Star Tours: The Adventure Continues

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 4 (2017) / #2 (Juni 2017) / Star Tours: The Adventure Continues
Star Tours: The Adventure Continues

Schets

Star Tours was bij opening van het park in 1992 wellicht dé hoofdattractie van Discoveryland in Disneyland Parijs. Het was één van de verschillende identieke versies ter wereld, maar in 2010 sloten de versies in Disneyland Anaheim en Disney’s Hollywood Studios. Beiden kregen een grondige opfrissing tot ‘The Adventure Continues’ en heropenden in 2011. Datzelfde werd herhaald voor Tokyo in 2012 en 2013. Parijs was (traditiegetrouw?) als laatste aan de beurt. Maar wat is er juist veranderd?

Nieuwe bestemmingen

Laten we beginnen met de ingang. De grote ‘X-wing’ werd ingeruild voor een kleiner model, bovenop de oude shop. De echte entree daarentegen kreeg een zilverkleurige look, wat zeker ’s avonds tot zijn recht komt dankzij de lichteffecten. In de wachtrij zelf is er geen typische futuristische jaren ’90 sfeer meer, maar wel een strakker hedendaags design. Op het grote scherm in de ‘inkomhal’ zijn allerlei promofilmpjes te zien van de verschillende nieuwe bestemmingen om je voor te bereiden op je rit.

Het tweede deel van de wachtrij heeft geen schroot-uitstraling meer, maar wel iets logischer voor het opstijgen met een vliegtuig: bagagecontrole. In de wachtrij zie je een oude bekende, namelijk de vorige bestuurder van de Starspeeder-voertuigen: Rex! Eens boven krijg je dankzij een gloednieuw instructiefilmpje de uitleg, om vervolgens aan boord te gaan. Helaas geen klassedame meer die je op het einde “Bon Voyage!” wenst, maar wel een robot. Ook nieuw zijn de 3D-brilletjes die je moet opzetten!

Telkens je op de klassieke Star Tours-attractie ging, wist je wat je te wachten stond: dezelfde (geniale) film waarbij je reis naar Endor een kleine ‘detour’ maakt. Nu zijn er meer dan 70 verschillende mogelijkheden. Zo weet je nooit wat er komt en dat maakt het des te leuker. Ook de bewegingen en het thrill-gehalte zijn aangepast. Voor velen zal het een tikkeltje intenser zijn, maar misschien wel minder misselijkmakend. Lach ook altijd wanneer je binnenkomt, neerzit en wacht op de start van de attractie. Waarom wordt wel duidelijk tijdens de rit! Hou er ook rekening mee dat vanaf nu bijna alles in het Frans is.

Star Wars

Er is heel wat Star Wars binnengedrongen in Disneyland Parijs. Eerst verscheen de Jedi Training Academy, die nu sinds enkele jaren draait in Hyperion. Begin dit jaar was er het eerste seizoen van de Studios: Season of the Force en nu dus Star Tours: The Adventure Continues. Ook de oude shop werd omgevormd tot een meet and greet met Darth Vader. Maar daar stopt het niet! Sinds kort is de omvorming van Space Mountain tot Hyperspace Mountain ook in Parijs een feit. Gelukkig is het meer dan alleen wat nieuwe effecten en heeft Disneyland nieuwe treinen geïnstalleerd.

Wist je dat:

  • Het vluchtnummer altijd 1401 is omdat Imagineers hiermee een verwijzing maken naar het straatnummer van Walt Disney Imagineering?
  • In het tweede deel van de wachtrij naast ‘gewone bezoekers’ allerlei personages uit de films voorbij lopen. Spot jij Darth Vader? Of de Hidden Mickey?
  • In Walt Disney World de ingang van de attractie gethematiseerd is naar Endor, de originele bestemming.

Conclusie

We kunnen de aanpassing alleen maar toejuichen want Parijs had nood aan Project Sparkle. Hopelijk zal het onderhoud en het updaten nu iets sneller gebeuren dan in het verleden, want met Star Tours: The Adventure Continues bewijst het park dat ze terug de hoogste kwaliteit willen aanbieden zoals het hoort.