Getest: Sky Scream in Holiday Park

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 1 (2014) / #1 (Juli 2014) / Getest: Sky Scream in Holiday Park
Getest: Sky Scream in Holiday Park

Na deze stevige boost in kinder- en familieattracties werd het tijd om ook de jeugd van nieuw speelgoed te voorzien, maar dat was minder gemakkelijk dan gedacht. In Holiday Park is namelijk reeds Expedition GeForce te vinden, een stalen achtbaan van meer dan één kilometer lang die al meermaals verkozen werd tot beste achtbaan ter wereld. Een nieuwe attractie voor jongeren en volwassenen zou zich minstens moeten kunnen meten met het ‘thrill gehalte’ van Expedition GeForce en het liefst zelfs moeten kunnen overtreffen. Met de nieuwe, sterk gethematiseerde achtbaan Sky Scream denkt Plopsa daarvoor de ideale achtbaan gevonden te hebben. Tijd om de baan eens te gaan uittesten en te zien of die bewering ook klopt.

We bezochten Holiday Park op de openingsdag van het pretparkseizoen, dus over de aankleding van de attractie kunnen we weinig zeggen. De decoratiewerken aan de buitenkant van de attractie zijn namelijk nog maar net afgerond en de binnenkant van de wachtrij wordt pas tijdens de volgende winterstop onder handen genomen. We vermoeden uiteraard wel dat wanneer de wachtrij en het station er uit zullen zien als een verlaten fabrieksgebouw, de attractie nog angstaanjagender zal lijken.

Want dat was de baan bij ons bezoek in elk geval al. De gigantische stalen constructie van ongeveer 45 meter hoog is bijzonder indrukwekkend. Gecombineerd met treintjes die aan zo’n honderd kilometer per uur over de baan gekatapulteerd worden en het gegil van de bezoekers in de attractie krijg je alvast een intimiderende sfeer rond de achtbaan. Niet iedere bezoeker zal zomaar zorgeloos plaats nemen in het treintje, daar zijn we zeker van. Wanneer de wachtrij binnenin dan ook nog relatief eng aangekleed zal worden, dan zal dat heel wat bezoekers op de nagels doen bijten, nog voor ze gelanceerd worden.

Opvallend aan Sky Scream is hoe snel het personeel doorwerkt. Omdat de capaciteit van de attractie niet bijzonder hoog is (er kunnen maar 12 mensen in een treintje), doen ze hun uiterste best om de trein zo snel mogelijk opnieuw te kunnen lanceren. We vreesden in het begin voor gigantische wachtrijen, maar in praktijk leek dat heel goed mee te vallen, zelfs op de openingsdag. Al zal een lange wachtrij op drukke dagen vermoedelijk onvermijdelijk zijn.

De rit zelf verloopt bijzonder soepel. De eerste lancering is nog behoorlijk rustig, maar wanneer je voor de tweede keer achterwaarts gelanceerd wordt, voel je hoeveel kracht deze achtbaan in huis heeft. Na even tot stilstand te zijn gekomen val je terug naar beneden, waarna je voor een derde keer gelanceerd wordt tot op een hoogte van 45 meter. Daar kan je heel even van het uitzicht genieten, maar niet veel later sleurt de baan je ondersteboven om daarna in een spiraal naar beneden te vallen. Na een ‘non-inverting loop’, een looping waarbij je niet over de kop gaat, val je opnieuw loodrecht naar beneden en zit de rit er zo goed als op.

De lanceringen zijn extreem tof en de achterwaartse lancering is zelfs uniek in onze buurt te noemen, waardoor het één van de hoogtepunten is van de rit. Het ondersteboven hangen op 45 meter hoog is natuurlijk ook een absurd gevoel, maar het gebeurt snel genoeg om geen zwaar hoofd te krijgen. Dat is anders bij achtbanen zoals Abismo in Parque de Atracciones de Madrid (Spanje) of Ukko in Linnanmäki (Finland) waar je aan een bijzonder traag tempo eenzelfde soort koprol op hoge hoogte maakt en waarbij je het bloed letterlijk naar je hoofd voelt stromen. We zijn er nog niet over eens wat het plezantst is, maar het staat vast dat de rol bij Sky Scream een stuk toegankelijker is. Na deze zijwaartse rol wordt je een klein beetje afgeremd, waarna je aan een hoog tempo naar beneden valt. Dit vallen is zeer intens omdat je geen schouderbeugels maar een heupbeugel hebt. Je voelt je meegesleurd worden naar beneden, maar hebt niks rond je bovenlichaam om je aan vast te grijpen.

Aan de ene kant ziet Sky Scream er dus bijzonder indrukwekkend uit wanneer je er voor staat, en ook de rit zelf is spectaculair te noemen. Kan Sky Scream concurreren met Expedition GeForce? In onze ogen wel, maar dan op een andere manier. Expedition Geforce is een zeer lange baan en blijft je overdonderen, terwijl Sky Scream het moet hebben van enkele spectaculaire elementen. Het is alvast een perfecte aanvulling op het attractieaanbod van Holiday Park en zal volgens ons geen enkele liefhebber van intense attracties koud laten.