Drie dagen lang konden professionele en recreatieve bezoekers zich laten onderdompelen in de wereld van nieuwigheden in de verschillende sectoren van de pretparkindustrie. Hoewel de beurs zelf drie dagen lang plaatsvindt, duurt het evenement errond veel langer. In het weekend voor de beurs kon je bijvoorbeeld al deelnemen aan allerlei fora en meetings of bijscholingen volgen. Ook zijn er tijdens de beurs heel wat seminaries over verschillende onderwerpen binnen de pretparkbranche, maar ook andere takken van de vrijetijdsindustrie komen uitgebreid aan bod, zoals waterparken, indoor speeltuinen, avonturenparken, enzoverder.
Interessant voor de industrie, maar niet zozeer voor ons. Onze aandacht ging meer uit naar de backstage-tour bij PortAventura, waar we een kijkje mochten nemen op de werf van het nieuwe Ferrari Land. Om maar te zeggen: onze dagen in Barcelona waren goed gevuld. Als dat alles nog niet genoeg was, dan kon je ook deelnemen aan de post-tour die na de beurs georganiseerd werd. Die trip brengt de industrie, verspreid over meerdere dagen, langs verschillende plekken in de buurt, waaronder deze keer Madrid en Valencia.
Om de EAS te kunnen bezoeken moet je je vooraf registreren. De beurs is betalend en richt zich vooral op professionals in de vrijetijdsindustrie. Leden van IAAPA krijgen een streepje voor en dat is handig, want dan hoef je niet zo diep in je buidel te tasten voor een inkomticket.
De beurs werd geopend met een openingsceremonie in de grote hal. Daarvoor was een theater gebouwd waarin rond klokslag tien uur de grote show van start ging. Met veel kleur, dans en zang werd de burgemeester van Barcelona ingeleid om de EAS welkom te heten in zijn stad. Daarna volgde een kleine voorstelling van PortAventura – één van de hoofdsponsors van de beurs – en hun nieuwe Ferrari Land dat volgend jaar opent. Daarna volgden enkele toespraken van de belangrijkste personen binnen IAAPA, waarna de beurs met een druk op de rode knop (en heel wat confetti) voor geopend werd verklaard. We namen de tijd om rustig naar het begin van de hal te wandelen en daar onze tour doorheen de beurs te starten. Om elf uur gingen alle paden open en kon onze grote ontdekkingstocht beginnen, waarover later meer.
Later op de dag vond één van onze favoriete onderdelen van de beurs plaats: de grote openingsreceptie. Hoewel je ook daarvoor moet bijbetalen, proberen we die nooit te missen – het is immers een uitstekende kans tot netwerken. Dit jaar ging de receptie door in Tibidabo, het stadspretpark van Barcelona, gelegen op een berg met een fantastisch uitzicht over de stad. De receptie was zoals elk jaar tot in de puntjes verzorgd. Er waren heel wat verschillende drank- en eetstanden en er waren zelfs enkele attracties geopend voor de bezoekers.
Op de tweede dag trokken we opnieuw naar de Fira waar we door de verschillende gangen kuierden en spraken met de vertegenwoordigers van de verschillende bedrijven. Echt grote, spectaculaire nieuwigheden werden er in vergelijking met andere jaren niet onthuld. Natuurlijk waren er veel interessante nieuwe dingen te vinden, maar helaas zijn die niet altijd even interessant voor pretparkfans. Wat wel opviel was het groot aantal standen dat Virtual Reality toepassingen aanbood. Het lijkt erop dat die technologie nog steeds stevig in opmars is en dat we nog veel verschillende VR-systemen in pretparken zullen terugvinden. Ook de ‘robocoasters’ lijken elk jaar meer plaats in te nemen op de beurs en steeds beter te worden. Misschien zullen ook die binnenkort een doorbraak maken.
De ontdekkingstocht bracht ons langs de standen van zowat elk bedrijf dat iets met pretparken te maken heeft. Attractie- en achtbaanbouwers, bedrijven die ticketsystemen aanbieden of souvenirs maken, nieuwe ontwikkelingen op vlak van eten of snoepgoed enzovoort, zolang het maar nut heeft in een pret- of waterpark. Van bekende namen als Vekoma, Zamperla en Mack Rides tot kleinere spelers waarvan we nog nooit gehoord hadden.
Een bekend gezicht op de beurs is n’Wave, waar de vriendelijke dame ons nog herkende van vorig jaar. We kregen er de kans om hun nieuwste 3D film, Machinarum 3D, te bekijken: een spectaculair ritje door een futuristische wereld vol machines.
Een andere bekende waarbij we graag langsgaan is Neverland Themepark Projects, het decoratiebedrijf uit Aalst dat steeds met hun prachtige wagen op de beurzen staat. Neverland pakte uit met hun knappe thematisaties in verschillende pretparken, maar ook met hun grote trots Tomorrowland.
Bij TrioTech zijn we ook even blijven staan om hun simulator te testen. Steeds goed. Dit jaar stelden ze ook hun nieuwigheid voor die ze toegepast hebben in de Ninjago-attracties van verschillende Legolandparken. Met hun nieuwe technologie schiet je niet op de schermen met pistolen of een ander vuurwapen, maar met je eigen handen. In het wagentje is een infraroodapparaat aangebracht dat je bewegingen registreert. Heel leuk om te doen, maar enige oefening is wel aan te raden.
Ook al is het niet onze hoofdinteresse, toch gaan we ook altijd graag langs bij bedrijven die attracties bouwen voor waterparken of indoorspeeltuinen. Bij Whitewater en Proslide waren bijvoorbeeld heel indrukwekkende glijbanen te zien en enkele Aziatische bedrijven hadden bijzonder imposante springkastelen meegebracht. Echte pareltjes.
Natuurlijk waren deze keer ook vooral de Spaanse bedrijven goed vertegenwoordigd. De EAS kan hen helpen om zich steviger, of voor de allereerste keer, op de kaart te zetten in de vrijetijdsindustrie. Twee dagen lang hebben we genoten van de beurs, maar daarna werd het tijd om de Fira te verlaten en de prachtige stad die Barcelona is te gaan verkennen.