Op de werkvloer: Angelo Claeys, zone verantwoordelijke in Plopsaland De Panne

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 3 (2016) / #5 (December 2016) / Op de werkvloer: Angelo Claeys, zone verantwoordelijke in Plopsaland De Panne
Op de werkvloer: Angelo Claeys, zone verantwoordelijke in Plopsaland De Panne

Zo spraken we al met werknemers van Bellewaerde, Bobbejaanland en Walibi Belgium en in het laatste nummer van dit jaar eindigen we graag waar we in april begonnen zijn: bij Plopsaland De Panne. Angelo Claeys is er zone verantwoordelijke bij de shops en zorgt ervoor dat de souvenirs vlotjes over de toonbank kunnen gaan in de verschillende winkels van het park.

Foto: PlopsaTeam

Wat moeten we ons juist voorstellen bij de job van een ‘zone verantwoordelijke’?

Angelo: Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat de dagelijkse activiteiten van een tiental shops in het park goed verlopen. Ik open en sluit de winkels, help bij de opleiding van nieuwe medewerkers, begeleid jobstudenten en maak de bestellingen op. Daarnaast bestaat mijn werk er ook in om problemen op te lossen die zich tijdens de dag stellen, wat de job erg veelzijdig maakt en ervoor zorgt dat geen enkele dag hetzelfde is.

Hoe ben je destijds bij Plopsa terecht gekomen?

Angelo: Ik ben officieel drie jaar geleden begonnen bij Plopsaland De Panne, in 2014, maar ik werkte al veel langer in het park als jobstudent. Met veel plezier trouwens, het was een leuke tijd. Na mijn studies ben ik gaan werken in een supermarkt bij mij om de hoek, maar na een tijdje begon dat werk te eentonig te worden. Na een jaar daar gewerkt te hebben, besliste ik om de supermarkt achter mij te laten en te solliciteren bij Plopsa. Ik werd aangenomen en heb eerst een jaar meegedraaid in de grote winkel vooraan in het park, waarna ik de kans heb gekregen om door te groeien tot zone verantwoordelijke.

Wat vind je zelf het leukste aan je job?

Angelo: Aan de ene kant de vrijheid die ik krijg in mijn job en aan de andere kant vind ik het leuk om mensen te kunnen helpen. Ik doorkruis de hele dag het park van de ene winkel naar de andere en kom daarbij heel wat bezoekers tegen. Vaak spreken ze me dan aan om iets te vragen omdat ik in uniform rondloop. Als ik hen dan kan helpen met hun vraag, dan maakt mij dat steeds gelukkig.

Hoe ziet je werkdag er doorgaans uit?

Angelo: We starten de dag steeds met een briefing. Daarbij zit ik samen met de merchandising manager of met één van haar assistenten. We bespreken wat er op de planning staat, welke winkels we die dag gaan openen op basis van de verwachte bezoekersaantallen en wie waar gaat werken. Daarnaast bekijken we ook of er belangrijke punten zijn voor die dag, zoals bijvoorbeeld wanneer het park afgehuurd is, of er grote groepen komen, of er speciale shows op de planning staan, of wanneer een parade doorgaat.

Na de briefing is het dan tijd om de eerste shop te gaan openen. We halen de personeelsleden op in de refter en gaan daarna naar de shop. Samen zorgen we ervoor dat de winkel klaar is om open te gaan en ik maak een lijst op met zaken die tijdens de dag moeten gebeuren. Een half uur later is het dan tijd om de tweede winkel te openen en zo openen we een tiental winkels tijdens de voormiddag. Dat gebeurt telkens met een interval van een halfuur, maar sommige winkels gaan gelijktijdig open. Terwijl ik dan in de ene winkel bezig ben, springen mijn collega of de assistenten van de merchandising manager bij om de andere te openen.

Even na de middag zijn dan alle winkels open waarvan we tijdens de briefing beslist hadden dat die op die dag zouden openen. Afhankelijk van het geschatte aantal bezoekers en de verwachte temperatuur zijn dat er tussen de drie en de tien. Wanneer al die winkels geopend zijn doe ik nog een laatste ronde om te kijken of alles goed loopt en daarna kan ik m’n middagpauze nemen. Soms is dat 12u30, maar soms kan dat uitlopen tot wel 15u30. Dat is afhankelijk van de drukte en de eventuele problemen die zich voordoen.

Na de welverdiende middagpauze gaan we terug het park in om te kijken of alles overal goed loopt, en sturen we hier en daar wat bij. Tussendoor krijg ik meestal ook heel wat telefoons met vragen van jobstudenten en dan probeer ik hun problemen zo snel mogelijk op te lossen. Als er nieuwe werknemers opgeleid moeten worden, dan gebeurt dat ook in de namiddag. We doen dan een introductierondleiding door het park waarbij ik uitleg geef over hoe de jobs in elkaar zitten en hoe we de dingen aanpakken bij Plopsaland De Panne.

Na de rondleiding is de tijd gekomen om de eerste winkels te sluiten. Die selecteren we op basis van de drukte in het park. Daarbij doen we een kassacontrole en daarna sluiten we de winkel volledig af. Zo gaan we elke winkel af, tot alle shops afgesloten zijn… en de werkdag er op zit.

Foto: Angelo Claeys

Zijn er dagen die drukker zijn dan andere?

Angelo: Voor mij is het in de zomervakantie een stuk drukker omdat dan uiteraard alle winkels geopend zijn. Al is het tegenwoordig tijdens de herfstvakantie ook een drukke periode door het steeds populairder wordende Halloweenevenement.

Tijdens de kerstvakantie maken we voor de kerstshows de winkelstand in het Plopsa Theater ook wat groter. Dat zorgt ook dat het wat drukker wordt omdat ik dan ook in de foyer help om ervoor te zorgen dat alles vlot verloopt. Niet alleen bij de winkel daar, maar bijvoorbeeld ook bij de vestiaire.

Wat geeft je het meeste voldoening in je job?

Angelo: Als ik zie dat alles in de winkels perfect loopt, dan ben ik een zeer gelukkig man. Zeker als we alles op een hele drukke dag achter de rug hebben en dan zien dat we ondanks de drukte de bezoekers toch goed hebben kunnen helpen, daar wordt een mens echt gelukkig van.

Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt in je carrière?

Angelo: Dat moet het moment geweest zijn dat we Plopsaqua hebben geopend. Dat was een hele mooie ervaring. Zeker alle extra festiviteiten die daarbij kwamen kijken, maakten het een mooie belevenis!

Heb je tenslotte nog een toffe anekdote?

Angelo: Ik was een tijdje terug op ronde in het park, toen een vrouw met haar kind me plots aansprak. Ze vroeg me: “Meneer, waar is hier ergens die attractie van Toy Story?” Toen heb ik mijn lach serieus moeten bedwingen en heb haar toen vriendelijk gezegd: “Mevrouw, ik denk dat u daarvoor in het verkeerde park bent!” (lacht).

Dit interview verscheen aanvankelijk in Brakesection Magazine December 2016 en is nu volledig online beschikbaar.