Indoor gameplezier in Fort Fun

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 2 (2015) / #3 (Augustus 2015) / Indoor gameplezier in Fort Fun
Indoor gameplezier in Fort Fun

Winter is coming

Fort Fun is een naam die bij verschillende doelgroepen verschillende belletjes doet rinkelen. Pretparkfans zullen vooral denken aan het charmante, langgerekte parkje in cowboythema, terwijl wintersportliefhebbers vooral denken aan Fort Fun Winterwelt. Tijdens de winter zijn de heuvels naast het pretpark namelijk een geliefd skigebied voor alpineskiërs, rodelfans en snowboarders. Om beide in de toekomst te kunnen combineren investeert Fort Fun tegenwoordig veel in indoorattracties om uiteindelijk een indoorbereik te hebben van zo’n 3000 vierkante meter dat ook in de winter zou kunnen openen. Wanneer dat precies zal kunnen gebeuren is nog niet helemaal duidelijk, maar er wordt alvast hard getimmerd aan de weg.

Zo opende het park vorig jaar de “Funny Fux Bau”-attractie, waarbij vier bezoekers tegen elkaar racen om als eerste door een parcours vol hindernissen en lasers te geraken. Ook dit jaar viel de keuze op een interactieve attractie: een “XD Dark Ride” van het Canadese bedrijf Triotech. In deze “FoX-Dome” nemen de bezoekers plaats in bewegende zitjes, terwijl ze met een 3D-bril op de neus zoveel mogelijk punten proberen te scoren.

De indoorattracties worden gecentraliseerd rond de ingang van het pretpark om bij een eventuele winteropening enkel dat gebied te moeten openen. Net zoals de “Funny Fux Bau” gebouwd werd in een bestaand gebouw (de voormalige cake-walk Crazy Washhouse), kreeg ook de “FoXDome” een plekje in een gebouw dat reeds in het park te vinden was naast de midgetgolf “Cowboy Golf College”.

FoXDome

Via een grijze scheepscontainer, die zowel dienst doet als in- en uitgang, betreed je de attractie. Een kleine zigzagwachtrij brengt je bij de balie waar je een 3D-bril meekrijgt en waar het personeel de spelletjes kan opstarten. In groepen van zestien worden de bezoekers het theater binnengelaten waar ze plaats nemen in één van de acht “simulator seats” voor twee personen. Doordat slechts zestien personen per keer een spel kunnen spelen heeft de attractie een capaciteit van slechts 300 bezoekers per uur. Een woordvoerster van het park zegt daarover dat dat voldoende zou moeten zijn voor Fort Fun. Een gordel voorkomt dat je uit je zitje gekieperd wordt wanneer de stoeltjes bewegen tijdens het spel en uiteraard is iedere zitplaats ook voorzien van een pistool. Een gebogen scherm en vier projectoren moeten garant staan voor een optimale 3D-ervaring.  

Hoewel de pistolen best grote, logge dingen zijn, kan je er vrij nauwkeurig mee richten. Elk schot dat je afvuurt wordt op het scherm weergegeven als een fonkelende, gekleurde stip, alsook de punten die je scoort. Ondanks het feit dat de stoeltjes vaak heftig bewegen konden we onze schoten best goed mikken en volgen op het scherm. Tijdens het spelen wordt een foto gemaakt van de deelnemers, die dan gebruikt wordt om de highscores te tonen en die je achteraf kan kopen met je punten op.  

Zes in één 

In de FoXDome kan je niet één maar zes verschillende spelletjes gaan uitproberen. Twee daarvan passen goed bij het cowboythema van het park (Los Banditos & Forbidden Mine) en van die twee heeft Fort Fun ook iets langere versies aangekocht. Op rustigere dagen worden die dan gebruikt zodat de bezoekers wat langer kunnen schieten.  

De nieuwe attractie is een leuke aanwinst voor het park met een grote herhalingswaarde. Nagenoeg iedereen kan de attractie uitproberen, zolang je maar groter bent dan een meter. 

Los Banditos

Een achtervolging in de Far West, waarbij je robotcowboys moet belagen in een huifkar, op een trein en in een rivier.  

Forbidden Mine 

Geesten, mummies en monsters hebben een oude mijn overgenomen. Je helpt in dit spel de eigenaar om de mijn weer in handen te krijgen.  

Pirates 

Help in dit spel BlueJacket Jack zijn schat terug te vinden terwijl piraten je van overal komen saboteren.  

Zombies 

Net afgestudeerd van de politieschool en tijdens je eerste nacht al in aanraking komen met zombies? Je zal blij zijn als je dit spel overleeft.  

Gigamon 

Gigantische reptielen hebben de stad overgenomen. Door voldoende punten te verzamelen kan je Gigamon stoppen voor hij de volledige stad vernietigt. 

Alien asteroid 

In je ruimteschip bescherm je de aarde tegen de monsters die zich verschuilen in de schaduw van een naderende storm kometen.