Onbekend? Onbemind! Movieland Park

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 2 (2015) / #3 (Augustus 2015) / Onbekend? Onbemind! Movieland Park
Onbekend? Onbemind! Movieland Park

Movieland Park werd officieel geopend in 2002. Hierbij was het park het eerste themapark in Italië dat volledig gethematiseerd werd naar bekende films en series. We kunnen hierbij dus spreken van een waar ‘film-park’, gelijkaardig aan Movie Park Germany in Duitsland. Het grote verschil tussen beide is de toch wel beperkte oppervlakte van het Italiaanse park. Een ander groot verschil, en een mogelijke verklaring waarom het park voor vele onbekend is, is de locatie en invloed van concurrentie. Het park ligt namelijk aan het Gardameer van Italië en ligt op een verwaarloosbare afstand (drie kilometer) vandaan van die andere grote speler in de pretparkenindustrie: Gardaland. Dergelijke gigant doet menig leek of pretparkbezoeker vergeten dat er een ander park in de buurt ligt. Zeker als deze bij een eerste indruk nauwelijks kan concurreren met de prachtige attractiecatalogus die Gardaland rijk is. Toch mag je dit park, en zijn naburig waterpark, zeker niet vergeten wanneer je in de buurt bent. Het is misschien niet groter dan Gardaland, maar het heeft wel talloze verassingen die je werkelijk nergens anders zal terugvinden in Italië of zelfs Europa.

Ready? Set? Action!

Een park met amper twintig mechanische attracties, is dit wel de moeite? Kijkend naar dit pretpark kunnen we je verzekeren van wel. Movieland Studios biedt naar onze ervaring meer dan enkel een opstapeling van attracties en shows. Het park biedt net een beleving aan die je niet onmiddellijk zou verwachten, al is het maar door de rijkelijke aanwezigheid van ‘straatanimatie’. Ook al is het rustig, er zullen steeds op diverse locaties in het park acteurs en actrices te vinden zijn die interactief met de parkgasten proberen om te gaan. Die term ‘interactief’ mag je best letterlijk nemen, aangezien ze je echt proberen mee te sleuren in hun rollen. Gaande van een bokswedstrijd met bijhorende showgirls tot zelfs een mimespel met Charlie Chaplin. Het kan er dus allemaal. Het park biedt ook enorm veel vaste shows aan zoals de publiektrekker de ‘John Rambo Stunt Show’. Zeker niet mis dus! 

Alledaagse attracties met een  Hollywood-twist 

Buiten de gezelligheid, biedt het park uiteraard ook mechanische attracties aan. Het zijn er inderdaad niet veel, maar de meeste van deze attracties zijn allemaal best uniek (op hun manier). Dat maakt dit park ook best indrukwekkend: dergelijk klein park weet met beperkte middelen thematisch overtuigende en fantastische attractiebelevingen voor te schotelen. 

Zo heeft het park zeker enkele blikvangers staan welke absoluut niet mogen ontbreken op je to do- lijstje. De eerste is bijvoorbeeld al ‘The Hollywood Action Tower’, een eerste generatie Intamin AG vrijevaltoren. Dergelijke type attractie is niet enkel qua looks best uniek, maar ook zijn ervaring. Dit type torens is zelfs met uitsterven bedreigd, aangezien meer en meer parken (voornamelijk in de Verenigde Staten) besluiten ze om te ruilen voor wat nieuws. Dit ondanks de toch wel eigenaardige en fijne ervaring die dit type met zich meebrengt. Movieland Studios is het enige park in Europa met dergelijke vrijevaltoren, wat hem dus zeker een must-do attractie maakt. 

De attracties die het park echter groot gemaakt hebben zijn zowel ‘U-571’, ‘Magma 2.1’ en ‘Kit Superjet’. We zouden zelfs durven insinueren dat dit als wereldattracties kunnen bekroond worden. Elk van hen is op zichzelf niet enorm uniek. Van een oude duikboot/raket-simulator naar een rondritje in een expeditiebus, het zijn dingen die wij al vaker tegenkomen in het pretparklandschap. Desondanks geven zij elk een best overtuigende en indrukwekkende rit weg, die je letterlijk en figuurlijk van je stoel omver blaast! Het park maakt deze topervaringen mogelijk door gebruik te maken van echte special effects zoals in Hollywood! Laat je in dit park dus absoluut niet misleiden door het uiterlijk van de attracties, ze zijn praktisch allemaal stuk voor stuk de moeite! 

Een ode aan attractieklassiekers 

Zoals je reeds al opgevallen zal zijn, heeft het park best wel wat klassieke attracties. De meeste van deze attracties zouden in vele parken als ‘gedateerd’ bestempeld worden. Desondanks blijft dit park steeds terug investeren in oudere types van attracties, iets zeer opvallend en kenmerkend aan Movieland Studios. Buiten de unieke vrijevaltoren, heeft het park ook niet zo heel lang geleden geïnvesteerd in een oude Schwarzkopf Jestcoaster ‘Brontojet’, welke oorspronkelijk stond in Loudoun Castle (Verenigd Koninkrijk). Ook hun laatste investering, de Vekoma Invertigo Coaster ‘Diabolik’, is een klassieker en ook best uniek. Misschien doet dit park dit omdat zij deze attracties voor een appel en een ei kunnen aankopen, wat ons best een logische verklaring lijkt. Toch pakt dit park deze attracties zeer professioneel aan, waardoor je nauwelijks merkt dat zij veel tweedehands-attracties bezitten. Chapeau! 

Meer dan enkel een themapark 

We prikken onmiddellijk wel al een eerste bubbel: Movieland Studios is niet dagvullend genoeg. Het park is inderdaad best klein. Met amper 20 mechanische attracties en enkele shows heb je het op enkele uurtjes wel gezien. Het park wordt steeds populairder bij de gemiddelde vakantieganger, maar dit komt voornamelijk door het al even fantastische waterpark, ‘Caneva Aquapark’, dat zich naast het pretpark bevindt. Dit waterpark is, samen met Moviepark Studios, onderdeel van een waar resort: Canevaworld. Hierdoor kan je ook een combi-ticket aankopen aan een zeer voordelige prijs  waarmee je kan hoppen tussen beide parken. Buiten het waterpark en het themapark vindt je er ook nog een Rock&Roll restaurant, ‘Rock Star’, met grote hamburgers en frietjes. Als laatste kan je ook eten in het ‘Medieval Times’ restaurant. Buiten het heerlijk typerende eten kan je er ook genieten van een geweldig paarden/riddershow. Zeker een genot voor klein en groot en de perfecte formule om je dag mee af te sluiten. 

Roll credits! 

Conclusie? Het park, en dus ook geheel Canevaworld, zijn zeker de moeite om eens te bezoeken. Het park is niet overal thematisch even sterk en niet elke attractie is even overtuigend, toch weet het kleine parkje menig bezoeker te verbazen door hun originaliteit en creativiteit! Een niet te missen parkje voor zowel pretparkliefhebbers als andere toeristen op zoek naar sensatie en beleving!