Ook dit was 2016 – Niet te missen nieuwe attracties

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 3 (2016) / #5 (December 2016) / Ook dit was 2016 – Niet te missen nieuwe attracties
Ook dit was 2016 – Niet te missen nieuwe attracties

In dit laatste nummer van 2016 willen we toch nog even stilstaan bij enkele attracties waarvoor we geen plaats hebben gehad in de vorige nummers, maar die volgens ons wel echt de moeite waard zijn. Voor de laatste keer dit jaar nemen we je met veel plezier mee op rondreis door Europa, langs heel wat nieuwe attracties.

Kung Fu Panda Academy – Gardaland

 

In het Italiaanse pretpark Gardaland opende dit jaar een klein nieuw themagebied. Niemand minder dan Dreamworks personage Kung Fu Panda kreeg er zijn eigen plekje in het park. Hoofdattractie in het gebied is de nieuwe coaster ‘Kung Fu Panda Master’, maar zeker voor de kleinsten is er nog meer te ontdekken.

Kung Fu Panda Master

Deze Fabbri Spinning Coaster is het eerste model in zijn soort dat permanent in een pretpark werd geïnstalleerd en dus onderaan niet de klassieke kermisbalken heeft. De attractie werd volledig in een Kung Fu Panda-jasje gestoken en toont het laatste onderdeel van een ‘pelgrimage’ naar de ‘Dojo’. In de wachtrij moet je je snelheid testen bij de ringen van Monkey, de vlugheid bij Viper, de Crocodile Bandits trotseren met al je macht zoals Mantis, de brug van Master Tigress oversteken en de bokszakken trotseren bij Crane. Dat allemaal leid je tot bij Master Po’s uitdaging: een wild ronddraaiend ritje. De beugels zijn niet zo comfortabel, maar behalve dat minpuntje is het een leuke familiecoaster. Niet meer, niet minder.

Mr. Ping’s Noodle Surprise

De koffiekopjes die al in het voormalige gebied stonden, kregen ook een transformatie. Maak je klaar voor een noodle-ritje terwijl Mr. Ping blijft kakelen zoals in de films. Op zich zeer geslaagd en een originele invulling van deze klassieker!

Kung Fu Panda Chi School

Er is naast de attracties ook een kleine show die dagelijks wordt opgevoerd. De kinderen worden uitgenodigd in een korte ‘kung fu’-sessie en uiteraard is Po aanwezig op het einde om het resultaat te bekijken. Ook Master Tigress staat hem bij. Een leuke kleine invulling voor de kleinsten.

Food & souvenirs

Vlak naast het themagebied is er een nieuw Sushi restaurant, waar je bij het verlaten van de monorail moet doorlopen. Het gebouw op zich heeft niet meteen de juiste uitstraling, maar binnen was het zeker niet slecht. In het gebied zelf is er uiteraard een volledig winkelhoekje met allerlei Kung Fu Panda-merchandise en er zijn ook nog enkele games: Punk Race, waar je mannetjes moet omvergooien, Firework Market waar je ballonnen moet prikken en tot slot Penalty Shoot Out, je raadt het al, voetballen in de goals scoren.

Als ik het moet ranken onder de Chinese themagebieden die ik reeds gezien heb in parken, zet ik het onderaan. Toch hebben ze met een volgens mij beperkt budget, een mooi aangekleed gebied neergezet. Het is niet zo groot, maar het spreekt wel aan, zeker voor de kleinere bezoekers.

Als fans zijn de echte redenen om het park te bezoeken echter nog steeds Raptor en Oblivion: Black Hole.

 

Parc Astérix – Discobelix

 

Bij Parc Astérix draagt men het woord ‘thematisatie’ hoog in het vaandel ; een kale attractie neerzetten lijkt haast ondenkbaar. Dit jaar bewees het park dit opnieuw met de bouw van Discobelix, een Disk’O Coaster van de Italiaanse bouwer Zamperla.

