Het Loonsche Land – In gesprek met ontwerpcoördinator Peter Koppelmans

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 4 (2017) / #2 (Juni 2017) / Het Loonsche Land – In gesprek met ontwerpcoördinator Peter Koppelmans
Het Loonsche Land – In gesprek met ontwerpcoördinator Peter Koppelmans

Deze derde verblijfsaccommodatie moet meehelpen aan de doelstelling om tegen 2020 jaarlijks vijf miljoen bezoekers over de vloer te krijgen. De Efteling zou de Efteling niet zijn moest het bungalowpark met hotel zich niet stevig onderscheiden van gelijkaardige projecten. Vakantiepark Efteling Loonsche Land wordt een immersie in de natuurlijke omgeving van het Loonsche Land, een mooi gerestaureerd natuurgebied naast het pretpark.

De Efteling is in nauw overleg met natuurorganisaties in 2011 gestart met het herstel van Het Loonsche Land, een 60 hectare groot natuurgebied, grenzend aan het attractiepark en vakantiepark Efteling Bosrijk. Het park heeft getracht om dit historische landschap zoveel mogelijk terug te brengen naar de situatie van rond 1850, met een zachte, moderne toets.

Het Loonsche Land moet opnieuw een veelzijdig, openbaar toegankelijk natuurgebied worden met wandel- en fietspaden, dat aansluit op de omringende natuurgebieden van de Provincie Noord-Brabant. Op die manier kan je naar het pretpark komen en op een steenworp genieten van een mooi stukje authentieke natuur om even tot rust te komen.

Aan de rand van dit gebied opent eind mei Vakantiepark Efteling Loonsche Land. Verscholen in het groen liggen sinds kort 65 Heidehutten, Boshutten en Duinhutten waar je met zes tot twaalf personen zal kunnen verblijven. Daarnaast opent er het gloednieuwe Loonsche Land Hotel, goed voor 75 kamers, en de daarbij horende Boomzichten, Waterzichten en Duinzichten, 20 bijzondere themakamers buiten het hotel. Hier kunnen telkens, vier tot zes personen samen overnachten.

Het hotel kreeg een robuuste en natuurlijke uitstraling en wordt gesierd door gigantische geweien, waarvan die op het dak zelfs meer dan 700 kilogram wegen. “Deze grote geweien vormen een duidelijk herkenbare landmark dat de natuur nog eens benadrukt,” vertelt Peter Koppelmans ons. Peter was als ontwerpcoördinator voor het Loonsche Land bij de afdeling Design & Development van de Efteling heel nauw betrokken bij het project. We spraken met hem over de ontwikkeling en de bouw van het nieuwe vakantiepark.

In het vakantiepark staat het natuurgebied centraal. Kunt u kort de filosofie daarachter toelichten?

Peter: De natuur is van oudsher voor Stichting Natuurpark de Efteling een belangrijk thema. We zeggen vaak tegen elkaar: “Groen is onze belangrijkste attractie.”

De natuur is overal om ons heen aanwezig en dat gegeven grijpen wij graag aan om een bijzondere verblijfsplaats te maken. Dat hebben we destijds bij vakantiepark Efteling Bosrijk gedaan met het bestaande bos en dat doen we nu bij het Loonsche Land met heide, velden en houtwallen.

Om de natuur in het vakantiepark nog aantrekkelijker en afwisselender te maken voor mens en dier, hebben we de houtwallen met bos uitgebreid en hebben we heide, duinen en waterpartijen aangelegd in de geest van weleer.

We willen onze gasten graag op subtiele wijze ‘onderdompelen’ in die fraaie natuur. Dat doen we door de accommodaties eenvoudig, authentiek en van duurzame, natuurlijke materialen te bouwen. Daarnaast hebben we dat gedaan volgens een drietal thema’s: leven net zoals de dieren, boven, op en onder de grond. Onze accommodaties bevinden zich op die drie niveaus midden in de natuur.

Het gedeelte waar onze gasten kunnen overnachten loopt direct over in een veelzijdig natuurgebied waar naar hartenlust gespeeld en gewandeld kan worden en dat tevens een directe verbinding heeft met nationaal park ‘De Loonse en Drunense Duinen’ en natuurgebied ‘Huis ter Heide’.

Nabij de entree van het Loonsche Land hebben we het hotel als een groot ‘landhuis’ neergelegd. Het waakt als het ware vriendelijk over het Loonsche Land en ligt aan de grootste vijver. In het hotel bevindt zich een restaurant genaamd ‘De Proeftuyn’. Hier worden ambachtelijke streekproducten bereid en halen de koks kruiden en groenten uit eigen moestuin.

Voor welke uitdagingen kwamen jullie te staan om het natuurlijke karakter zo veel mogelijk te behouden?

Peter: In het natuurgebied mocht slechts in beperkte vorm een verblijfaccommodatie gerealiseerd worden. Het is ons gelukt om binnen die beperkte ruimte 1000 bedden voor het vakantiepark onder te brengen en daarbij voldoende natuur tussen de accommodaties te behouden. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat onze gasten van voldoende privacy kunnen genieten, ook als ze buiten op het terras zitten. We hebben op papier net zo lang met de hutten geschoven totdat ze allemaal een redelijk vrij uitzicht hadden en er praktisch geen enkel terras op het noorden gericht is.

De hutten die ‘onder’ de grond gesitueerd zijn hebben een dak met dezelfde begroeiing als het omliggende landschap. Kies je voor een ‘Duinhut’, dan ligt er duinzand met helmgras op het dak. En bij de ‘Heidehut’ heide. We hebben daarvoor speciale systemen op het dak aangebracht zodat de vegetatie gezond en daarmee ook het beeld overeind blijft.

