Schweizerhaus in Wiener Präter

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 2 (2015) / #1 (April 2015) / Schweizerhaus in Wiener Präter
Schweizerhaus in Wiener Präter

Het restaurant dat we deze keer onder de loep nemen, is meteen een uniek restaurant. Het bevindt zich in Wiener Präter, het Oostenrijkse stadspark dat vooral gekend staat om zijn reuzenrad. Het rad brengt mensen al sinds 1867 naar boven zodat bezoekers zo kunnen genieten van de skyline van Wenen. Dichtbij de ‘Prater Turm’, de starflyer van het park, staat een bijzonder restaurant. We hebben het over het ‘Schweizerhaus’.  

Na 1766 werd het gebied, waar het Prater nu huist, voor het eerst toegankelijk voor het grote publiek en zo kwam uiteindelijk een stadspretpark tot stand. In 1800 was de plaats waar het restaurant nu is, bekend als een ontmoetingsplaats voor rokers genaamd ‘Zur Tabakspfeife’. Veertien jaar later kreeg het gasthuis een nieuwe naam, ‘zum russischen Kaiser’, tijdens het Congres van Wenen. In 1868 komt de oorsprong van de naam tot stand toen er een Zwitsers melkveebedrijf opende. De vader van de huidige eigenaar, de heer Karl Kolarik, nam in 1920 de toenmalige locatie over en zo kwam men aan ‘das Schweizerhaus’. Tot op heden is het in handen van de familie Kolarik. 

Het gerecht bij uitstek op hun menukaart is ‘Hintere Schweinstelze’. Je betaalt er een aardig bedrag voor, maar je kan het perfect delen of helemaal voor jezelf houden. Het lekkere varkensvlees is op een bijzondere manier gepresenteerd en staat vooral bekend om zijn smaakvolle korst. Het smaakt best lekker en is zeker eens de moeite waard om van te smullen.  

Daarnaast is het ook de plek om heel wat bieren te proeven. Naast een hele lijst van het vat, zijn er bieren in flesjes en hebben ze enkele lokale specialiteiten in de aanbieding. Het bier bij uitstek om hier te drinken is Budweiser, dat ze in heel wat variaties aanbieden. 

De leukste manier om van het restaurant te genieten is wanneer het zonnetje schijnt en je een tafeltje kan strikken op één van de gezellige terrassen. Wil je helemaal gek doen? Dan kan je er een heus feest organiseren in één van de feestzalen, maar dat is uiteraard meer weggelegd voor de lokale bevolking. 

Kortom, wil je eens iets anders eten dan de doorsnee hamburger die je in elk park kan vinden? Dan is dit restaurant een aanrader. Eens je gegeten hebt, kan je meteen in de ‘Prater Turm’ genieten van het uitzicht op Wenen. De Black Mamba thrill ride doe je beter op voorhand! Smakelijk!