Op stap met fans: Tiger & Turtle / Magic Mountain

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 3 (2016) / #5 (December 2016) / Op stap met fans: Tiger & Turtle / Magic Mountain
Op stap met fans: Tiger & Turtle / Magic Mountain

Het bleek echter niet volledig wat het leek: op deze achtbaan rijden geen karretjes of treintjes! Het betreft hier namelijk geen echte achtbaan, maar wel een geweldig kunstwerk dat je mag beklimmen. Iedereen die al eens wou weten hoe het voelt om een achtbaantrein te zijn – of gewoon graag eens een zogenaamde trackwalk zou willen doen op een stalen achtbaan – heeft hier een unieke en gratis optie om dit eens te beleven!

Tiger & Turtle – Magic Mountain, want zo heet het grootste kunstwerk van Duitsland, is gesitueerd bovenop een oude heuvel van mijnafval (zinkerts, in dit geval), zoals er tientallen zijn in het Ruhrgebied. Vanaf het parkeerterrein aan de voet van de heuvel maak je een wandeling via een omhoog slingerend, gemakkelijk pad. Je kan ook gaan voor de snelle en directe aanpak: steil omhoog via een smal, avontuurlijk paadje door de struiken. In dat laatste geval moet je wel wat bramen en brandnetels voor lief nemen. Bovengekomen duikt het dan plots opnieuw voor je op: een surrealistisch en enorm stalen gevaarte dat een achtbaan moet voorstellen! Het is werkelijk een schitterende en majestueuze constructie die snelheid en dynamiek uitstraalt. De track doet enigszins denken aan een klassieke loopingcoastertrack van Vekoma met de typische ronde, solide backbone en de V-vormige houders van de rails hierop, die in dit geval traptreden vasthouden in plaats van de railpijpen. Op het laagste punt van de track kan je ‘instappen’ en op de structuur wandelen in beide richtingen. Het is een geweldig gevoel om dit eens te doen en om zo dicht bij een verticale looping te kunnen staan en alle details van dichtbij te kunnen bekijken. Uiteraard heb je ook mooie panoramische vergezichten op de omgeving. Het jammere is dat je om evidente redenen (hello zwaartekracht!) de looping zelf maar een heel klein stukje kan bewandelen. Er zijn wel trappen gemaakt die rondom de looping lopen om het visuele effect te versterken, maar die zijn afgesloten met een klein hekje.

Je kan ook een nachtelijk ‘ritje’ maken want de sculptuur is 24u per dag geopend en bovendien prachtig verlicht met behulp van LED’s. Een aantal koppels hebben hier blijkbaar al gebruik van gemaakt en elkaar hier eeuwige trouw beloofd: getuige daarvan zijn een aantal ‘love locks’ die – vaak op een gevaarlijk hoog punt – aan de looping bevestigd werden.

Tiger & Turtle kan volgens het Duitse artiestenduo dat de sculptuur ontworpen heeft, Heike Mutter (°1969) en Ulrich Genth (°1971), geïnterpreteerd worden als het contrast tussen de structuur die een snel bewegende achtbaan suggereert (de tijger) en de er zich traag over bewegende mensen (de schildpad), maar de titel staat ook meer in het algemeen voor de transformatie van de regio van oude, vervuilende industrie tot nieuwe, innoverende projecten door demontage en herstructurering van bestaande infrastructuur.

Ik bezocht Tiger & Turtle na een bezoek aan de enorme Rheinkermis van Düsseldorf, maar het is ook prima te combineren met een dagje Movie Park Germany of Toverland of als leuke tussenstop wanneer je op weg bent naar Noord-Duitsland (bijvoorbeeld naar Heide Park): een ontspannende aanrader en een bijzonder leuke en originele fotolocatie!

Statistieken van Tiger & Turtle – Magic Mountain:

  • Footprint: 48,2m x 34,4m
  • Hoogte: 21m (maximaal bereikbare hoogte: 13m)
  • Lengte van de track: 220m / 249 treden
  • Inversies: 1 verticale looping
  • Capaciteit: 195 gelijktijdige bezoekers
  • Materiaal: verzinkt staal
  • Constructeur: Arnold Walz (Stuttgart, Duitsland)
  • Openingsdatum: 13 november 2011
  • Kostprijs: €2.000.000,00