Het concept: Art 5 Gallery

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 2 (2015) / #1 (April 2015) / Het concept: Art 5 Gallery
Het concept: Art 5 Gallery

Art 5 Gallery 

Musea in pretparken gaan meestal over de geschiedenis van het park of over de figuren die eraan gelinkt zijn. De nieuwe attractie die ik voorstel is echter van een heel andere aard. Bezoekers treden binnen in een echt museum van moderne kunst: Art 5 Gallery. Het thema dat centraal staat in het museum zijn de vijf zintuigen. Het museum bestaat uit drie kamers en twee ruimtes in open lucht waar bezoekers de zintuigen kunnen beleven.  

In de eerste kamer worden overal op de muren films geprojecteerd. Bezoekers zien zwart-witfilms en kleurenfilms met allemaal bizarre verschijningen of juist heel simpele dingen zoals het voorbijkomen van wolken. Het moet een esthetische ruimte zijn waar men gaat nadenken over hoe simpele alledaagse dingen toch mooi kunnen zijn. In de tweede kamer horen de bezoekers allerlei geluiden. Er staan instrumenten over de ruimte verspreid, maar die spelen andere dingen dan normaal. Een piano die rockt als een gitaar, een viool die klinkt als een harp… De volumes gaan hoger en lager, gaan doorheen de hele kamer en komen afwisselend uit alle hoeken. De derde kamer hangt vol verschillende geuren rond verschillende objecten. Bezoekers kunnen overal ruiken, die er heel bijzonder uitzien. Het vierde zintuig is dan uiteraard voelen en dan gaan de bezoekers plaatsnemen in een groot kader. Ze gaan rechtstaan in een neerliggend kader, waarna ze een thrill-ervaring gaan meemaken. Het laatste zintuig is voor nadien, waar ze in een grote winkel allerlei unieke gerechten kunnen proeven en kopen. Dit terwijl je nog eens kan kijken naar wat je net hebt meegemaakt en gevoeld hebt. 

De attractie 

Het nieuwe type attractie is uiteraard een vernieuwde top spin. Het grote verschil is dat in plaats dat bezoekers gaan zitten, ze zouden rechtstaan en zo de attractie beleven. Dit zorgt wellicht voor nog een extra kick en absolute thrill. De attractie zelf zou verhoogd moeten gebouwd worden. Daardoor kunnen de bezoekers langs onderaan opstappen op twee rijen met bijvoorbeeld een vijftiental staanplaatsen. Heel belangrijk bij dit type zou de beveiliging zijn. Naast een gewone schouderbeugel zouden er nog twee extra beschermingen moeten zijn aan de heupen en aan de benen. Zo zitten bezoekers goed vast en kan er niets gebeuren tijdens de rit.  

Daarna kan de rit beginnen en gaat de frame omhoog. De attractie draait op verschillende manieren. Aan de ene kant draait de frame en aan de andere kant de staanplaatsrijen op zich. Hierdoor kunnen er verschillende programma’s gemaakt worden. Visueel zou de attractie er heel goed moeten uitzien. De frame zou mooi afgewerkt worden in een hout motief. Op de achtergrond moet een schilderij op de muur gebracht worden die volledig kan af zijn wanneer de staanplaatsen ondersteboven gedraaid worden in de richting van het publiek. Bijvoorbeeld het gezicht van een vrouw waar de ogen op de ene rij plaatsen staan en de mond op de andere rij. Het zou een hoogtepunt zijn voor de attractie voor zowel de toeschouwers als de personen in de attractie.  

De ingang van het museum zou er heel hoekig uitzien. De kernwoorden zijn dan ook driehoeken en kubussen. De ruimtes binnen zijn drie grote holle kubussen. Alles strak en wit, waarbij de verschillende elementen op liggende en staande balken staan. Denk maar aan de instrumenten in de ‘hoor ruimte’ en de bijzondere objecten in de ‘ruik ruimte’. Zoals eerder aangehaald staat de attractie zelf buiten, maar tussen drie grote witte muren. Op de achterste muur staat een muurschildering die matcht met de attractie. De vierde zijde is dan gereserveerd voor de bezoekers die willen kijken en de winkel waar ze lekkere speciale dingen kunnen proeven.  

Impression 

Is het een realistische attractie? Het enige waar ik mij vragen bij stel, is of ons lichaam zo’n thrill aankan. Dat kan perfect beholpen worden door het programma niet te extreem te maken. Als het te snel zou draaien, zou het valeffect uit je staanplaats misschien te groot zijn. Hiervoor zouden enkele wetenschappelijke tests moeten gedaan worden. Verder vind ik het een type dat zeker zou kunnen aanspreken. Er zijn weinig parken die een museum aanbieden en zeker niet één op deze manier. De kunst op zich kan aangepast worden aan het thema van het park. Denk maar aan ‘Futuroscope’ die er iets futuristisch van kan maken. Het eerste deel, de drie kamers, zouden perfect als aparte attractie kunnen worden gebruikt. De attractie zelf is natuurlijk alleen weggelegd voor de durvers. Welk park heeft zin in deze extra thrill?