Halloween in Bobbejaanland

Halloween in Bobbejaanland

Het ziet er naar uit dat we, op één spookhuis na, alleen maar nieuwe dingen mogen verwachten dit jaar in Bobbejaanland? Klopt dat?

Peggy: Inderdaad. Na de vorige editie hebben we beslist dat we ons vooral willen concentreren op tieners. Halloween in Bobbejaanland neigde vroeger vooral naar een ‘Kids Halloween’, maar programma-torisch en op vlak van communicatie hadden we nooit die keuze voor de volle honderd procent gemaakt. De laatste drie jaar was er al een verschuiving te voelen in het programma, waarbij we ons meer op de tieners gingen richten en vanaf nu staan zij voor ons tijdens Halloween centraal. Er werd dit jaar dan ook vooral geïnvesteerd in nieuwe decorstukken voor de nieuwe themazones en in de twee nieuwe mazes. Zeker nu we een tweede themagebied in het park hebben, willen we ook die zone, naast het cowboydorp, optimaal gebruiken.

Wanneer zijn jullie gestart met de voorbereidingen voor Halloween?

Peggy: In augustus zijn we begonnen met de eerste werken aan de spookhuizen maar uiteraard is Wannes (Cuypers, red.), die in staat voor de praktische uitwerking van het evenement, er al veel langer mee bezig. Hij heeft het dit jaar ook druk gehad met het plannen van de nocturnes. Vroeger hielden we het park en de attracties toen gewoon langer open en sloten we af met vuurwerk. Dit jaar willen we met de nocturnes ook echt iets extra doen. Vanaf vijf uur ‘s avonds zou het in de scarezones moeten wemelen van de acteurs zodat je echt van langs alle kanten belaagd kan worden. Daarvoor voorzien we tijdens de nocturnes per zone vijventwintig extra acteurs en zullen we duidelijk communiceren dat vanaf dan kinderen beter wegblijven uit die delen van het park. De mensen van onze technische dienst zijn sinds augustus bezig omdat ze natuurlijk niet fulltime spook-huizen kunnen bouwen. Ze hebben ook hun dagelijks werk in het park. Mochten ze er ongestoord aan kunnen doorwerken, dan zouden die huizen er in enkele weken staan.

Bobbejaanland bouwt zijn spookhuizen dus helemaal zelf? 

Peggy: Het effectieve bouwen en decoreren gebeurt inderdaad door mensen van het park, maar de huizen en hun verhalen worden bedacht door Cintia del Mastro van del Dracco Entertainment. Ze werkt vaak voor de parken van Parques Reunidos en zo zijn we met haar in contact gekomen. Ooit reageerde Cintia op een advertentie voor modellenwerk, maar uiteindelijk bleek dat men acteurs zocht voor spookhuizen. Ze werd geselecteerd, startte als acteur in een maze en raakte daar zo gefascineerd door dat ze er later haar fulltime job van gemaakt heeft. Ze bedenkt en bouwt niet alleen doolhoven voor Halloween, maar bijvoorbeeld ook permanente spookhuizen zoals dat van Mirabilandia (Italië). Voor Bobbejaanland bedenkt ze de lay-outs van de huizen en geeft ze aan waar welke schrikmomenten moeten komen. Met haar plannen gaat onze technische dienst dan aan de slag. Enkele weken voor Halloween van start gaat komt ze langs om te kijken of alles werkt zoals ze gehoopt had en zet ze de puntjes op de i of stelt ze bij waar nodig.  

Ik kom nog even terug op de nocturnes. Aanvankelijk zouden dat er meer zijn, maar die zijn nu teruggebracht naar twee. Zoiets gebeurde ook eerder met de zomernocturnes? Een besparingsmaatregel? 

Peggy: Een besparingsmaatregel was dat niet, want financieel gaat het goed met Bobbejaanland. Het heeft enerzijds te maken met onze milieuvergunning en met een beslissing van bovenaf. Enerzijds mogen wij normaal geen lawaai maken buiten onze openingstijden. Elk jaar kunnen we wel een uitzondering aanvragen voor vijf nocturnes, maar dat zijn echt uitzonderingen die we elk jaar opnieuw moeten proberen te verkrijgen. We hadden die eerst verspreid gepland, maar omdat we meer moeten inzetten op Halloween hebben we beslist om die van de zomer uit te stellen tot de herfst. Nu, door beslissingen die later boven ons hoofd genomen werden, konden we niet anders dan opnieuw van vijf naar twee nocturnes gaan met Halloween, iets wat we als park erg betreuren. Maar ik kan je verzekeren: die twee nocturnes zullen knallen! 

House of Phobia kennen we nog van vorig jaar, maar wat mogen we dit jaar verwachten van de twee nieuwe spookhuizen? 

