Nieuw in Toverland: Maximus’ Blitz Bahn

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 2 (2015) / #2 (Juni 2015) / Nieuw in Toverland: Maximus’ Blitz Bahn
Nieuw in Toverland: Maximus’ Blitz Bahn

De Woudracer, een onverwachts succes

Meer dan tien jaar geleden, in 2004 om precies te zijn, werd het Limburgse attractiepark Toverland in een klap het grootste indoorpretpark van Europa. In dat jaar opende het park namelijk het ‘Magic Forest’, een tweede, gloednieuwe indoorhal naast het reeds bestaande ‘Land van Toos’ met daarin een zestal nieuwe attracties, nieuwe horecapunten en een zaal voor confertainment. De nieuwe publiekstrekker moest de Boosterbike worden, een achtbaan die naast de hal gebouwd werd waarbij de bezoekers op motorfietsen gelanceerd werden tot een snelheid van 75 km/u.

Aanvankelijk was het echter niet deze wereldprimeur die het Magic Forest op de kaart zette – vermoedelijk omdat de achtbaan pas later dan voorzien kon openen – maar wel de Woudracer. Deze gemotoriseerde bobsleeattractie, waarbij de bezoekers zelf de snelheid kunnen bepalen, werd de nieuwe attractie waar iedereen het aanvankelijk over had. Wiegand, een Duits bedrijf dat veel succes kent met verschillende soorten rodelbanen, stond in voor de bouw van de attractie die bijzonder populair bleek te zijn, ondanks het lange wachten wegens de lage capaciteit. Caroline Kortooms, directrice van Toverland, schreef tijdens de Toverland Fanday in 2014 het succes toe aan de interactiviteit en het brede doelpubliek: een attractie die boeiend blijft voor jong en oud.

Auf Wiedersehen Urwald, Willkommen in Österreich!

Maar na tien jaar bijna dagelijks rondjes te rijden en met ongeveer een miljoen kilometer (!) op de teller van elke bobkart bleek vorig jaar dat de Woudracer dringend aan vervanging toe was omdat de onderhoudskosten te hoog werden. Toen het gerucht over het mogelijke verdwijnen van de Woudracer de vele pretparkfora bereikte, werd druk gespeculeerd over de toekomst. Voor veel fans leek iets nieuws de beste optie, een Powered Coaster van Mack Rides werd door velen genoemd als de ultieme oplossing, maar waarom? Waarom zou je een attractie die zo goed bij je park past en in het DNA van het park ingebed is, afstaan? En inderdaad, Toverland liet de Woudracer terugkeren… in een volledig andere vorm.

Wie dit jaar het Magic Forest bezoekt, kan een volledig nieuw themadeel ontdekken. De linkerkant van de hal werd tijdens de winter omgebouwd tot een gezellig Oostenrijks dorp. Heel wat nieuwe decoratie-elementen werden toegevegd, er kwamen een nieuwe winkel en horecapunt in de nieuwe zone en de namen op de gevels en de nieuwe uithangborden werden Duits. Villa Fiasco werd Villa Fiasko en de Twist & Turn gaat voortaan door het leven als Wirbelbaum. De Paardencarrousel, die eerst in de Tovertuin te vinden was, werd naar binnen verplaatst en kreeg de simpele maar doeltreffende naam Karussel. Maar de grote blikvanger in de nieuwe zone is het huis van de familie Müller, waar de wachtrij van ‘Maximus Blitz Bahn’ begint.

So viele Müller, so viele Erfinder.

Wanneer je het huis van de familie Müller binnenwandelt, merk je al snel dat het niet bewoond wordt door een gewoon gezin. Alle Müllers zijn namelijk uitvinders en dat wordt op vele manieren duidelijk in het huis dat momenteel bewoond wordt door Maximus Müller. Maximus probeert in zijn tuin de snelste bobkarts ter wereld te lanceren en tracht dat te doen zoals zijn ouders en grootouders dat hem altijd al voorgedaan hebben: door nieuwe uitvindingen. De eerste kamer die je binnenkomt, de woonkamer, lijkt nochtans sprekend op de vele huiskamers in een Oostenrijks bergdorpje. De boekenkast, de leesstoel en de haard met daarboven de kop van een hert, het zijn de bekende clichébeelden. Het geheel lijkt een typisch Oostenrijks tafereeltje te zijn waarin alles klopt… tot je de foto’s van de familie Müller aan de muur ontdekt. 

Achter de huiskamer bevindt zich de keuken die ook aanvoelt alsof je echt in 1973 terechtgekomen bent. Via de ramen met de typische rood-wit geruite gordijnen kan je een blik werpen op het nieuwe themagebied en er is een kleine kiosk waar je het favoriete tussendoortje van de familie Müller kan kopen: chocolade uit de Alpen (lees: producten van Milka). De wachtrij slingert verder door het huis waarin verschillende speciale effecten en grappen verstopt zitten. De telefoon van de familie, hun toilet… De decorstukken doen je niet alleen denken aan lang vervlogen tijden, stuk voor stuk zijn het ook interactieve elementen. 

In de grootste kamer van Maximus’ huis is een van zijn grootste uitvindingen terug te vinden: een grote ballenbaan die ballen met perslucht naar boven brengt, waarna ze via een ingewikkeld traject weer naar beneden komen en op een grappige manier de kamer weer ‘verlaten’. Het is ongetwijfeld het meest interessante deel van de wachtrij waarin je ogen tekort komt. Volgens het verhaal wekt deze machine de energie op voor de bobkarts. De energie wordt in de volgende ruimte, de schuur, via stoombuizen naar buiten gebracht, maar let op: sommige buizen lekken en er is een kans dat je nat wordt. 

