Toerisme: Pretparken bezoeken in Rusland

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 2 (2015) / #1 (April 2015) / Toerisme: Pretparken bezoeken in Rusland
Toerisme: Pretparken bezoeken in Rusland

Reizen in Rusland 

Wie Rusland wil bezoeken, krijgt te maken met een aantal problemen die je binnen Europa niet hebt. Zo moet je een visum zien te krijgen, dat je op zijn beurt niet krijgt zonder uitnodiging van het land. Hier kunnen de meeste hotels gelukkig wel bij helpen, tegen een prijs uiteraard. 

Als je eenmaal een visum hebt, is het reizen naar Rusland heel gemakkelijk. Onze binnenkomst was sneller en vriendelijker dan bijvoorbeeld in Amerika. Hetzelfde geldt voor het ophalen van de huurauto. Hierbij stelt zich echter het tweede probleem: het is niet toegestaan deze buiten Rusland te gebruiken. Door reizen naar Finland of een ander buurland is dus geen optie met een huurauto. 

Moskou 

Het verkeer in Moskou is op zijn zachts chaotisch te noemen. De tips die we vooraf krijgen over het rijden in Moskou beperkten zich redelijk tot “Doe het niet, het is levensgevaarlijk”. In de praktijk valt dit echter mee. Ondanks de enorme chaos lijkt iedereen wel te weten wie wat wanneer wil doen en wordt er om een of andere reden bijna altijd wel rekening met elkaar gehouden. Assertief rijden is hierbij wel noodzakelijk, wie dit niet kan, wordt als een prooidier verslonden in de Russische chaos. Een uitgebreide verzekering op de auto is dus geen overbodige luxe. Wij hadden deze gelukkig niet nodig, maar in een land waar je de taal niet beheerst, is dit wel zo verstandig. 

In Moskou is er voor gewone toeristen vrij weinig te doen. Er is het Rode plein – dat je zeker eens in de avond moet bezoeken – met omringende bouwwerken (waaronder het Kremlin) en het Russisch Expositie Centrum. Dat laatste bevat alvast twee parken en toevallig zijn dit de twee grootste parken van Moskou. Het ene park vind je meteen links, het andere direct rechts van de hoofdingang. Ondanks dat de parken direct aan de ingang liggen, is de rest van het centrum zeker het bekijken waard, hoewel hier nog veel werd gerenoveerd tijdens ons bezoek. 

Plan je een trip naar Rusland? Vertrouw dan zeker niet voor de volle 100% op de informatie uit van de bekende count-websites of databases. Rusland is niet bezaaid met fans. Zo is de informatie niet altijd up-to-date. In menig stadspark kun je opeens attracties tegenkomen, die volgens het internet nog op andere plaatsen horen te staan en zelfs volledig nieuwe attracties ontdekken. 

Parken 

Moskou heeft veel stadsparken. Het valt direct op dat vrijwel elk stadspark een reuzenrad heeft, vaak zonder dat er verder enige attracties aanwezig zijn. Het grootste en meest bijzondere reuzenrad vinden we eveneens bij het Russisch Exhibitie Centrum. Bijzonder, omdat het floorless zitjes heeft waar je met een schouderbeugel in zit en tot grote hoogtes wordt getild. Volgens de eigenaar is het uniek in de wereld. 

Of je nu de wat grotere parkjes bij het Russisch exhibitie centrum bezoekt of de kleinere parkjes die doorgaans in de stadsparken liggen: alle parken in Rusland werken volgens het principe van een kermis, wat betekent dat je per attractie betaalt. Dit kan doorgaans aan een centrale “kacca”, een woord dat gemakkelijk te herkennen is in naar het Nederlandse “kassa” en ook hetzelfde wordt uitgesproken. Ondanks dat Rusland doorgaans goedkoop is, zijn de prijzen hierbij soms aan de hoge kant. Zo rekenen sommige parken rond de vijf euro voor een ritje op een simpele Big Apple en kan de prijs oplopen tot rond de tien euro voor een wat grotere baan. Daarbij moet gezegd worden dit bedrag berekend werd aan de hand van de wisselkoers in 2014. 

St. Petersburg 

In St. Petersburg zijn er wat minder parkjes te bezoeken. Deze stad is vooral de moeite waard voor sightseeing. Er is enorm veel te zien in “het Venetië van het Noorden”. St. Petersburg is een stad met een rijke geschiedenis en prachtige gebouwen. Wie er eind juni komt, moet zeker eens het Scarlet Sails Festival, het grootste evenement van heel Rusland, meemaken. Daarnaast is het Paleis van Catharina de Grote in Pushkin en de Peterhof een absolute must-do. In het paleizencomplex ‘Oranienbaum’ vinden we de plek terug waar ooit de eerste achtbaan werd geplaatst. Helaas is er hier sprake van nog veel vergane glorie. 

De parken in Rusland hebben doorgaans weinig theming en staan vaak op een betonplaat. Toch hebben deze parken vaak een hele bijzondere en volkse sfeer. Dit komt omdat de stadsparken het sociale hart van Moskou vormen. Zeker in het weekend zie je mensen die in de stadsparken zitten te schaken of te kaarten. Ook wordt er gedanst op live muziek. Veel stadsparken bevatten grote podia en diverse andere cultuur- of amusementsfaciliteiten. Samen met een goed verzorgde dosis groen geeft dit de stadsparkjes in Rusland een heel gezellige sfeer.  Ook voor iemand die niet voor de pretparken gaat, is het zeker de moeite om een Russisch stadspark te bezoeken: zeker in het weekend. 

Onderhoud 

Wie bang is dat een achtbaan in Rusland gevaarlijk is, heeft het mis. De meeste attracties zijn in zeer goede staat en zijn voorzien van de nodige TÜV-keuringen. Ook treffen we eigenlijk enkel banen aan van gerenommeerde bouwers. Het Russisch onderhoud is zelfs zo goed, dat we een Vekoma wervelwind in St. Petersburg vonden, die perfect soepel is. Ook een goed gesmeerde Big Apple, die zo goed liep dat we zelfs momentjes met airtime hadden tijdens de rit. Hier mogen vele parken nog een voorbeeld aan nemen. 

De uitzonderingen 

Zowel in Moskou als in St. Petersburg is er een uitzondering te vinden: beide parken die anders zijn dan de rest. 

In Moskou is dit Happylon. Het gaat hier om een klein indoorparkje dat bovenin een vrij nieuw en modern winkelcentrum is gebouwd. Hier is het ook mogelijk om een dagkaart voor alle attracties te krijgen. Leuk voor de kleintjes. Vekoma zou Vekoma niet zijn als er ook een relatief pittige en erg compacte coaster in dit gebouw zou worden geplaatst. 

De uitzondering voor St. Petersburg is Wonder Island (Divo Ostrov), het grootste park van Rusland. Dit park richt zich vooral op thrillrides en biedt naast losse tickets ook een bandje om onbeperkt te genieten. Dit is echter relatief prijzig. Bekijk daarom eerst wat je graag wilt doen. De kans is groot dat een polsbandje overbodig is. 

Beide parken bieden naast moderne en originele attracties ook veel aandacht aan theming en sfeer. In Wonder Island is er zelfs sprake van meerdere themazone’s. Voor wie St. Petersburg bezoekt, is dit het enige park dat echt de moeite waard is en een fan zeker niet mag missen.