Peggy: Allereerst is er ‘The Doll Factory’. Dat huis komt in het gebouw waar tot vorig jaar ‘The Labyrinth of Evil’ te vinden was. De wanden hebben we bewaard, maar voor de rest hebben we alles uit het huis verwijderd. Daarna hebben we de oppervlakte verdubbeld door een volledig nieuw deel bij te bouwen. Bezoekers zullen binnenkomen in een heel ‘cleane’ ruimte waar ze terecht kunnen bij een dokter om kleine kwaaltjes te laten oplossen. Maar wanneer je verder wandelt in het huis merk je dat dat slechts een list is om lichaamsdelen van de bezoekers te oogsten om dan door te verkopen aan de superrijken. Vanaf je ‘The Doll Factory’ binnenwandelt zal je dus als levende donor voor multimiljonairs beschouwd worden. Leuk weetje is dat we in het huis ook een isoleercel gebouwd hebben, maar we weten nog niet of we die gaan kunnen gebruiken. Het idee is dat een acteur bezoekers uit hun groep kan trekken en in de isoleercel kan opsluiten. Er is een manier om uit die cel te ontsnappen maar tegen dat dat gelukt is, is de rest van de groep natuurlijk verder en moet je de rest van het huis op je eentje afleggen. We zijn alleen niet zeker of ons publiek klaar is voor zo’n ervaring, maar we gaan het alvast uitproberen.  

Het tweede nieuwe huis is Bazaar Bizarre. Dat zal te vinden zijn bij het cowboydorp in het gebouw waar vorig jaar het “Mirror Mansion”-huis te vinden was. Over dat huis waren we vorig jaar niet zo tevreden. We vonden dat het niet af was, logisch als je weet dat we dat op slechts vier weken van nul opgebouwd hebben. Dit jaar is het een volwaardig spookhuis geworden met een circusthema. Bezoekers krijgen aan de ingang een chromadepth-brilletje. In het huis wordt dan ook sterk met kleuren gewerkt om de 3D effecten van zo’n brilletje tot zijn recht te laten komen. Ook veel van de spiegels van “Mirror Mansion” hebben we bewaard. We gaan de acteurs in duo laten werken en hen dezelfde kostuums geven, wat in combinatie met de spiegels er voor zal zorgen dat je denkt dat één clown op plaatsen is waar hij onmogelijk tegelijk kan zijn. Dat wordt ongetwijfeld heel desoriënterend. Verder zitten er onder andere een grote ‘Jack in the box’ in het huis en enkele animatronics. Het is een huis dat je best wat trager kan doen om echt te genieten van alle psychedelische circustoestanden en de toffe 3D tekeningen.  

Voor de kinderen wordt ook weer een kinderdoolhof voorzien? 

Peggy: Klopt, we gaan weer een doolhof opbouwen uit strobalen waarin acteurs verkleed als schattige heksen en vogelverschrikkers verhalen vertellen aan de kinderen. Dat zijn dan ook duurdere acteurs die het gewoon zijn om kinderen te boeien met hun mimiek en heel goed kunnen vertellen.  

Ook dit jaar is er weer een show te zien, maar die gaat deze keer niet door in het 4D-theater? 

Peggy: Aanvankelijk hadden we Christian Farla gepland, maar uiteindelijk hebben we moeten kiezen voor een minder dure show zodat er meer geld kon geïnvesteerd worden in de nocturnes en het nieuwe decor voor de themazones. Op aanraden van Rob en Emiel die deze zomer hier een fantastische show hadden, hebben we gekozen voor een ander type show. Het is belachelijk moeilijk om te omschrijven wat het precies zal worden, maar het wordt een soort van freakshow, al doet die benaming de artiest en de show zelf weinig eer aan. Wat vast staat is dat je minstens twaalf jaar oud zal moeten zijn voor de show die deze keer doorgaat in de zaal waar vroeger de Desperado-attractie te vinden was in het cowboydorp. Bezoekers zullen op de grond plaatsnemen in een soort van heksenkring en verwacht vooral een show waarbij alles draait om de sfeer. De man die de show zal doen kan een priem door zijn wang boren, ratten opdrinken, zijn hartslag stilleggen… en nog veel meer, maar wat hij precies zal doen, dat is voor ons momenteel ook nog een verrassing. Daarnaast doen we ook dit jaar weer een dansshow op het plein in het cowboydorp. Aanvankelijk hadden we dezelfde show gepland, maar nu er een nieuwe decoratie is hebben we alles herdacht met nieuwe muziek. 

Wat mogen we precies verwachten van nieuw decor in de themazones? 

Peggy: Het cowboydorp zal dit jaar dienst doen als executieplek. Er komt een galg, een guillotine, een rechtbank met een rechter, een gevangenis en lijken. Veel lijken. Voor Adventure Valley zijn we een tiental grote bomen aan het maken. Die zullen allemaal iets menselijks meekrijgen waardoor ze er best akelig uitzien. Tijdens de nocturnes kunnen we die erg creepy uitlichten. Verder moet je daar vooral freaks, boselfen en mutanten bij indenken, waarvoor allemaal nieuwe kostuums gemaakt werden. Nu we gekozen hebben om tijdens het jaar meer in te zetten op themazones, willen we die lijn ook volledig doortrekken met Halloween.