Discobelix is allesbehalve een standaard Disk’O Coaster. Midden in het Griekse themagebied en deels over het meer ontstond een prachtig aangeklede attractie, die enkele verrassingseffecten bevat. De attractienaam is een combinatie van het attractietype, Disk’O Coaster, en de naam van een van de hoofdfiguren in het park, Obelix.

De bouw van Discobelix nam ongeveer zeven maanden in beslag. Als locatie koos men voor een plekje tussen de houten achtbaan Tonnerre de Zeus en het bootvaartje Rivière d’Elis. Om de 80 meter lange attractie te kunnen plaatsen in de bestaande Griekse themazone – op de beperkte oppervlakte met andere woorden – koos men ervoor om over het water te gaan. Dit bleek een behoorlijke opgave die gepaard ging met het aanleggen van een kunstmatige dam.

Het thema

Het thema van deze attractie neemt ons mee naar de oude Olympische Spelen, waar Obelix als discuswerper klaar staat. Een zes meter hoog beeld van Obelix siert dan ook het gebied rond de attractie.

De wachtrij en het stationsgebouw vormen een imposante Griekse Tempel, waarbij enkele van de zuilen beschadigd lijken. Dit is een van de vele knipoogjes die het park in de aankleding verwerkte. De zuilen werden namelijk beschadigd doordat Obelix zijn discus in de verkeerde richting wierp en zo het gebouw raakte.

Ook in de wachtrij zijn er heel wat grappige knipoogjes te vinden. Zo kan je de Discothèque van Obelix terugvinden, een plekje waar hij al zijn discussen verzamelt. Obelix houdt ook zijn scores zorgvuldig op een scorebord bij dat je eveneens kan terugvinden in de wachtrij. Aanschuiven mag dan niet zo leuk zijn, toch zorgt deze wachtrij ervoor dat je voldoende afleiding krijgt en heel wat grappige details kan ontdekken.

De effecten

De discusvormige gondel gaat heen en weer over de rails, waarbij ze ronddraait. Wanneer men over het water gaat, lijkt het alsof je het water ook raakt, door een watereffect waarbij het water omhoog spat. Daarnaast geen Olympische Spelen zonder Olympische vlam. Deze vind je op de piek die boven het water staat. Wanneer de gondel het hoogste punt bereikt, wordt de Olympische vlam ontstoken, wat de ervaring voor de omstaanders van de attractie net iets leuker maakt.

Mijn ervaring

Wanneer ik plaatsnam voor mijn ritje wist ik ongeveer wat ik mocht verwachten van dit attractietype, onder meer door mijn ervaring met De Grote Golf in Plopsaland De Panne en Crazy Surf in Movie Park Germany. Het viel me echter op dat de gondel later begon te draaien dan bij voorgaande exemplaren en de snelheid langzamer opgebouwd werd.

Eens de rit echt op gang kwam, kon ik genieten van een thrillride die toch geschikt is voor het hele gezin. Bij het passeren van het watereffect merkte je goed hoe hoog het water effectief gespoten wordt, wat voor mij een meerwaarde was tijdens de rit. Het vuureffect merk je echter wat minder op wanneer je op de attractie zit, tenzij je net voorwaarts zit bij het bereiken van de top; dit is eerder een visueel effect voor de omstaanders.

Parc Astérix slaagde er met deze attractie opnieuw in om van een standaard attractie een pareltje te maken. Door de aankleding en vooral de locatie op het water is deze ride echt een must-do als je een bezoekje brengt aan het park. De rit zelf had voor mij iets intenser mogen zijn, maar voor kinderen zal dit ongetwijfeld een geweldige en spannende ervaring zijn.

 

Legoland Billund – Ninjago The Ride

 

Interactieve darkrides, je houdt er van of niet. De een vindt het leuk om tijdens de rit iets te doen te hebben naast het kijken, de ander vindt dan weer dat je daarrdoor net minder kan genieten van de decors. In elk geval vonden pretparken het prima investeringen, want zowat elke darkride die de afgelopen jaren opende kreeg een interactief element. Van geweren over slagroombussen tot polsbanden, met allerlei toestellen kan je in de darkrides op doelen schieten.

