Resort in de kijker: PortAventura

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 2 (2015) / #3 (Augustus 2015) / Resort in de kijker: PortAventura
Resort in de kijker: PortAventura

Europa telt vier pretparken die zich wat schaal en bezoekerscijfers betreft duidelijk onderscheiden van de andere parken. Gerangschikt van oud naar jong zijn dat zonder twijfel de Efteling (Nederland), Europa-Park (Duitsland), Disneyland Parijs (Frankrijk) en tot slot PortAventura (Spanje). Hoe deze parken zich een weg baanden naar de Europese top verschilt van park tot park. Het valt echter wel op dat elk van deze parken fors investeert in verblijfsmogelijkheden en veel meer dan klassieke pretparken mikt op meerdaagse verblijven. Vooral de jongste telg in het lijstje timmerde de afgelopen jaren indrukwekkend stevig aan de weg naar volwaardige reisbestemming. De Efteling, Europa-Park en Disneyland Parijs komen zeer vaak aan bod, maar over PortAventura wordt in de Benelux beduidend minder geschreven. Daarom zetten we in dit zomerse nummer maar al te graag dit fantastische Spaanse resort eens in de kijker!

PortAventura noemt zichzelf het eerste themapark van Spanje, maar dat hoeft daarom niet te betekenen dat het land voordien een woestijn was op gebied van attractieparken. Zo is er Tibidabo, een park dat zelfs nog net uit de 19e eeuw stamt, draait Parc Monte Igueldo al mee vanaf 1912 en is er het gezellige Parque de Atracciones de Madrid dat in 1969 ontstond. Maar inderdaad, sinds 1995 is PortAventura één van de eerste parken in Spanje die de themakaart uitspeelt, een trend die later verder gezet zou worden door parken als Terra Mítica in 2000 en Warner Bros Movie World Madrid (het huidige Parque Warner Madrid) in 2002. Ook nadien zou PortAventura blijven uitpakken met Europese primeurs en records, wat wellicht deels het succes van het park verklaart; de hoogste vrijevaltoren, de snelste achtbaan, de hoogste achtbaan en – iets minder spectaculair maar desalniettemin een record – de langste splashbattle.

PortAventura is duidelijk een groeiend park. Het sleept wat oudere, misschien minder goede, attracties met zich mee, terwijl andere attracties uit het verleden bij pretparkfans een legendarische status aangemeten krijgen. De nieuwigheden die het park presenteert zijn op hun beurt prachtig uitgewerkt en slagen erin om jaar na jaar grote aantallen bezoekers naar het park te lokken. Om die reden is de kwaliteit van attractieaanbod van PortAventura wat wisselvallig. Zo zijn Spaanse houten achtbanen door de bank genomen vrij pijnlijk en het exemplaar in Salou vormt daarop geen uitzondering. Toch slaagt de duellerende houten achtbaan “Stampida” er in om het gerammel deels goed te maken met een interessant ritverloop. De rapid river en boomstamwaterbaan zijn degelijk, maar niet bovengemiddeld. De mijntrein is mooi uitgewerkt maar lijdt helaas onder een overdadig gebruik van kettingliften en ook de flatrides hebben vaak een bedroevende programmering van het ritverloop.

Gelukkig compenseert het park deze mindere elementen met enkele sublieme attracties. De skyline van het park wordt gedomineerd door ‘Shambhala’ en ‘Dragon Khan’, beiden ijzersterk achtbaanstaal uit de stal van Bolliger & Mabillard. De launchcoaster ‘Furius Baco’ heeft naast het Europese snelheidsrecord ook een iconische inplanting in het mediterrane themagebied. Templo del Fuego is een spectaculaire show waarbij vuureffecten de hoofdrol spelen. De themagebieden zijn vaak oogstrelend, hoewel recentere toevoegingen als Ice Age en SesamoAventura misschien iets beter doordacht geplaats hadden kunnen worden.

Ondanks de investeringswoede die het resort de laatste jaren kenmerkte, wordt ook voor de twintigste verjaardag geen gas teruggenomen. Dit jaar presenteert het park namelijk een nieuw vijf sterren hotel, een uitbreiding van het sfeervolle Gold River Hotel en een nieuwe show van Cirque du Soleil. Daarnaast wordt er achter de schermen flink doorgewerkt om een nieuw, tweede pretpark (blits Ferrari-sausje incluis) uit de grond te stampen met een achtbaan die het eigen hoogterecord aan diggelen zal slaan. Het moge duidelijk wezen: PortAventura speelt mee met de grote jongens. 

PortAventura in vogelvlucht 

Een bezoek aan PortAventura is een reis langs zes themagebieden, elk met een eigen karakter en specifieke attracties en shows. Een overzichtje: 

Het eerste themagebied dat je voorbijkomt tijdens je tocht door het park is Mediterrània. Je wandelt er langs een authentiek nagemaakt Mediterraan dorpje dat naast heel wat restaurants ook de gelanceerde achtbaan ‘Furius Baco’ en het noordstation van de stoomtrein huisvest.  

Voor het gebied Polynesia stonden eilanden als Fiji en Tonga model. Je komt er in aanraking met de cultuur van de eilandbewoners die in ‘Tiki’s’ geloven. In Polynesia is de grote ‘Tutuki Splash’ te vinden en het schommelschip ‘Kontiki’ dat vormgegeven werd als twee grote, naast elkaar liggende kano’s.  

