Toerisme: Op citytrip in Wenen

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 2 (2015) / #4 (Oktober 2015) / Toerisme: Op citytrip in Wenen
Toerisme: Op citytrip in Wenen

Flughafen Wien (VIE) 

Aangekomen in de luchthaven van Wenen, zo’n 1u40min vliegen vanuit Brussel, kan je de City Airport Train of S-Bahn richting het centrum van de stad nemen. De S-Bahn duurt ietsje langer (30 minuten), maar is wel goedkoper. 

Aangekomen in Wenen City kocht ik direct een Vienna Card, een OV-kaart voor 24, 48 of 72 uur en de laatstgenoemde kost €21,90. Tevens krijg je bij heel wat toeristische attracties korting met deze kaart, en als je naar de toeristische dienst gaat, kan je een boekje afhalen vol met kortingsbonnen voor het Wiener Prater. 

Schloss Schönbrunn 

Met de Vienna Card in de hand, kunnen we eindelijk vertrekken op ons toeristisch uitje. Mijn eerste dag was gevuld met een bezoek aan het werelderfgoed ‘Schloss Schönbrunn’. Het paleis en haar tuinen hebben een gigantisch grote omvang. Niet alleen de tuinen zijn zo al uitgestrekt, maar er ligt ook een erg grote zoo in het complex. Na een lange wandeling door de tuinen, was Tiergarten Schönbrunn, de oudste zoo ter wereld, dan ook mijn eerste echte bezienswaardigheid. Deze dierentuin vind ik veruit de mooiste dierentuin die ik al bezocht heb, hij is erg mooi aangekleed, heel uitgestrekt en er zijn alle dieren te zien die je je kan inbeelden. Doordat het gebied zo uitgestrekt is, voelt het heel natuurlijk aan en heb je niet het gevoel dat de dieren opgesloten zitten. Een van de leukste dingen wat me altijd zal bijblijven, is het reptielengebouw waar overal plastic buizen hangen  waar grote mieren doorkuipen met stukjes bladeren. Erg fascinerend om deze kleine kruipers aan het werk te zien. 

Na ons bezoek, dat al gauw 5u in beslag nam, gingen we het paleis zelf bezoeken. We namen de Imperial Tour, waarmee je niet alle kamers zag, maar wel de belangrijkste, en dat was al lang genoeg. Het was een beetje een tegenvaller, ik had meer verwacht van de kamers. In Rome en Berlijn had ik naar mijn mening al mooiers gezien. 

Wiener Prater 

’s Avonds volgde mijn eerste bezoekje, wat een dagelijks bezoekje werd, aan het bekende Wiener Prater. Attracties voor ieder wat wils, maar vooral twaalf achtbanen! Je moet geluk hebben om ze alle twaalf tegelijk open te hebben, de Boomerang was zelfs maar één dagje van de vier dat we er waren open. Als je alle credits wilt halen, ben je ongeveer €40 kwijt.  

Verder is er natuurlijk nog hét Wiener Riesenrad, wat 40 jaar het grootste reuzenrad ter wereld was, de nieuwe Praterturm (een starflyer), spookhuizen en twee waterrides. 

De sfeer in Prater is trouwens moeilijk te omschrijven. Het ziet eruit als een soort kermis maar toch voelt het zo niet, het straalt meer gezelligheid uit, vooral ’s avonds.  

Familypark Neusiedlersee 

De tweede dag breekt aan en meteen ook het tweede pretpark. Familypark is een eindje rijden met de bus en kost zo’n €20 enkel per persoon. Na een uur sta je op de parking van het park. Al vanop het inkomplein straalt de gezelligheid eraf en het personeel is enorm vriendelijk. Als pretparkfans kregen we al meteen korting aan de kassa en werden we erg vriendelijk ontvangen.  

In het familieparkje staan vier achtbanen: een Mack Youngstar, Gerstlauer Bobsled, Heeghe Butterfly en een Gerstlauer Kiddy die enkel voor kinderen toegankelijk is. Voor een kinderparkje is het park trouwens verrassend groot qua oppervlakte. Dit jaar pakte het nog uit met een nieuwe skyfly in een erg mooi, nieuw gebied. Prachtig dat dit park zoiets uit de grond kan stampen! 

Naast deze rides zijn er nog tig andere attracties, maar wel vooral kinderattracties. Toch heb ik me hier een hele dag met gemak kunnen bezighouden, zij het niet door de leuke waterspeeltuin. 

Familypark Neusiedlersee is dus een absolute aanrader als je in Wenen bent, een van de gezelligste parken die ik al gedaan heb! 

Böhmischer Prater 

Na een lange busrit terug naar ons hotel, wat het comfortabele Roomz Vienna was, brachten we de dag erop een bezoekje aan Böhmischer Prater, wat ook in het centrum van Wenen ligt. Dit is eigenlijk gewoon een straat met huizen links en rechts pleintjes vol kermisattracties. Het bestaansrecht van dit bezoek was, hoe kan het ook anders, een kermisachtbaantje: Shark Trip. 

Nadat we de coastercredit hebben gehaald, wandelen we naar de bushalte die ons naar onze volgende halte brengt: Hoge Wand Wiese.  

Rodeltijd 

Na een heerlijke schnitzel gegeten te hebben in het bijhorende restaurant, was het tijd om te rodelen op de Sommerrodelbahn van High Hills Vienna. Het is een leuk, maar wel redelijk kort baantje (een ruime halve kilometer) met een leuk ‘airtimeheuveltje’. Een ritje kost €4. 

Cultuurdagje 

De vierde en laatste dag was er eentje vol met cultuur gepland. Op Google Maps had ik een hele route uitgestippeld met de bezienswaardigheden die we echt wel gezien wou hebben. Ik neem je snel mee door mijn route.  

Eerste stopplaats was de Stephansdom. Zoals je het al kunt raden, is dit een (Rooms-Katholieke) kathedraal en de hoogte van de grootste toren is maar liefst 136,7 meter hoog. Altijd eens leuk om ook vanbinnen een kijkje te nemen. 

Next stop was de Hofburg, ook een bekendere plaats in Wenen. We zijn hier niet binnen geweest, maar langs buiten was dit ook al erg mooi om rond te lopen. Aansluitend aan de Hofburg is er ook de Heldenplatz met opnieuw fantastisch mooie bouwwerken en grote parken. 

Vervolgens komen we aan bij de Staatsoper waar je een begeleide tour kan doen, het is er prachtig vanbinnen! Iets verderop vind je ook Wiener Secession, een gebouwtje met een soort gouden bol op. Op zich niet zo bijzonder, maar het ligt op de reisweg, dus waarom niet even bezoeken? 

Als laatste staat er het, even imposante als Schönbrunn, Schloss Belvedere op de planning. Opnieuw een paleis met enorm grote tuinen, iets kleiner wel, maar ook ietsje mooier dan Schönbrunn. Wegens tijdsgebrek zijn we hier ook niet binnen geweest, waar ik toch wel spijt van heb. Als jij dus een tripje naar Wenen plant, probeer het eens uit! 

Luchthaven Brussel (BXL) 

Op de luchthaven van Wenen hebben we nog een lekker stukje Sachertorte gegeten, typisch Weens, daarna was het tijd om na vier goedgevulde en echt wel nodige dagen terug naar huis te gaan.  

Auf wiedersehen Vienna!