Op stap met fans: Oudejaarsavond in de Efteling

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 3 (2016) / #5 (December 2016) / Op stap met fans: Oudejaarsavond in de Efteling
Op stap met fans: Oudejaarsavond in de Efteling

Slechts een beperkt aantal parken biedt een uitgebreid oudejaarsfeest aan. De Efteling is er daar één van en organiseert sinds 2011 hun eigen oud en nieuw feest met heel wat extra entertainment. Voor dit evenement moeten aparte kaarten worden gekocht, waarmee je vanaf 19 uur toegang hebt tot het park.

Vorig jaar gingen we kijken of het oudejaarsfeest van de Efteling de toegangsprijs van 38 euro waard is of niet.

Om ’s nachts niet beschonken naar huis te moeten rijden, boekten we een overnachting in het Efteling Hotel. Daarnaast is het op nieuwjaarsdag meestal rustig in het park omdat de meesten openingstijd niet halen vanwege een lange en zware nacht. Ideaal dus om in de ochtend nog enkele ritjes op Joris en de Draak te maken zonder te hoeven uitstappen.

Om op oudejaar zeker te zijn van een warme eetplaats en geen tijd te verspillen in het park, reserveerden we een tafel bij een driegangenbuffet op één van de drie locaties in het park. Bezoekers konden vorig jaar kiezen tussen het Fata Morgana paleis, het Efteling Theater of Raveleijn. Wij verkozen het Fata Morgana paleis omdat je daar als bezoeker anders nooit kan komen. Net voor 17 uur konden we aanschuiven om het paleis te betreden, waarna ons al snel een plaats werd toegewezen. De gezellige en warme sfeer kwam goed tot zijn recht door de vele fakkels en mooi verlichte sterrenhemel. De stoelen en tafels stonden voldoende uit elkaar waardoor er een ontspannen sfeertje ging. Het buffet was volgens mij helaas niet uitgebreid genoeg, zeker niet voor de prijs van 45 euro. Maar het extra entertainment dat rondliep om mensen te vermaken maakte veel goed. Zo zochten twee wachters een jonge dame bij wie het muiltje van Assepoester moest passen. Wanneer het voetje mooi in het muiltje gleed, vroeg één van de wachters het meisje ten dans. Dit leverde vaak hilarische situaties op. Daarnaast was er ook een muzikant uitgenodigd die verzoeknummertjes zong en piano speelde. Ook leuk was dat er bij binnenkomst cadeautjes klaarlagen op de tafels. Ondanks het wat magere buffet zorgden al deze extra’s toch voor een leuke totaalervaring, waardoor deze bijkomende optie toch zeker zijn geld waard was.

Het park

Met een iets te volle maag werden we om 19 uur in het park losgelaten. Bij het verlaten van het paleis kregen we 2 bonnetjes toevertrouwd voor een glaasje bubbels en/of een oliebol. In het park liepen dan ook voortdurend medewerkers rond met een bijvultank met cava om de vele dorstige bezoekers te lessen. De rijen van hoofdattracties waren met een gemiddelde van 30 minuten niet extreem lang te noemen. Vele mensen kwamen dan ook meer om te genieten van de sfeer en ambiance, dan om attracties te doen. Een logische keuze, want ook wij hebben uiteindelijk slechts één attractie gedaan op de volledige avond. Het entertainment tijdens de avond is een aanvulling op het standaard programma van de Winter Efteling. Bij de vreugdevuren in de vier verschillende rijken kwamen De Eskimo’s, De Lichtpuntjes, Zang Gelukkig en de Efteling Muzikanten zoals gewoonlijk optreden. In het ijspaleis speelde de coverband “Piano & Co” verschillende verzoeknummertjes, wat heel wat volk naar hun tentje lokte. De meeste ambiance was te vinden op de Brink, het centrale plein van het park. Op het grote podium werd de hele avond een feestje gebouwd op de beats van Efteling Radio en de klanken van het Jelle meezingfestijn. Naarmate het hoogtepunt van de avond naderde, stroomde dit plein dan ook vol met mensen om samen het nieuwe jaar in te luiden. Het nieuwe jaar begon dan ook met een gigantisch muzikaal vuurwerk waarna de avond werd afgesloten met een optreden van de coverband “Baby Blue”. Tot 1 uur kon men genieten van dit prachtige optreden op de Brink en de Tiësto Aquanura show.

Conclusie en blik op editie 2016/2017

Elk jaar zet de Efteling met hun oud en nieuw feest een sterk en uniek evenement neer. Wij hebben ons alvast kostelijk vermaakt en vinden de entreeprijs zeker zijn geld waard. Het entertainment op de Brink is volgens ons het toppunt van dit evenement, wat zorgt voor vragen voor editie 2016/2017. Door de bouw van Symbolica is het namelijk niet meer mogelijk om te werken met een hoofdpodium op dit plein. Dit podium was telkens het centrum van het evenement waar alles zowat gebeurde. Dit jaar wordt afgeteld naar het nieuwe jaar vanop twee locaties: rond de Siervijver en de Vonderplas. Het grote vuurwerk om 00.00 zal naast een eindejaarsvuurwerk tevens de eerste activiteit zijn ter ere van de 65e verjaardag van de Efteling in 2017.