Onbekend? Onbemind! Parc Bagatelle

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 4 (2017) / #2 (Juni 2017) / Onbekend? Onbemind! Parc Bagatelle
Onbekend? Onbemind! Parc Bagatelle

Het attractieaanbod bestaat uit een goede mix van attracties voor alle leeftijden. De meest spectaculaire attractie is ongetwijfeld de 40 meter hoge inverted boomerang Triops. De meest bijzondere achtbaan is – sinds de volledige renovatie in 2015 – echter de familieachtbaan Gaz Express, omwille van z’n bijzondere lay-out, inkleding en special effects. Daarnaast zijn er een aantal waterattracties, thrill rides, familieattracties en kinderattracties. Voor elk wat wils dus en gezien het park relatief dichtbij ligt, kan je het makkelijk als daguitstap eens bezoeken.

Een stukje voorgeschiedenis | De familie Parent

De geschiedenis van het park gaat terug tot 1955 toen de familie Parent een domein van 27 hectare kocht en er een soort van vrijetijds- en dierenpark inrichtte. Doorheen de jaren ontwikkelde het zich tot een waar attractiepark met een 40-tal attracties voor alle leeftijden. Het park bleef maar liefst 44 jaar in handen van de familie Parent en zag de bezoekersaantallen gestaag stijgen tot het record van 422 516 in het laatste jaar dat ze het park beheerden. Het park werd in de loop van het seizoen 1999 verkocht aan de groep Grévin, dat toen al Parc Astérix in de portefeuille had, en welke 3 jaar later werd overgenomen door Compagnie des Alpes. In 2006 besloot de groep om het dierenpark met o.a. tijgers en leeuwen te sluiten, in lijn met de maatschappelijke evolutie dat zulke roofdieren niet thuishoren in kleine kooien voor het amusement van parkbezoekers. In 2010 beslist de groep dan een reeks parken, waaronder Parc Bagatelle, te verkopen aan de nieuw opgerichte Looping Group. Leuk weetje is dat de zoon van de oorspronkelijke eigenaars sinds 2013 manager van het park is. De bezoekersaantallen liepen sinds de verkoop van de familie Parent wel terug en liggen de laatste jaren rond de 275 000 tot 310 000.

Attractiepark of themapark?

Van een centraal thema kan je niet echt spreken, de meeste attracties dragen een eigen thema en de ene attractie is al zwaarder gethematiseerd dan de andere. Al is er de laatste jaren wel een tendens om attracties meer en beter te thematiseren, waarbij zowel bestaande attracties gerenoveerd worden, als nieuwe attracties knap worden neergezet. Rond sommige attracties worden dan meteen horeca en eventuele andere gebouwen meegenomen in hetzelfde thema zodat er toch enkele kleine zones in eenzelfde stijl ontstaan.

De toppers van het park

Wie van thrill houdt, komt absoluut aan z’n trekken bij Triops, de inverted boomerang van Vekoma. Dit type achtbaan, de zogenaamde ‘Invertigo’, voelt immers toch wat spectaculairder aan dan de standaard boomerang en is tevens redelijk uniek. Er zijn slechts 5 van zulke achtbanen in werking, waarvan slechts 1 zich ook nog op Europese bodem bevindt: Diabolik in Movieland Park, Italië. Enig minpunt is dat de operations nogal traag zijn, maar erg druk is het doorgaans niet aan deze achtbaan. De andere interessante achtbaan is dus Gaz Express, een achtbaan van Franse makelij, meer bepaald van Soquet. De baan moet het zeker niet van z’n statistieken hebben, maar wel van z’n lay-out en vooral thematisering en special effects. Zo werden enkele watereffecten tijdens de laatste renovatie in ere hersteld. Op het einde van de rit heb je bijvoorbeeld een recht stuk track, met aan weerszijden watervallen, die voor een beetje verneveling zorgen, een uniek stukje. De naam van de baan wordt ook alle eer aangedaan, want er zijn meerdere vuurspuwers die om de zoveel seconden met een steekvlam voor het nodige visuele spektakel zorgen. Dit alles zorgt ervoor dat deze baan een hoge herhalingswaarde heeft. Een andere topper wordt wellicht de dit jaar geopende thrill ride Silver Wings, een zogenaamde ‘Air Race’ van Zamperla. Hierbij hoort meteen een shop en restaurant. Ook de monorail loopt door het nieuwe decor heen.

Andere noemenswaardige attracties

Naast de eerder genoemde achtbanen zijn er ook nog de spinning coaster Famous Jack, de junior coaster Spirale Express – eveneens een Soquet – en de Big Apple Kid’Z Coaster. Dit brengt het totale aantal credits op 5, niet slecht voor een bescheiden pretpark! Het park telt tevens een aantal waterattracties waarvan de mooiste ongetwijfeld de rapid river is. Dat is wel zowat het enige compliment dat we aan deze rapid kunnen geven, want deze korte Hafema heeft buiten de kolk met drop – zoals we die kennen uit Bobbejaanland – niet veel om het lijf. Grappig weetje is wel dat ze destijds een klaarblijkelijk surplus aan rafts uit het Kempense park hebben overgenomen, want op de zitjes van enkele boten zie je de duidelijk kenmerkende B die je ten tijde van de Schoepens verspreid in het park tegenkwam en tot op de dag van vandaag dus ook nog in de rafts van El Rio kunt zien. Wil je echt nat worden, kan je beter de boomstammen nemen, zowel die voor volwassenen als de wat kleinere versie die in sé voor kinderen en jongeren bedoeld is, maar waar je ook als volwassene gerust nog in kan gaan. Het gewicht van 3 volwassenen zorgt er dan wel voor dat je een echte golf binnenkrijgt, waardoor je dus best wel nat uit deze ‘kinder’-boomstammen kan komen! Heel leuk om te doen zijn de aan een vijver gelegen bumper boats. Deze beschikken immers over een waterspuiter, wat het een erg interactieve, leuke attractie maakt om met vrienden te doen en elkaar te belagen… om het natst! Naast de achtbanen en waterattracties zijn er nog tal van klassieke familie- en kinderattracties, enkele thrill rides, een simulator en een spektakelshow. Meer dan voldoende dus om je dag mee te vullen.

Praktisch?

Afhankelijk vanuit welke richting je komt, kan je via de E40 de kustlijn volgen, ofwel de E17 via Kortrijk-Rijsel nemen. Vanuit Gent doe je er ongeveer een 2u15 over om het park te Merlimont te bereiken. Het park kent een klassiek, maar eerder kort seizoen (begin april tot eind september of begin oktober) en is enkel in juli en augustus dagelijks geopend. Raadpleeg dus zeker de kalender wanneer je buiten het hoogseizoen eens een bezoekje wil brengen aan dit kleine park, dat toch zeker de moeite waard is.