Cultuurliefhebbers, en dan vooral die van de achtbaancultuur, zullen vooral in het Chinese themagebied hun tijd doorbrengen. De twee grootste achtbanen van het park zijn namelijk in dit gebied te vinden. Enerzijds is er de klassieker ‘Dragon Khan’, een heerlijke B&M met acht inversies, en anderzijds is er de nu al legendarische ‘Shambhala’ met een 78 meter diepe val en met een topsnelheid van 134 km/uur. Wie minder fan is van achtbaangeweld kan er terecht bij de replica’s van de Verboden Stad of (een stuk van) de Chinese Muur, in heel wat kleinere attracties of bij ‘Angkor’, de langste splash battle van Europa.  

In het Mexicaanse themagebied zijn vooral replica’s van gebouwen van de Maya’s te vinden. In en rond deze gebouwen zijn onder andere de 86 meter hoge vrijevaltoren ‘Hurakan Condor’, een spiegeldoolhof en ‘El Diablo – Tren de la Mina’ te bezoeken. Het is ook in dit themagebied dat, voor het geval het nog niet warm genoeg zou zijn, de vlammen van ‘Templo del Fuego’ op je wachten.  

Het laatste grote gebied is de Far West, ongetwijfeld het meest voorkomende themagebied in pretparken maar in PortAventura is dit gebied heel sterk uitgewerkt. Attracties als de ‘Silver River Flume’-boomstammetjes, de wildwaterbaan ‘Grand Canyon Rapids’ en de houten achtbaan ‘Stampida’ gaan perfect op in deze cowboystad vol goudzoekers.  

Naast de vijf grote gebieden voor de hele familie is er ten slotte ook nog SésamoAventura, een kinderzone met elf attracties die volledig in het teken staat van Sesamstraat. Wie alle achtbanen in het park gedaan wil hebben zal ook hier even langs moeten gaan, want in deze avontuurlijke versie van de Sesamstraat is ook de ‘Tami Tami Ride’ te vinden, een familieachtbaan van Vekoma. 

Buiten het pretpark is, naast de vijf hotels uiteraard, ook nog het waterpark ‘Costa Caribe Aquatic Park’ te vinden dat in 2013 stevig uitgebreid werd. In het 50.000 vierkante meter grote zwempark zijn een veertiental glijbanen te vinden, waaronder de 31 meter hoge ‘King Khajuna’ die daarmee de grootste glijbaan van Europa is. Voor 2017 staat daarnaast ook nog eens het nieuwe ‘Ferrari Land’ op de planning, een nieuw pretpark bij het resort dat volledig in het thema zal staan van het bekende bolidemerk en daarop geïnspireerde attracties.  

Nieuw in PortAventura voor 2015 

Uitbreiding hotels 

Het Gold River Hotel is, volgens het verhaal dat PortAventura voor het hotel verzon, het stadje Sullivan dat in 1803 gesticht werd door Lucy Callaghan nadat er goud werd gevonden. Dit jaar wordt de stichtster geëerd met een nieuw gebouw dat 78 luxekamers verdeelt over twee verdiepingen. De bouwstijl is gebaseerd op de lodges die tegen het einde van de 19e eeuw in de mode waren in Amerika. Je kan er zowel binnen als buiten elementen uit architectuur, landschap en sfeer van de bloeiende mijnstad herkennen. Er is een eigen receptie, bar, restaurant en een ruime parking, die los staat van de rest van het Gold River hotel. Gasten die verblijven in de Callaghan Building krijgen daar een minibar, een Premium Express Pass én toegang tot de Wellness Centers in de andere hotels bovenop. Het Mansion de Lucy, dat vroeger deel uitmaakte van het Gold River Hotel wordt dit jaar gepromoveerd tot een op zich staand vijf (!) sterrenhotel. De rijk uitgewerkte victoriaanse gevel van dit landhuis is deze extra ster zonder problemen waardig. Met deze investering positioneert PortAventura zich duidelijk als een “high end” bestemming. 

Cirque du Soleil 

Cirque du Soleil presenteert theater en traditionele circustechnieken in vaak sterk thematische of verhalende shows. Vorig jaar bleek de samenwerking met PortAventura een succes: de show ‘Kooza’ lokte toen meer dan 100 000 kijklustigen. Cirque du Soleil tekende gelijk voor de volgende vijf seizoenen en laat deze zomer de mysterieuze nevelen van ‘Amaluna’ over het resort neerdalen. De show verhaalt van de overgangsriten van meisje tot vrouw op het door godinnen bestuurde eiland Amaluna. Na een storm spoelt er een groep jonge mannen aan, wat, hoe kan het ook anders, tot een relatie leidt die langs alle kanten op de proef gesteld wordt. Amaluna serveert dit relaas met adembenemende acrobatie op verschillende hoogtes, wervelende jongleeracts, (koord)dans en een sensuele duikpartij in een doorkijkbad. Dit alles wordt overgoten met een rauwe eigentijdse soundtrack. Het centrale thema van de show wordt ook doorgetrokken naar de cast: zo’n 70% van de cast is van het vrouwelijke geslacht. Voor wie dit jaar geen last-minute-tripje naar Salou heeft kunnen plannen is er overigens goed nieuws. Amaluna strijkt later op het jaar neer in het hart van België: In september en oktober speelt de show op de expo in Brussel!