Ook in de LEGOLAND-pretparken zijn zulke darkrides te vinden. Zo kan je in de Amerikaanse LEGOLAND-parken, in het Britse en dat van Maleisië een ritje maken door een Egyptische tempel in een jeep die uitgerust is met laserpistolen. Een leuke attractie, maar voor het originele LEGOLAND in Billund (Denemarken) mocht dat nog net iets specialer worden.

Triotech, het Canadese bedrijf dat we vooral kennen van hun (interactieve) 4D-theaters, ontwikkelde voor LEGOLAND de ‘Maestro’ handbewegingstechniek waarbij je geen wapen meer nodig hebt om op doelen te schieten. Door met één of twee handen te bewegen in de richting van het scherm, schiet je als het ware op doelen die in de film te zien zijn. Sensoren die ingewerkt zijn in de darkridewagentjes pikken de beweging van de handen op en een speciale software berekent waar er op gericht werd. Het bedrijf denkt dat er een grote markt is voor hun nieuwe techniek omdat het meer familievriendelijk is. Ouders zouden het, aldus het bedrijf, nooit echt leuk gevonden hebben om hun kinderen een wapen in de handen te geven. Door hun uitvinding hoeft dat nu niet meer.

De ‘Maestro’-techniek werd voor het eerst gepresenteerd in de ‘NINJAGO The Ride’-attractie van LEGOLAND Billund. Tijdens de rit worden de bezoekers meegenomen op Ninja-bootcamp en leren ze verschillende aanvalstechnieken aan die ze op hun trainingspartners kunnen uitoefenen. Zo kan je leren om je virtuele tegenstander te verslaan met bliksems, vuurballen, ijsfonteinen en luchtstoten. De rit is een afwisseling van echte decors, waarvoor zo’n half miljoen LEGO-steentjes gebruikt werden, en schermen waarop “geschoten” kan worden. Naast de 3D-effecten en de speciale ‘Maestro’-techniek, wordt in de attractie ook gebruik gemaakt van licht- en rookeffecten.

De attractie is ondertussen ook al te vinden in LEGOLAND California en LEGOLAND Maleisië. Maar daar houdt de copy-paste beweging nog niet mee op. Ook LEGOLAND Deutschland, LEGOLAND Windsor en LEGOLAND Florida krijgen in 2017 hun eigen ‘NINJAGO World’ met een quasi identieke ‘NINJAGO The Ride’.

 

‘Sky Fly’ Galore

Gerstlauer heeft met het nieuwe ‘Sky Fly’-attractietype een succesnummer bedacht. In heel wat parken zagen we de attractie al opduiken en ook voor 2017 staan er alweer enkele in het Europese orderboek van het bedrijf. Dit jaar konden we in Duinrell in Nederland kennis maken met de moderne vliegtuigjesmolen. Sinds vorig jaar kon dat ook al in Holiday Park, waar dit jaar een nieuwe themazone met nieuwe attracties opende rond de Sky Fly.

Wat is een ‘Sky Fly’?

Een ‘Sky Fly’ is een vliegtuigmolen die bedacht werd en gebouwd wordt door de Duitse attractiebouwer Gerstlauer. De molen bestaat uit een dertig meter lange arm waaraan twaalf afzonderlijk te bewegen zitjes met vleugels bevestigd zijn. Wanneer de arm van de molen ronddraait kunnen de bezoekers zelf kiezen of ze gewoon van het zicht willen genieten of ook over de kop willen gaan. Door de vleugels in een bepaalde positie te brengen kunnen de zitjes namelijk koprollen maken. Wie het juiste zitje weet uit te kiezen haalt tijdens het draaien een maximale hoogte van 22 meter.

