Overnachten in Phantasialand

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 2 (2015) / #1 (April 2015) / Overnachten in Phantasialand
Overnachten in Phantasialand

Hotel Ling Bao 

Mijn eerste overnachting in een hotel van Phantasialand was na een prachtige avond bij de Asia Nights, de zomernocturnes van het park. Om in diezelfde Aziatische stemming te blijven, koos ik ervoor om in hotel Ling Bao te blijven slapen. 

Hotel Ling Bao werd in 2003 gebouwd door zo’n 140 Chinese ambachtslieden die naast Phantasialand een 4-sterrenhotel uit de grond lieten rijzen volgens de traditionele regels van de Chinese Feng Shui-leer. De naam van het hotel betekend dan ook “heilig juweel”. 

Het hotel telt 165 comfortabele kamers variërend van twee- tot vierpersoonskamers en in de categorieën Monnik, Konfuzius en Keizer. Naargelang de keuze van de kamer kijkt deze uit op de parking of over het park. De tweepersoonskamers hebben allemaal een groot tweepersoonsbed en een volledig uitgeruste badkamer. De vierpersoonskamers worden aangevuld met een stapelbed in de vorm van een Chinese jonk, een smokkelaarsboot. 

Naast de gewone kamers biedt het hotel ook de mogelijkheid om te overnachten in een van de tien exclusieve suites. Deze suites hebben allemaal hun eigen naam en hun eigen thema: Tu Hi (hout), Mu Kung (aarde), Yin & Yang (twee suites, twee tegenpolen die elkaar aanvullen), Luxing (geluk en rijkdom), Nii Gua (Godin van het huwelijk en dus de officiële bruidssuite), Budia (een Boeddhistische god), Chu Jung (vuur) en Shui Fui (water). 

Via de gezellige Chinese tuin kan je naar het park gaan door de speciale ingang voor hotelgasten. Die brengt je meteen naar het Chinese themagebied van het park, waarin het hotel knap geïntegreerd werd. 

Niet alleen de buitenkant van het hotel doet je meteen aan China denken, ook binnen waan je je meteen in Aziatische sferen. In de prachtige lobby zijn allerlei stijlelementen van de Chinese leefwijze terug te vinden zoals vogelkooien, lampions, Boeddha’s en traditionele muziekinstrumenten, terwijl de ruimte geurt naar sandelhout. 

De restaurants van Ling Bao zijn dik in orde! Ontbijten doe je steeds in het buffetrestaurant Bamboo. In dat zelfde restaurant kan je ’s avonds ook genieten van een buffet met heerlijke Aziatische specialiteiten en lekkere wokgerechten. Iedereen kan wel iets terugvinden in het grote buffet dat hij of zij zeker lust. En voor de avontuurlijkere eters zijn er op het buffet uiteraard ook traditionele gerechten te vinden, allemaal bereid volgens een duizenden jaren oude kooktraditie. Op zondag kan hier ook van een brunch genoten worden. Als het iets stijlvoller mag, kan je ook kiezen voor het à-la-carte restaurant Lu Chi. Dit restaurant met gedimde verlichting mag dan wel iets duurder zijn, je krijgt er dan ook heel wat extra voor in de plaats. Hier kan je bijvoorbeeld verrast worden door Aziatische serveersters en kelners die spontaan de mooiste romantische songs en ballades beginnen te zingen. 

Ling Bao is ook het enige hotel van Phantasialand waar je een zwembad kan vinden. Dit zwembad bestaat uit een binnen- en een buitendeel, hoewel het buitendeel bij slechter of kouder weer niet gebruikt kan worden. Bij het zwembad heeft Ling Bao ook een sauna waar je gratis gebruik mag van maken. Was het echt een heel zware dag in het park, dan kan je je laten verwennen in de Mandala Spa. Hier kan je laten onderdompelen in zalige behandelingen volgens een 2500 jaar oude traditie van Aziatische lichaams- en gezichtsbehandelingen! Persoonlijk kan ik de Chinese ‘Vuur, water, lucht & aarde’-behandeling aanraden. Deze 90 minuten durende behandeling is zeker en vast zijn geld waard. Voor of na het zwemmen, na een massage of het diner kan er uiteraard ook nog steeds iets gedronken worden in de bars van het hotel. 

