Overnachten in Efteling Bosrijk

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 1 (2014) / #3 (September 2014) / Overnachten in Efteling Bosrijk
Overnachten in Efteling Bosrijk

Hoewel het bungalowpark van de Efteling al een tijdje geopend was, heeft het toch een tijdje geduurd voor we er een eerst keer overnacht hebben. We hadden al eens als dagbezoekers in het vakantiepark rondgelopen, maar omdat we een overnachting aan de dure kant vonden hadden we er nooit eerder geslapen. Toen er op een bepaald moment een promotie was voor abonnementhouders, hebben we besloten om toch eens te boeken. Vermits we maar met 2 volwassenen waren moest dit jammer genoeg in een appartement in het Poorthuys en konden we geen echt ‘huisje’ reserveren. Nog voor aankomst in het vakantiepark kregen we met de post onze reisdocumenten, sleutelkaarten, de vouchers voor het ontbijt en een plattegrond van het domein. In de documenten stond alle praktische info en zodoende moesten we niet meer langs de receptie bij aankomst maar konden we meteen naar ons appartement. Tijdens ons verblijf zijn we wel eens in de receptie gaan kijken omdat daar het Klein Warenhuys is met een selectie aan kruidenierswaren zoals frisdrank, soep in blik en kant-en-klaarmaaltijden, aan een weliswaar ‘Eftelingse prijs’. De aankopen dien je af te rekenen aan de balie van de receptie, waar twee dames stonden die ons goed ontvangen hebben.

Bij het betreden van onze kamer, lag er op het bed (dat Klaas Vaak beddenlakens had die speciaal voor Bosrijk gemaakt werden) ook een kleine versie van het Efteling Sprookjesboek en was er voor alle gasten een slaapmuts van Klaas Vaak die we achteraf mochten meenemen als souvenir. Ons appartement in het Poorthuys bestond uit een woon/slaapkamer met een tweepersoonsbed, een zitgelegenheid en televisie. Het was eigenlijk geschikt voor een familie met 2 kinderen, waardoor er nog een extra kamer met stapelbed aanwezig was. Daarnaast was er ook een eettafel met 4 stoelen en een ingerichte kleine kitchenette. De badkamers van de appartementen hebben een bad of douche en een wastafel. Het toilet bevond zich niet in de badkamer zoals bij vele slaapgelegenheden, maar had een eigen “klein kamertje”. Er was ook gratis Wifi, in tegenstelling tot de ‘huisjes’waar er ook gratis internet is, maar dan via een vaste aansluiting (kabel).

Het vakantiepark is helemaal gethematiseerd naar de wereld van Klaas Vaak. Zo staat er in het midden van het ‘Meer van Dromen’ een zandkasteel. Volgens het verhaal is het de verblijfplaats van Klaas Vaak en zijn uil Oehoe Houdoe. Ieder half uur is er in het zandkasteel een klein showtje te zien. Deze show kun je op vanaf het pad rond het Meer van Dromen bekijken. Onder begeleiding van een muziekje veranderen de lichten achter de ramen van het kasteel. Vooral bij avondlicht is de show goed te bewonderen. Op dagen dat nieuwe gasten kunnen aankomen (maandag, woensdag en vrijdag) zijn er om 18 en 20 uur speciale vertelavonden door Klaas Vaak. De Zandkabouters (de medewerkers van Klaas Vaak) gaan met de zandkar langs de boshaltes (centrale plaatsen die je in heel het vakantiepark kan vinden). Kinderen, moeders, vaders, oma’s, opa’s… iedereen die zich daar verzameld heeft, mag mee naar het Poorthuys. Daar zit Klaas Vaak om de kinderen (en hun begeleiders) een verhaal te vertellen en om samen met hen liedjes zingen. Nadien brengen de Zandkabouters iedereen terug naar de boshaltes. Tijdens het ontbijt kun je dan weer op de foto (of een praatje slaan) met de Sprookjesbosbewoners.