In het bosgedeelte staan de ‘Boomzichten’. Deze themakamers staan tussen de bomen op hoge palen die een stevige fundering nodig hebben. Hier hebben we niet voor betonfundering gekozen, maar voor ‘Krinner schroeffundamenten’. Dat zijn hele grote schroeven die een paar meter de grond in gedraaid werden en waarop de palen voor de ‘zichten’ dan gefundeerd werden. Deze reuzenschroeven konden we tussen de boomwortels door schroeven zonder dat de boom daar last van heeft. Dat heeft als bijkomend voordeel dat de ‘Boomzichten’ dan ook echt helemaal tussen de bomen verrezen zijn.

In het vakantiepark vinden we dus de combinatie van een hotel en vakantiehuisjes. Ook bij Bosrijk is er de combinatie van appartementen en huisjes. Vanwaar de keuze om de twee types van overnachtingsmogelijkheden bij elkaar samen te brengen in één park?

Peter: In Vakantiepark Efteling Loonsche Land kunnen gasten kiezen voor een hotelkamer, een bijzondere themakamer buiten het hotel of een vakantiehuisje. Wij hebben goed naar onze (buitenlandse) gasten geluisterd. Velen gaven aan graag in een vriendelijk geprijsd hotel nabij het park te willen verblijven. Wij konden dit hotel, in de vorm van een landhuis, goed combineren met de hutten en de omringende natuur.

Er werd, in vergelijking met de andere accommodaties van het resort, gekozen voor een vrij strak design voor de vakantiewoningen en de themakamers. Of spreekt u dat tegen?

Peter: Het design is zeker niet strak bedoeld. Wij hebben zo veel als mogelijk natuurlijke bouwmaterialen gebruikt en de inrichting sfeervol maar eenvoudig gehouden. Een leuke vorm van eenvoud is een deel van het thema. Als voorbeeld kan ik de gordijnen noemen die de kamers in de Hutten scheiden, of de originele vorm van de stapelbedden in de hotelkamers.

Wat zijn de voordelen om voor het Loonsche Land vakantiepark te kiezen qua verblijfplaats in vergelijking met de andere verblijfsmogelijkheden bij de Efteling?

Peter: De natuurlijke beleving, maar vooral ook de landschappelijke inrichting en de naadloze overgang naar het natuurgebied het Loonsche Land, springen het meest in het oog. Daarnaast is deze verblijfsaccommodatie het meest vriendelijk geprijsd. Hoewel het vakantiepark rust uitstraalt, zijn er toch ook veel en originele speelmogelijkheden voor de kinderen gerealiseerd, zoals een touwbrug over het water of een boomstam om in te klimmen.

Aan Bosrijk werd Klaas Vaak gekoppeld als figuur. Krijgt het Loonsche Land ook zo’n figuur of werd er voor een andere vorm van entertainment gekozen?

Peter: Klaas Vaak staat voor de mooiste dromen voor al onze verblijfsgasten. Hoewel niet zo sterk als in Bosrijk, waakt Klaas Vaak ook over de logees in het Loonsche Land vakantiepark.

Waar bent u het meest trots op als u het Loonsche Land nu bekijkt?

Peter: Ik ben er trots op dat we met een hecht team onze doelen binnen de beschikbare middelen bereikt hebben. We hebben voldoende bedden ondergebracht met behoud van het natuurgevoel in het landschap én met voldoende privacy voor elke gast. Daarnaast zijn we er zeker in geslaagd om voor een kleiner budget dan destijds voor Efteling Bosrijk een kwalitatief goede en vooral ook andere beleving te creëren.

Ongetwijfeld heeft u heel wat leuke verhalen van tijdens het bouwproces. Zou u een leuke anekdote met ons willen delen?

Peter: Ik vertelde net dat het ons gelukt is om binnen het beschikbare budget, de juiste beleving en kwaliteit te brengen. Tijdens de brainstorm- en ontwerpsessies moesten we op een gegeven moment het fantaseren naar beneden dirigeren en toetsen of al de leuke ideeën ook levensvatbaar, veilig, duurzaam en betaalbaar zouden zijn. Om zaken die aanvankelijk boven het budget uitstaken toch toe te kunnen passen, moesten we elders vereenvoudigen zodat onder aan de streep de balans weer zou kloppen. Wij dachten even twee vliegen in één klap te kunnen slaan maar dat liep anders af.

Het past helemaal in de sfeer van de hut en hotelkamer om tussen de kamer, gang en slaapkamer geen deur maar een gordijn te plaatsen. Daarbij gingen wij ervan uit dat een gordijn veel goedkoper zou zijn dan een deur en dat wij met dit idee dus budget zouden overhouden om weer andere leuke zaken te realiseren. Niets bleek minder waar. Een gordijn is namelijk veel duurder dan een deur. Het hele idee bleek geld te kosten in plaats van op te leveren. Dat was een tegenvaller. Maar door met andere onderdelen creatief om te springen hebben we het idee alsnog kunnen doorvoeren en hangen er nu knusse gordijnen in de deuropening van de hutten en hotelkamers.

Waar zal u uw eerste nacht in het Loonsche Land doorbrengen?

Peter: Zelf ga ik binnenkort overnachten in een “Boomzicht”. Een heel bijzondere accommodatie. Klein en knus, helemaal van hout en hoog tussen de bomen. Ik kijk ernaar uit om daar met mijn gezin en vrienden te verblijven.