Na de wandeling door het huis van Maximus kom je ten slotte in de tuin van de familie Müller terecht, waar verschillende interactieve uitvindingen getest kunnen worden. Maar de belangrijkste uitvinding die in de tuin te vinden is, en die is uiteraard de bobkartbaan zelf! 

Het begint te klinken als een cliché, maar wachten voor een ritje in Maximus’ Blitz Bahn is dus echt een beleving op zich. De verschillende interactieve elementen zorgen ervoor dat het moeilijk wordt om je tijdens het wachten te vervelen. Verder mag ook de fantasierijke soundtrack niet vergeten worden die voor de wachtrij (en attractie) gecomponeerd werd door het Duitse IMAscore, waarmee Toverland reeds in het verleden een succesvolle samenwerking had voor de Magische Vallei en langzaam maar zeker de referentie aan het worden is voor pretparkmuziek in Europa. De nieuwe soundtrack zal later dit jaar te koop aangeboden worden in de winkels van het pretpark. Ten slotte ook nog een groot compliment voor de “oude” televisies in de wachtrij met “oude” beelden van de verschillende leden van de familie Müller met hun, niet altijd even succesvolle, uitvindingen. 

Jetzt geht’s los 

Hoe leuk de wachtrij ook mag zijn, de bobkartbaan blijft uiteraard het hoogtepunt van de attractie. Volgens het verhaal ben je een van de testrijders die Maximus’ Blitz Bahn mag testen en mag proberen om een zo hoog mogelijke snelheid te halen. Het traject van de baan is grotendeels ongewijzigd gebleven. Enkel de laatste helix, de 360gradenbocht in de hal, verdween uit het nieuwe ontwerp. Maar niet alleen het einde werd gewijzigd, ook de start verloopt nu iets anders. Bij de Woudracer kon je meteen aan hoge snelheid de tunnel richting het buitengedeelte inrijden. Bij Maximus’ Blitz Bahn word je eerst langzaam in positie gebracht, waarna een stomende klok begint te tikken. Pas wanneer het licht groen wordt, kan je vertrekken en door de tunnel, met nieuwe lichteffecten, naar buiten razen, waar ook enkele nieuwigheden wachten. 

Om de attractie ook tijdens de winter te kunnen blijven gebruiken werd de baan over de volledige lengte overdekt met een houten dak. Daarnaast zit er nog steeds een maximumsnelheid op de bobkarts (ongeveer 45 km/u), maar tegenwoordig ook een minimumsnelheid. Vroeger was het immers mogelijk om heel traag over de baan te gaan, of zelfs te stoppen, wat de capaciteit en de beleving van de persoon achter je uiteraard niet ten goede kwam. De rit blijft even leuk en intens als vroeger en wordt onderweg ook opgeleukt door een ludiek kippenhok waar je doorheen vliegt. De houten structuur die de baan moet beschermen tegen het weer komt de ritbeleving alleen maar ten goede: de houten palen die voorbijflitsen zorgen voor een hoger gevoel van snelheid. 

Na het traject van zo’n 512 meter lang afgelegd te hebben kom je uiteindelijk terug aan in de tuin van Maximus. Je kan er de onridefoto die onderweg genomen werd kopen (geprint, via email verstuurd of op allerlei souvenirs) en je kan er bekijken hoe snel je ritje was, zodat je de volgende keer kunt proberen om nog net iets sneller te gaan. Leuk detail: op de foto’s staat je snelheid ook vermeld. Leuk aandenken voor als je de snelste rit van de dag gemaakt hebt! Wie na dit avontuur de innerlijke mens wil versterken kan daarvoor terecht bij de Maximus Shop. De deal met Milka lijkt een goed idee geweest te zijn: de winkel is sfeervol aangekleed en heeft een warme uitstraling. En wie dorst heeft kan terecht voor een heerlijke Erdinger in de naastgelegen Biergarten, waar een beschonken, lallend hert voor de nodige hilariteit zorgt. 

Abschluss 

Het is dapper maar tegelijk ook knap om te zien dat Attractiepark Toverland ervoor kiest om de capaciteit van de bobkart (in het beste geval zevenhonderd personen per uur) niet te laten primeren op de charme van dit attractietype dat voor het park altijd de ultieme familieattractie geweest is. Het verhaal rond de attractie is leuk bedacht en, misschien nog belangrijker, ook heel degelijk uitgevoerd in het park. Al zou een mooi fotodoek waarop de Alpen te zien zijn aan de wand en een klimmuur daarop of daarbij de zone nog net dat tikkeltje extra magie kunnen geven waarmee Toverland ons echt helemaal naar Oostenrijk zou kunnen wegtoveren! 

De nieuwe zone brengt een nieuwe vorm van levendigheid in het Magic Forest, dat daardoor nog een stuk gezelliger en sfeervoller wordt. Jean Gelissen, de stichter van Toverland, kijkt ongetwijfeld vol trots naar deze nieuwe zone die zijn favoriete vakantieland opeens heel dicht bij huis brengt. 

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met de ToverlandFansite. Bezoek hun website voor alle nieuwtjes en informatie over Toverland en vergeet hen niet te volgen op Facebook en Twitter voor het laatste nieuws en live-updates uit het park!