Ook de extra faciliteiten van Bosrijk vielen in de smaak. Het Eethuys (restaurant) is net zo mooi gethematiseerd als de rest van het domein. Wij hebben er enkel gebruik van gemaakt om ons ontbijt te nuttigen, maar ook ‘s avonds kun je er terecht voor warme gerechten of een drankje. Het Badhuys is het kleine maar gethematiseerde zwembad in Efteling Bosrijk, je bevindt je in een gebouw dat ooit ‘Zandbrouwerij Dichter bij Dromen’ huisvestte. Het is uitsluitend en gratis toegankelijk voor verblijfsgasten van Bosrijk (tip: ook als je in het Efteling Hotel slaapt, mag je hier komen zwemmen). Het zwembad stelt op zich niet veel voor, er is groot bad met een stroomversnelling. Daarnaast zijn er ook 2 kinderbadjes, een kleine jacuzzi en een klaterende kroonluchter. Aan deze kroonluchter hangen emmertjes, waaruit af en toe water kiept. Ook in de kinderbadjes staan wat kleinere, waterspuitende apparaatjes. Het zwembad is leuk om te bezoeken omdat het na de parkuren nog open is (tot 22.00 uur), maar je moet niet verwachten dat je hier een hele dag kunt doorbrengen zoals in de subtropische zwembaden van concurrerende vakantieparken. Ten slotte is er ook een pendeltreintje dat de gasten tot aan de ingang van het park brengt. Hoewel Bosrijk niet echt ver van het park ligt, was het toch fijn om daarin een ritje te kunnen maken.

Ik vond het hele vakantiepark prachtig, maar mis toch een beetje meer faciliteiten. Er is al langer sprake van het ‘Uitrijk’ en dit zou perfect kunnen aansluiten bij Bosrijk. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Europa-Park is er na sluiting van het park, buiten het kleine zwembad en de vertelavonden van Klaas Vaak, niets meer in Bosrijk (of in het Efteling Hotel) te beleven. Een ander nadeel dat ik ondervonden heb is dat het jammer genoeg verplicht is om hier minstens 2 nachten te blijven. Hierdoor ben je ook verplicht om voor 3 dagen parktickets bij te boeken voor alle gasten. Dit maakt het al snel een dure manier van logeren voor een doorsnee gezin met 2 kinderen. Uiteindelijk hebben we er 3 dagen verbleven, omdat het niet anders kon. We vonden dit eerder aan de lange kant omdat we er tijdens een rustige periode waren en omdat we als abonnementhouder het park eigenlijk al een beetje van buiten kennen. Al denken we dat dit ook aan de lange kant is voor een gewone familie die hier maar één keer per jaar komt. Buiten het zwembad en het beetje entertainment is er niets extra te beleven. Daarom lijkt het ons vanzelfsprekend dat de Efteling hier ook tweedaagse arrangementen zou gaan aanbieden. Jammer genoeg is dit tot op vandaag de dag nog steeds niet mogelijk. Doordat je verplicht bent om minimum 3 dagen pretpark bij te boeken bij je verblijf in Bosrijk, mag je rekenen op een gemiddelde prijs van 350 euro voor een familie met 2 kinderen. Dat vind ik net iets te duur, omdat je voor deze prijs ook in een appartement slaapt, de ‘huisjes’ zijn namelijk nog duurder.

Een leuk weetje om mee af te sluiten is ten slotte nog dit: tijdens ons verblijf had ik een positieve ‘Tweet’ gestuurd over het vakantiepark met de ‘hashtag’ #Bosrijk. Toen we de volgende dag na een hele dag in het attractiepark rond te lopen terug op ons appartement kwamen, lag er een DVD “Sprookjes van Klaas Vaak” samen met een handgeschreven kaartje van ‘Team Bosrijk’ om me te bedanken voor de positive ‘Tweet’ op ons bed. Het is een kleinigheidje, maar wel eentje die je een glimlach doet verschijnen bij het betreden van je appartement.