In de details: Weg met de wachtrij!

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 3 (2016) / #5 (December 2016) / In de details: Weg met de wachtrij!
In de details: Weg met de wachtrij!

Betalende opties

– Apparaatjes, bv. Flash Pass (Six Flags): In de Six Flags parken krijg je een klein apparaatje mee waarop de verschillende attracties staan waarbij je verkorte wachttijd hebt. Het staat ingesteld voor een aantal personen en je kan telkens één attractie aanklikken op een bepaald tijdstip. Op het moment dat het gekozen tijdstip aangebroken is, zal het apparaatje vibreren en geluid maken. Afhankelijk van de wachttijd kan je soms direct al naar de speciale wachtrij gaan.

– Bandjes, bv. Fast Lane (Ceder Fair): Bij Ceder Fair, parken zoals Canada’s Wonderland of Carowinds, is het vrij simpel. Je ontvangt een bandje waarmee je bij geselecteerde of alle attracties binnen kan via de Fast Lane en dit ongelimiteerd. Dus als je tien keer in dezelfde coaster wil na elkaar, gewoon telkens weer in de rij gaan!

– Scheur- of prikkaarten, bv. Quick Pass (Phantasialand): Dit is wellicht één van de meest gebruikte systemen in de Europese pretparken. Bij deze opties krijg je over het algemeen een kaartje waarop de attracties vermeld staan waar je kan langsgaan. Echter zijn er hier beperkingen qua attracties, maar je kan een pas wel gebruiken voor meerdere personen. Zo kan je met de Quick Pass van Phantasialand bijvoorbeeld 4 keer alleen snelle toegang krijgen of 2 keer met twee personen.

– Smartphone, bv. Quick Pass (Walibi Holland): Bij Walibi Holland is het systeem gelijkaardig aan de voorgaande manieren. Je kan via je smartphone virtueel in de rij gaan staan met één of meerdere personen. Zodra de aftelklok op nul staat, krijg je een QR code waarmee je langs de Quick Pass rij op de attractie kan gaan. Internet is hier wel vereist!

Niet betalende opties

– Fastpass: Het bekende systeem van de verschillende Disneyparken is de Fastpass. Hierbij ga je ticketjes of dergelijke afhalen bij de attractie of punt naar keuze. Hierop staat dan een periode waartussen je kan aansluiten aan een kortere wachtrij. Uiteraard zijn deze beperkt, waardoor bij populaire attracties de tickets snel uitverkocht zijn.

– Fastpass+: Met Fastpass+ gaat het nog een stapje verder. Bij dit systeem moet je op voorhand al reservaties maken van de attracties waar je een kortere wachtrij wil. Daarna kan je in het park aan de hand van de Magicband in de kortere wachtrij zoals het gewone Fastpass systeem. De nieuwste Magic Bands zullen ook als sleutelhanger kunnen worden gebruikt, maar ze kunnen uiteraard veel meer dan alleen de Fastpassen bijhouden. Daarover meer in een andere ‘In de details’. Deze armband zijn enkel in Walt Disney World te vinden, want de andere parken zullen wellicht werken met de smartphone.

Single Riders

Ook deze optie kunnen we in dit rijtje plaatsen, gezien het de wachttijd aanzienlijk kan verkorten. Meer en meer parken maken een aparte rij voor mensen die alleen zijn. Zij mogen dan plaatsnemen op een plek die leeg gebleven is bij het vullen van de attractie. Enkele van de parken die zulke attracties hebben zijn de Disney-parken, de Efteling en PortAventura. Opgelet, bij sommige attracties werkt dit beter dan bij andere en wanneer het toeval beslist om nooit vrije plaatsen te hebben, dan kan je soms heel lang staan wachten!

TapuTapu

Minder lang wachten kan dus op verschillende manieren, maar tenzij het rustig is in een park, moet je altijd wel even in de rij staan. Wat als dat niet meer zou hoeven? Daar heeft Universal een antwoord voor klaar in hun nieuwste waterpark Volcano Bay in Orlando. TapuTapu wordt het systeem waar je reservaties kan maken voor je ritje in een waterglijbaan. Op die manier wacht je virtueel, want je kan tijdens die periode andere attracties doen of het bandje gebruiken om effecten doorheen het park te activeren.

Het blijft de grootste uitdaging van pret- en waterparken om wachtrijen zoveel mogelijk te vermijden. Elke minuut in de rij, is een minuut minder lang in één van de winkeltjes, restaurants, … Universal gaat nu een stap verder en gezien de technologische mogelijkheden die blijven evolueren, kunnen we alleen maar afwachten welke manieren er nog zullen verschijnen!