Gold Rush in Attractiepark Slagharen

Gold Rush in Attractiepark Slagharen

Op 24 januari 1848 vond James W. Marshall als allereerste goud in het Californische plaatsje Coloma, in het gebied ten oosten van San Francisco. Dit nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje en op korte tijd kwam een massale immigratie op gang van mensen uit de rest van de Verenigde Staten. Zelfs buitenlanders kwamen naar Californië in de hoop zich te kunnen verrijken met het goud dat ze daar vonden. De nederzetting San Francisco, waar in 1848 slechts 500 mensen woonden, was in 1870 uitgegroeid tot een stad van 150.000 inwoners – voor die tijd werkelijk enorm. De goldrush bracht dus een grote immigratiegolf teweeg in de staat en daarmee samenhangend een enorme rijkdom voor de voorheen arme staat in het Verre Westen. De datum 1848 is dus een symbolisch erg belangrijke datum geweest voor de ontwikkeling van de staat Californië. Om deze nieuwe mensenstroom en de grote hoeveelheden goud te vervoeren werden er ook nieuwe infrastructuren gebouwd, waaronder spoorwegen en stoommachines.

Bij het binnenkomen in het nieuwste Gold Rush 1848-gebied van Slagharen heeft men een soort van goudzoekersnederzetting willen nabouwen vol met objecten en machines uit deze periode. Langs de wachtrij staan enkele oude tenten, verscheurde kleren, karren, machines etc. opgesteld. Een erg robuuste wachtrij trouwens door een woestijnachtig gebied, afgezoomd met enorme houten palen. De absolute blikvanger is natuurlijk de stoere constructie van wijnrood achtbaanstaal op zwarte palen, met daarop de prachtige trein die zijn goudzoekers meeneemt op een reis vol adrenaline, waarbij je zeer soepel en bijna geruisloos heen en weer zoeft.

Vaarwel Thunder Loop, welcome Gold Rush!

In één van de laatste edities van vorig jaar schreven we over het afscheid van de Looping Star/Thunder Loop van Slagharen. Nu, een goed half jaar later, is de omgeving waar de achtbaan toen stond volledig onherkenbaar geworden! Wat een eyecatcher, deze Gold Rush! Het is werkelijk een prachtige baan geworden. Directeur Wouter Dekkers had bij het afscheid van de Thunder Loop een “waardige opvolger” beloofd voor het voormalig paradepaardje van Slagharen. Sommigen werden toen een beetje wantrouwig…

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #2 2017. Klik hier om dit nummer te bestellen.