Halloween in Movie Park Germany

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 1 (2014) / #4 (Oktober 2014) / Halloween in Movie Park Germany
Halloween in Movie Park Germany

Het vijftienjarig bestaan van Halloween in Movie Park in 2013 zorgde voor enorm grote aantallen bezoekers die naar het park toetrokken. Dit heeft onder andere te maken met spookhuizen die allemaal vrij toegankelijk zijn voor bezoekers, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Walibi Holland, waar je al gauw 5 euro voor 1 ‘ritje’ spookhuis neerlegt. Er waren dagen dat het park overvol was met meer dan 28.000 bezoekers. De wachtrijen voor de 3 grote achtbanen bedroegen dan ook meer dan 180 minuten. Het is dan ook vanzelfsprekend dat het park zijn poorten sloot toen het te druk werd, lopen kon je haast niet meer. Het was een grote wirwar van rijen.

Dit jaar heeft Movie Park het geheel anders aangepakt. Alle kaarten voor de Halloween zaterdagen en een vrijdag zijn in de voorverkoop gegaan. Jaarkaarthouders mogen op de speciale Halloween dagen het park in, mits zij 10 Euro bijbetalen. Dit alles om te voorkomen dat de opkomst van bezoekers niet te groot zou worden.

De spookhuizen zijn in Movie Pak allemaal gratis. De hoofdmanager entertainment, Jörg Kraft, in Movie park gaf op de Movie Park Fandays aan dat dit zo is omdat de huizen sinds het begin al gratis zijn. Het zou enorm veel negatieve publiciteit opleveren als er geld gevraagd zou worden voor de spookhuizen. De spookhuizen als Deathpital, The Forgotten en Infected blijven het hele jaar intact.

Deathpital: De hoofdattractie van het Horror Fest. Een filmstudio die is omgebouwd tot horrorziekenhuis. Bezoekers worden binnengelaten door gestoorde artsen en patiënten waarna ze een introductiefilm te zien krijgen met hilarische fragmenten (een zwangere man…) waar een klein tikje horror in verwerkt zit. Daarna kan de tocht door het ziekenhuis beginnen, waar je kennismaakt met veel meer gestoorde artsen en patiënten met verrassende en ook leuke schrikeffecten in een mooi gethematiseerd spookhuis.

Na een backstage rondleiding in het horrorziekenhuis weet je alle schuilplaatsen en special-effects te vinden in dit spookhuis. Er wordt gebruikt gemaakt van diverse geuren, die doen denken aan de tandarts, maar ze worden ook ingezet om door de stinkende lijken heen te wandelen. In het Deathpital speelt gedurende de hele ‘rit’ muziek. Deze muziek gaat via een hoofdnetwerk. Er zitten in dit spookhuis een aantal schrikeffecten waarbij spoken gebruik maken van geluids –en lichteffecten. Deze gaan via een speciaal netwerk, waardoor het hoofdnetwerk van het geluid wordt onderbroken. Nadat de schrikeffecten gebruikt zijn gaat de normale muziek weer verder. Het is een gecompliceerd karwei en daarom is er op iedere Halloweenavond ook een geluidsman aanwezig om in te grijpen daar waar dat nodig is. Er wordt in dit spookhuis ook gebruik gemaakt van een aantal animatronics, afkomstig uit Amerika, omdat de Chinese kwaliteit van deze poppen tegenviel volgens de manager. In het Deathpital werken ongeveer 35 mensen. 1 geluidsman, 3 monsters om je naar binnen te sturen en de rest om iedereen met angst weer naar buiten te sturen, wat ze vaak erg goed lukt!

Vorig jaar was er nog een spookhuis in Movie Park genaamd ‘The Walking Dead’. Tijdens de rondleiding in het Deathpital werd mij uitgelegd dat de licentie voor dit spookhuis erg duur was en daarom heeft Movie Park ervoor gekozen dit spookhuis nu ‘Infected’ te noemen. Het gehele verhaal en de thematisatie zijn hetzelfde gebleven. Je wordt, eenmaal binnen, ingesloten door een heel aantal zombies. In dit huis wordt veelal gebruik gemaakt van strobo-licht voor het effect.

Normalerwijs begon het Halloween Horror Fest met een monsterparade. Monsters kwamen uit drie hoeken van het park naar het hoofdplein. Dit jaar was dit niet het geval. De muziek ging aan, de monsters werden aangekondigd en ineens, geheel onverwacht waren ze er gewoon. De rookmachines en gasvlammen op het centrale plein geven aan wanneer de monsters komen. De bomen hangen vol lijken en er worden standaard extra eet –en drankkramen geplaatst. Ook is er in de hoofdstraat extra mooie verlichting geplaatst en hangen de huizen vol spinnenwebben. Bij de parkingang staat geen Hollywood, maar in grote letters staat hier tijdens Halloween ‘HORRORWOOD’. Vanaf 15:00 worden in het park 2 spookhuizen geopend; The Forgotten en het Deathpital. Circus of Freaks, Baboo Twister Club en Infected worden vanaf ongeveer 17:00 geopend. De show ‘The Obsession’ draait ’s avonds een aantal keer evenals een kleine Pinocchio show.

De sfeer in Movie Park is erg goed tijdens Halloween. Door alle extra activiteiten in het park is het niet heel erg dat het soms erg druk is. Nickland is de gehele avond monstervrij en hier is het om die reden vaak erg rustig. Dit is de plek waar angsthazen zich kunnen verstoppen.

Voor iedereen die van Halloween houdt, is  het Horror Fest in Movie Park een aanrader. Niet voor angsthazen dus. De zombies en vampiers wachten op vers mensenvlees, dus schroom niet volgend jaar langs te komen…