Het concept: Dystycho

Het concept: Dystycho

Dystychifobie

Er zijn heel wat soorten fobieën in de wereld. De bekendste is wellicht claustrofobie (angst voor kleine, al dan niet afgesloten, ruimtes). Nog enkele bekende zijn arachnofobie (angst voor spinnen), acrofobie (angst voor hoogtes) en ophidiofobie (angst van slangen). Maar heb je ooit al gehoord van dystychifobie? Het is de angst voor ongelukken en vandaar de naam Dystycho. Maar wat heeft dit te maken met de coaster?

30 jaar geleden vond er een groot feest plaats ter ere van de 50ste verjaardag van de burgemeester. Het hele dorp was versierd met slingers en ballonnen. Er waren straatartiesten in elke straat en heel het hoofdplein stond vol met eetkraampjes en drankgelegenheden. Daarbovenop stonden er een aantal kermisattracties op het grote plein. Een reuzenrad, een slingermolen, een paardenmolen en zelfs een achtbaan. Die achtbaan is het enige wat men nog herinnert van het feest, want er was een verschrikkelijk ongeluk… De achtbaan had geen treintjes, maar verschillende wagentjes waarin 6 personen plaats namen. Om twintig na zes ’s avonds reed een dronken inwoner van de stad met zijn vrachtwagen op de coaster. Op dat moment waren er drie treintjes op de baan. Eentje viel achterwaarts van de lifthill naar beneden recht in de nabij gelegen woning.  De andere twee crashten op elkaar: ééntje maakte net een inversie en viel zo naar beneden op het andere. De politie stelde vast dat de stabiliteit van de achtbaan lang niet sterk genoeg was. De eigenaars hadden namelijk verschillende inbreuken gepleegd op de veiligheidsvoorschriften van de baan. Na het ongeval werd het huis te koop gezet, maar er was één probleem: de baan werd nooit afgebroken. Nu werd ze verplaatst naar het pretpark na een grote opknapbeurt en een replica van het huis werd gebouwd om de familie in het huis te herdenken. De baan werd getest en goedgekeurd en er zouden geen ongelukken meer mee mogen plaatsvinden. Maar durf jij het aan? Je weet maar nooit…

De attractie

Dystycho is alvast een unieke baan. Het is de bedoeling om naast de gewone ritervaring van een achtbaan, een psychologisch aspect eraan te verbinden. Wat als er iets misgaat? Nu ja, wat kan er allemaal misgaan op een achtbaan? Het gaat om een zogenaamde ‘psycho coaster’ zoals Thirteen in Alton Towers. Alleen zitten er heel wat meer verrassende elementen in. Naast de ‘vertical drop’ en het achterwaarts gedeelte, komt er een kantelend element in voor en een stilstand ondersteboven. Het thema komt uit het verhaal: een verlaten huis en een niet zo nieuwe uitziende rollercoaster. De kleurtinten zijn donkere tinten zoals grijs, zwart en bruin.

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #3 2014. Klik hier om dit nummer te bestellen.