Op de werkvloer: Achter de knoppen van Baron 1898

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 4 (2017) / #1 (April 2017) / Op de werkvloer: Achter de knoppen van Baron 1898
Op de werkvloer: Achter de knoppen van Baron 1898

Goedemiddag Wim, stel jezelf eens even voor.

Wim: Mijn naam is Wim Smeyers en ik ben 32 jaar oud. Sinds 25 april 2016 werk ik in de Efteling en daarvoor heb ik tien jaar in Bobbejaanland gewerkt. Daar heb ik nog vijf jaar onder de familie Schoepen kunnen werken en daarna nog 5 jaar onder Parques Reunidos.

Hoe ben je in de Efteling terecht gekomen?

Wim: Eigenlijk is dat heel makkelijk te verklaren. Vorig jaar werd mijn contract bij Bobbejaanland niet vernieuwd. Toevallig zag ik op het internet dat de Efteling op dat moment nog personeel zocht en aangezien het even ver rijden is, heb ik er meteen gesolliciteerd.

Eén dag na het versturen van mijn sollicitatie kreeg ik al bericht dat ik een week later op gesprek mocht komen. Het eerste gesprek zelf verliep heel gezellig en gemoedelijk. Ook kregen we een kleine rondleiding om een idee te krijgen in welke organisatie we terecht zouden komen. Na nog een persoonlijk gesprek met enkele teammanagers werd er gezegd dat ik binnen de twee weken bericht zou krijgen, maar ik kreeg reeds twee dagen later een telefoon om te zeggen dat ik aangenomen was. De rest is geschiedenis.

En dan begint natuurlijk je opleiding.

Wim: Inderdaad. De opleiding begint met de interne regels van het park zelf en de aandachtspunten bij de attracties. Een week lang word je bijgestaan door een manager die je alles tot in de puntjes uitlegt en je wijst op de verschillende veiligheidsaspecten van het park en de attracties. Daar kwam voor mij dan nog een kleine twee weken bij om de specifieke operations van Baron 1898 aan te leren.

Nu sta je vast in dienst bij Baron 1898.

Wim: Nu nog wel, maar dat zal binnenkort een beetje wijzigen. We konden drie attracties kiezen waarbij we graag wilden werken en daar is nu een keuze in gemaakt. We zullen dan met onze groep 75 procent van de tijd aan dezelfde attractie staan en de andere 25 procent aan een andere attractie. Ik heb onder andere gekozen voor Baron 1898.

Hoe ziet je werkdag er doorgaans uit?

Wim: Voor de opening van het park doen we de opstart van de attractie. Dat houdt in dat we een controle doen van de attractie op vlak van veiligheid en netheid. Daarna laten we de coaster drie rondjes rijden zonder passagiers en eenmaal met passagiers. Als dat gebeurd is, kunnen we de attractie openen.

Je staat niet de hele dag op dezelfde plaats?

Wim: Nee, dat niet. We proberen steeds ongeveer elk uur van plaats te wisselen. Het ene uur sta ik dan aan de beugelcontrole, het ander uur bijvoorbeeld in de voorshow. Een favoriete plaats heb ik eigenlijk niet, maar het is wel leuk als je in de zomer met mooi weer een paar uur buiten kan werken.

Wat geeft jou nu het meeste voldoening in deze job?

Wim: Vooral de mensen gelukkig maken, ervoor zorgen dat ze een leuke dag hebben met hun familie. Ook de Efteling zelf zal er alles aan doen om het de bezoekers naar hun zin te maken en daar kan ik op mijn manier aan bijdragen.

Is er een verschil tussen werken in Bobbejaanland en de Efteling?

Wim: Eigenlijk niet, het werk is hetzelfde in elk pretpark. Het is onze taak om er steeds op te letten dat de bezoekers een fijne dag hebben en om onopvallend ook voor hun veiligheid te zorgen. Ik had verwacht dat ze hier in de Efteling nog strenger zouden zijn, maar het is hetzelfde als in Bobbejaanland. Wat wel anders is, is dat de managers hier losser met het personeel omgaan. Een manager aanspreken met de voornaam is hier zeker geen probleem.

Wat heb je liever? Een rustige of een drukke dag?

Wim: Persoonlijk heb ik liever een gezellig drukke zomerdag dan een rustige dag. Als je de hele dag kan doorwerken is het veel plezanter dan dat je bij wijze van spreken op volk moet wachten. De tijd gaat sneller vooruit en je ziet ook meer verschillende bezoekers passeren, wat ook steeds leuk is.

Heb je een leuke anekdote voor ons?

Wim: Wel, vorig jaar kwam een man naar mij en hij zei tegen me: “Ik ken jou, jij hebt nog in Bobbejaanland gewerkt.” Toen schrok ik wel even want hoe groot is de kans dat men je herkent in een ander park?! Natuurlijk is het wel leuk om zo erkenning te krijgen.

Tot slot, heb je zelf nog iets toe te voegen?

Wim: Ik zou nog willen toevoegen dat mijn job helemaal niet aanvoelt als werk. Elke dag kom ik met plezier werken omdat ik dagelijks mag werken met toffe collega’s in een leuke omgeving. Mensen denken soms dat het maar op een knopje duwen is, maar het is veel meer dan dat. Je moet steeds opletten dat de attractie naar behoren werkt en dat de bezoekers steeds veilig zijn, maar dat is net het toffe aan deze job, de afwisseling.

Bedankt Wim voor het interview en nog vele jaren toegewenst in de Efteling.