Wild Wings in Duinrell

Duinrell opende op 21 april hun Sky Fly met de naam ‘Wild Wings’. Het park trok volledig de kaart van het stuntvliegen bij het uitwerken van de attractie. Rond de molen verscheen een miniatuurluchthaven met een verkeerstoren en een landend sportvliegtuig. De zitjes van de Sky Fly werden vormgegeven als rode stuntvliegtuigjes die elk hun eigen nummer hebben en een verschillende vlag op hun staart. Ook in de communicatie naar de bezoekers legt het park er steeds de nadruk op dat de ‘roll’ die je in de attractie kan maken ook een echt manoeuvre is die stuntpiloten maken.

Duinrell voegde een teller toe aan de attractie, waardoor Wild Wings een competitief element kreeg. Bezoekers kunnen zo proberen om het record van ‘meeste koprollen’ te breken. Volgens de website van het park kan je tijdens een rit maximaal 40 keer over de kop gaan, maar sommige fans met een sterke maag slaagden er al in om de vliegtuigjes meer dan 70 keer te doen ronddraaien.

Airshow ’71 in Holiday Park

In Holiday Park verscheen de Sky Fly met de niet-zo-originele naam ‘Sky Fly’ als vervanger van de Bounty Tower met de niet-zo-originele naam ‘Bounty Tower’. In 2015 werd die laatste namelijk verkocht aan het Duitse pretpark Wunderland Kalkar en op de vrijgekomen plaats opende op 1 juli 2015 de nieuwe Sky Fly.

De attractie zelf en het plein errond kregen dit jaar een gezellig aanvoelend, nostalgisch airshow-thema. Ook de reeds bestaande Balloon Race van Zamperla werd in een volledig nieuw jasje gestoken en op het plein openden ook een nieuw horecapunt, een winkelstand en twee nieuwe attracties: een vliegtuigjesmolen van Zamperla (‘Der Rote Baron’) en een kettingmolen van Wooddesign (‘Wellenflug’). Die laatste ziet er erg bijzonder uit, omdat die zonder het traditionele dak gebouwd werd. Daardoor is de constructie van de zweefmolen volledig zichtbaar, wat de attractie in combinatie met doeken een Da Vinciaanse uitstraling geeft.

Een grote poort waaraan opstijgende vliegtuigen bevestigd zijn, geeft toegang tot de nieuwe zone Airshow ’71. Het jaartal verwijst naar het jaar waarin de familie Schneider het kleine sprookjespark ‘Märchenwald Haßloch’ opkocht, het moment dat door velen gezien wordt als de start van de uitbouw van Holiday Park.

 

Ragnarok – Tusenfryd

 

Helaas zijn we dit jaar niet in Noorwegen geraakt. Echt jammer, want we hadden heel graag Tusenfryd in Vinterbro bezocht. Daar is dit jaar op 17 juni namelijk een fantastische rapid river met een vikingthema geopend.

Tusenfryd durfde het aan om één van de eerste rapid rivers van Noord-Europa te bouwen. De attractie stond al langer op de planning van het park en uiteindelijk klopte Tusenfryd daarvoor aan bij het Duitse bedrijf Hafema. Geen onverstandige keuze, want Hafema heeft in de loop der jaren een stevige reputatie opgebouwd op vlak van rapid rivers. Zo werden bijvoorbeeld River Quest in Phantasialand, El Rio in Bobbejaanland en Djengu River in Toverland ook door hen gebouwd. In totaal investeerde Tusenfryd zo’n 4,8 miljoen euro in Ragnarok.

Met een vaargeul van zo’n 500 meter lang is het één van de grotere exemplaren die Hafema tot dusver heeft ontworpen. Meer dan 18000 kubieke meter aarde, zo’n 1200 vrachtwagens vol, werden weggegraven om plaats te maken voor de vaargeul. Ongeveer 900 bezoekers kunnen per uur dan ook een ritje maken in één van de negen ronde boten, wat de attractie een meer dan behoorlijke capaciteit geeft.