De bar beneden in de lobby is de Li River bar. Hier kan je genieten van een pintje bier, een heerlijke thee of een cocktail. In de zomer kan je hier ook buiten op het terras in de tuin zitten. Maar de meest bekende bar van Phantasialand is natuurlijk de Dragon Bar. Deze cocktailbar is enkel ’s avonds open en biedt buiten enkele heerlijke cocktails ook een prachtig zicht over het park. De bar is enkel bereikbaar met een lift die helemaal achteraan het hotel ligt. Zoals de naam zegt, wordt deze bar bewaakt door een Chinese draak van wel bijna twee verdiepingen hoog. Let wel op: sommige cocktails kunnen redelijk zwaar zijn. Dat heeft iemand van mijn gezelschap persoonlijk kunnen ondervinden. Gelukkig zijn de gangen van het hotel breed genoeg. 

Hotel Matamba 

Toen Phantasialand in 2008 het nieuwe Hotel Matamba opende, was de verleiding zeer groot om ook hier een overnachting te boeken. Zo gezegd, zo geschiedde en tot op dit moment blijft Hotel Matamba dan ook mijn favoriete Phantasialandhotel. Dit hotel kreeg een doorgedreven Afrikaanse thematisering. Die is zo sterk uitgevoerd dat het park het zelfs aandurft om te beweren dat “alleen het echte Afrika authentieker is”. Al van bij het binnenkomen in dit hotel ga je meteen op in de sfeer. In de lobby waan je je meteen in een Afrikaanse jungle vol exotische planten en hutjes die dienst doen als incheckbalie. 

Dit drie sterren plus-hotel heeft 117 kamers, allemaal met uitzicht op de tuin en de meesten ook op het park. De kamers variëren van twee- tot zespersoonskamers. De tweepersoonskamer heeft een groot bed met klamboe, een decoratief muggennet, en een volledig uitgeruste badkamer met heerlijke inloopregendouche. De vierpersoonskamers hebben als extra nog een apart kamertje met een normaal tweepersoonsbed, bij de zespersoonskamer komt daar nog een stapelbed bij.   

Een aanrader hier is om een balkonkamer te boeken met uitzicht op het park want voor een kleine meerprijs kan je dan beter genieten van het prachtige uitzicht over het “Deep Africa”-themagebied en de bijhorende achtbanen. Ongeveer een half uurtje voor de opening van het park kan je vanop je balkon Black Mamba zien testrijden, een droom voor elke B&M-liefhebber. Zeg nu zelf, er zijn slechtere dingen die je kan zien als je wakker wordt… 

Hotel Matamba heeft ook drie suites beschikbaar, twee op het gelijkvloers met een eigen tuintje – Kongelo (plaats van het ontstaan van de mens) en Yamba (Gods goedheid) – en nog een op de derde etage met balkon en een uniek uitzicht over het park, Kwaheri (mijn geluk).  

Natuurlijk kan je ook in Hotel Matamba terecht voor een stevige maaltijd. Geniet je graag van een buffet, dan ben je aan het goede adres in restaurant Zambesi. Het gezellige restaurant is vanaf je binnenkomst gevuld met heerlijke exotische geuren van de traditionele Afrikaanse keuken. Mijn favoriet ? De live cooking. Verse vis en vlees op de barbecue, met grote zorg klaargemaakt. De keuze van het vlees is steeds wisselend. Zelf heb ik er al kunnen genieten van Kudu (springbok), struisvogel en zelfs krokodil. Op zondagmiddag kan hier een plekje bij de “Jamboree” brunch gereserveerd worden. Ook zeer lekker eten kan je in het à-la-carte restaurant Bantu. Deze combinatie van loungebar en restaurant telt twee verdiepingen en is gebouwd in de vorm van een traditionele lodge. De keuzes hier zijn Zuid-Afrikaanse specialiteiten of de sterk aan te raden fondue die ik bij een bezoekje nooit links laat liggen. Ook de selectie van wijnen hier is heerlijk! 

Een drankje kan tenslotte altijd genuttigd worden in de lobbybar Jafari. Hier kan je genieten van een heerlijke cocktail, vers klaargemaakt door de sympathieke kelners of kleine typische Afrikaanse snacks. In de zomer kan je ook hier in de mooi aangelegde tropische tuin op het terras gaan zitten. ‘s Avonds kan je hier op regelmatige tijdstippen ook Afrikaanse zang en dans zien. Zelf geen zin om te dansen? Beweeg dan beter niet mee met de muziek want ik heb zelf al mogen ondervinden dat ze je dan van je stoel komen halen om mee te dansen… 

Wil je dus eens overnachten in Phantasialand? Dompel jezelf onder in de mysterieuze sfeer van China of in de exotische sfeer van Afrika, want wat je ook kiest, je krijgt er een bijzonder sterk themahotel in de plaats. Maar misschien nog veel belangrijker: doe zoals ik en geniet vooral. Mijn volgende boeking voor Matamba ligt al vast. Wie weet komen we elkaar wel tegen?