens nog enkele delen van de oude kerk die in 1968 vervangen werd.

Onze volgende halte is in Soltau in Duitsland. Hier in Heide Park Resort kan je aan de ingang rechts de Heidenhofer Kapelle vinden. De lokale Lutherse kerk biedt er onder het motto “gaan waar de mensen zijn” verschillende activiteiten aan in samenwerking met het park. Zo zijn er vieringen, nachtverhalen voor kinderen en geestelijke verzorgingen. De kapel die al verschillende keren herbouwd werd, is dus nog vrij actief.

Onze laatste halte is het meest religieuze pretpark van allemaal: Europa-Park. Er is niet alleen een kerk te vinden, maar ook nog twee kapellen. In Santa Isabel, het hotel gethematiseerd naar een Portugees klooster, kon een echte religieuze plek niet ontbreken. Bezoekers kunnen terecht in de Sint-Jakobus kapel waar jaarlijks een honderdtal bruiloften en doopsels plaatsvinden. De andere is de Böcklins – of Marien-Kapelle, die te vinden is in het Nederlands themagebied. Tot slot moeten we het hebben over de Noorse Staafkerk: gesitueerd in het midden van het park is het een ideale plek om tot rust te komen. De kerk is absoluut geen decorstuk, want er zijn twee pastoors die er regelmatig vieringen geven. Daarnaast worden ze telkens ingeschakeld bij het inwijden van een nieuwe attractie, zoals eerder dit jaar voor Voletarium. Het aanbod ‘Kirche im Europa-Park’ is dus breed en je kan hiervoor zelfs een groepstoer boeken op maat. Absoluut een totaal andere manier om het park te beleven en om even stil van te worden.