In Ragnarok vaar je door een Viking-wereld over een rivier vol watervallen en wilde stroomversnellingen. De rit begint aanvankelijk rustig met een vaartocht door een Viking-dorp en een grot. Daarna kom je meteen bij één van de hoogtepunten van de rit: de maalstroom, een grote draaikolk, waarrond een watermonster kronkelt. Je “ontsnapt” aan de draaikolk met een splash door de mond van het monster. Heel knap gemaakt! Door een ijs- en vuurlandschap en tussen twee watervallen door kom je bij de laatste splash waarna je rustig uitdobbert tot aan een lift die je weer naar het acht meter hoger gelegen station brengt.

De naam van de rapid river werd gekozen door de fans van het park via een wedstrijd. Daarbij kwam ‘Ragnarok’ als winnaar uit de bus met 46% van de stemmen. Ragnarok verwijst naar de eindtijd in de Noorse mythologie die tegelijk een nieuw beginpunt is. Na een strijd tussen de goden en de reuzen zou de wereld volgens de legende vergaan en daarna weer volledig nieuw uit de zee rijzen.

De decoratie rond Ragnarok is bijzonder knap gemaakt en wanneer de planten de tijd zullen hebben gehad om te groeien zal je in de rapid river ongetwijfeld door een mooi, groen landschap varen. Hopelijk zal dat genoeg zijn om de aandacht af te leiden van de grote betonnen vaargeulen die nu heel sterk aanwezig lijken. Zo vaar je momenteel niet tussen de rotsen, maar tussen rotsen die op een vaargeul staan. Dat is jammer, want er is duidelijk veel moeite en geld in de knappe aankleding gestoken, maar lijkt helaas onoverkomelijk te zijn bij dit type rapid river.

Je vindt Ragnarok in de buurt van ‘Thor’s Hammer’, de 3D-darkride van het park die nu samen met de rapid river en de Supersplash een Noors themagebied vormt.

 

 

St. EnglmarVoglwuide Sepp 

 

Ten slotte nog een eervolle vermelding voor de eigenaars van het rodelbanenpark in Grün, een Duits dorpje nabij Sankt Englmar tegen de Tsjechische grens. Zij bouwden dit jaar namelijk een achtbaan naast hun twee rodelbanen Bob en Coaster. Aan een Duitse krant vertelden ze dat ze een weersonafhankelijke attractie wilden toevoegen aan hun aanbod, zodat ze ook een interessant alternatief konden bieden voor wanneer de rodelbanen niet kunnen openen.  

Voor hun achtbaan, die de naam ‘Da Voglwuide Sepp’ meekreeg, klopten ze aan bij Zierer, met de vraag om een toegankelijke achtbaan te bouwen voor zowel jong als oud op de bestaande heuvelrug. Zierer ontwierp voor de familie een 755 meter lange achtbaan die een maximale snelheid haalt van 60 kilometer per uur.  

De achtbaan werd een familiale terreincoaster die nooit hoger dan 9 meter boven de grond raast. Nochtans kent de achtbaan een hoogteverschil van 27 meter, maar door slim gebruik te maken van de heuvelrug en grote bochten kan de baan laag tegen de rond blijven, net zoals een rodelbaan. “Tegen de grond krijg je een veel groter snelheidsgevoel dan in de lucht,” vertelt de eigenaar daarover in een filmpje.  

Da Voglwuide Sepp kreeg drie treinen met telkens vijf wagentjes waarin telkens twee personen naast elkaar kunnen zitten. Die zien er uit als een hoornslee, een typische slee uit Beieren die vroeger gebruikt werd om hout mee te vervoeren. Op de eerste wagen zit de goedlachse sleebestuurder ‘Sepp’, de andere wagentjes zien er uit als boomstammen.   

De achtbaan ziet er verder uit als een gezellige familieachtbaan, maar heeft nog één grappig kenmerk. De baan gebruikt maar liefst 3 lifthills om de treinen naar boven te brengen. Eerst een korte met banden die de treinen over de weg brengt en daarna twee kettingliften met daartussen een kleine afdaling.