Het DrakenNest in Avonturenpark Hellendoorn

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 4 (2017) / #2 (Juni 2017) / Het DrakenNest in Avonturenpark Hellendoorn
Het DrakenNest in Avonturenpark Hellendoorn

Aan de rand van Avonturenpark Hellendoorn woont sinds 12 april 2017 een gewetenloze, slechte draak, Hellendra genaamd. Ze is hebberig en verzot op goud en alles wat blinkt. Niets wil ze delen. Een enorme berg aan kostbaarheden heeft ze in de loop der jaren veroverd en verzameld bij haar drakennest, en nog steeds wil ze meer en meer. Op haar rooftochten is ze meedogenloos en nog nooit heeft iemand haar kunnen verslaan, zelfs de dapperste ridders niet. Overal rond haar nest vind je sporen van deze gesneuvelde ridders: zwaarden, schilden, speren, helmen, ja zelfs beenderen. Hellendra heeft echter al het goud uit de buurt al verzameld en moet nu steeds verder vliegen, weg van haar nest, om nog meer goud te vinden. Daardoor moet ze ook de drakeneieren langer alleen laten. Dat bracht de mensen uit de omgeving op een ingenieus idee, want ze willen graag dat de eieren uitkomen vóórdat Hellendra terug is. Zo kunnen ze de kleine draakjes meteen temmen en nog meer ontembare draken vermijden. De mensen (van Zamperla in dit geval) hebben onder het nest met drakeneieren een machine gebouwd die het nest kan laten wiegen, waardoor het warmte opwekt. Door deze opgewekte warmte komen de eieren sneller uit, hopelijk nog vóórdat Hellendra terug is van haar rooftochten.

De ‘machine’ om de drakeneieren warm te houden is in werkelijkheid het mooi roodgelakt stalen spoor van het attractietype ‘Disk’O’ van Zamperla. Het ‘nest’ is de ronde schijf met daarop de drakeneieren in het midden en daarrond staan 24 naar buiten gekeerde zitplaatsen voor de bezoekers. Het nest kan dankzij de machine heen en weer wiegen over een afstand van 25 meter en bereikt daarbij een hoogte van bijna 11 meter. De attractie heeft een theoretische capaciteit van 600 personen per uur, wat gehaald wordt indien één ritcyclus 150 seconden duurt.

Je betreedt de attractie via een mooi gethematiseerde rotspoort afgewerkt met een horizontale houten balk met daarop het enorme logo van Het DrakenNest. Het pad achter de rotspoort ligt bezaaid met ‘gesneuvelde ridders’ en hun attributen. Rechts duikt het rotsachtig massief op waarop al het goud en de kostbaarheden verspreid liggen die Hellendra verzameld heeft. Hellendra is blijkbaar niet in haar nest. Midden in het nest komt net een draakje uit een ei! Op en rond het rotsmassief zie je nog twee draakjes die net uit het ei gekropen zijn. Dan is het tijd om het ‘nest’ te betreden en mee te wiegen met het nest, waarin dus nog twee halfgebroken eierschalen liggen. In feite zijn er dus geen eieren meer warm te houden, want de draakjes zijn allemaal al uitgekomen. Maar goed, laat dat de pret niet bederven, het is een hele leuke rit! De draakjes zijn jammer genoeg statische beelden en het had misschien wel heel erg leuk geweest dat de eierschalen zouden bewegen en de eieren ook echt zouden kunnen ‘uitkomen’ tijdens of bij het einde van de rit. Dat is dus niet het geval en lijkt ook niet de bedoeling. Voorlopig wordt de sage trouwens ook niet aan de attractie of in de wachtrij uitgelegd, waardoor het de vraag is of veel bezoekers dit – toch ietwat vergezochte maar wel leuke – verhaal zullen snappen.

Met het Drakennest brengt Hellendoorn ook een nieuw, Middeleeuws thema het park binnen. Ondanks de wat cartooneske babydraakjesfiguren werd dit thema heel mooi aangekleed, met een prachtig rotsmassief in de vorm van een drakenkop als kers op de taart!

Hopelijk komt het verder ook helemaal goed met de bedrijfszekerheid van de attractie, want na een spetterende openingsceremonie met rook, vuur en vier koene ridders die onversaagd het drakennest te lijf gingen, liet Zamperla’s nestwiegmachine het na drie ritjes jammer genoeg voor de rest van de dag afweten. Er bleek een probleem met het systeem van de veiligheidsbeugels. Eén en ander heeft mogelijks te maken met het feit dat de attractie niet écht nieuw is: ze heeft namelijk in haar vorig leven (in de periode 2005-2016) nog in Isla Mágica in Sevilla gestaan. Daar draaide ze onder de naam ‘Cyklón’, toen nog verpakt in een Maya-kleedje.

Hellendoorn heeft er een prachtige attractie bij met een sprookjesachtig verhaal, in een mooi gethematiseerde omgeving met bijpassende, ietwat donkere, mysterieuze muziek. De ritervaring is – zeker voor kinderen – toch vrij spannend en de heen en weer tollende schijf met daarop 24 blije gezichten is eveneens een lust voor het oog voor toeschouwers langs de kant. We wensen Hellendoorn alleszins veel succes toe met dit mooie project.