Top 5: Halloween voor volwassenen

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 3 (2016) / #4 (Oktober 2016) / Top 5: Halloween voor volwassenen
Top 5: Halloween voor volwassenen

In deze top 5 richten we ons op de evenementen die zich hoofdzakelijk op de volwassen bezoekers richten. Dat wil niet zeggen dat deze geen kindvriendelijke gedeeltes hebben, maar om een beetje eerlijk te kunnen vergelijken, zijn evenementen die zich uitsluitend op kinderen/families richten niet opgenomen in deze lijst.

5: Alton Towers

Alton Towers is zonder twijfel één van de bekendste Britse parken. De relatief korte Halloweenperiode begint hier al in de ochtend, waar de bezoekers aan de ingang worden opgewacht door een groep geestige dames die graag een babbeltje met de bezoekers maken. Deze spoken zijn gedurende de dag veel in het park te vinden en zijn nog zeer kindvriendelijk. De mate hoe ze in hun rol blijven is echter fantastisch. Een minpuntje is dat er relatief weinig Halloweenthematisatie aanwezig is in het park. Enkel de mainstreet lijkt gethemed te zijn. De kasteeltuinen zouden zich nochtans perfect lenen om iets mee te doen (vooral in de avond), maar dat gebeurt helaas niet.

In de avond maken de vriendelijke geesten echter plaats voor de onvriendelijke soort. Ondanks het formaat van het park zijn er slechts twee scarezones en drie spookhuizen. Een vaste formule hierbij is het spookhuis dat volledig door het kasteel loopt. Hoewel dit elk jaar wel wat wordt aangepast, was dit naar onze smaak het minste aangezien er weinig van de originele setting intact blijft en het een polonaise-spookhuis is (je moet je handen op de schouders van je voorganger leggen). Beter wordt het met de andere twee spookhuizen die elk jaar wisselen waarin Alton Towers heeft laten zien dat ze heel origineel kunnen zijn en ook werk durven te steken om een uitmuntend stukje storytelling te laten zien. Door de fijne sfeer overdag, de griezelige sfeer ‘s avonds en hun originaliteit verdient dit park een vijfde plek in onze lijst, ondanks dat er in Alton Towers nog veel mogelijk is.

4: Movie Park Germany

In onze omgeving wellicht het bekendste horror park op Walibi Belgium na. Movie Park Germany heeft al aardig wat ervaring als het aankomt op het opjagen van zijn bezoekers. Ze zijn vaak de eersten in Europa die met bepaalde effecten komen die later worden overgenomen door andere Europese parken, zoals Europa-Park. Ook is Movie Park niet bang om te investeren in hun spookhuizen. Diverse animatronics en special effects zijn er terug te vinden, meer dan wat op de meeste andere plaatsen te verwachten is. Het overgrote deel van het park bevat scarezones, enkel het kindergedeelte en de weg vanaf de ingang tot aan het kindergebied zijn monstervrij. Dit gedeelte wordt dan weer wel voorzien van een kindvriendelijk Halloween inclusief een eigen spookhuis waar volwassenen niet naar binnen mogen.

Naast spookhuizen zijn hier ook diverse attracties gethemed naar een Halloweenversie ervan. Dit jaar krijgt ook de 4D-cinema een speciale film die in het Halloweenthema past. Ook zijn er een aantal speciale Halloweenshows.

Movie Park Germany is al jaren het park met het grootste spookhuis van Duitsland. Het Deathpital is inmiddels een begrip in de Halloweenwereld. Na vele jaren is er een einde gekomen aan Deathpital om de bezoekers ook hier wat nieuws te kunnen bieden. Nieuw dit jaar is “The Walking Dead – Breakout”, een speciaal spookhuis waarvoor €5 extra betaald dient te worden.

3: Walibi Belgium

Walibi Belgium mag zeker niet ontbreken in deze lijst. Het park heeft zichzelf een behoorlijk goede reputatie op vlak van Halloween weten te verschaffen. Er zijn vaak discussies over welk park nu beter is: Movie Park Germany, of Walibi Belgium. De laatste jaren lijken deze discussies echter steeds meer in het voordeel van Walibi Belgium te neigen.

Walibi Belgium biedt een origineel Halloweenfeest aan met diverse eigen bedachte spookhuizen en enkele grote scarezones. Nieuw is dit jaar een scarezone die gethemed is rond een mijnstadje. Het meest beruchte in Walibi Belgium is wellicht de Bloodbar, waar sommige bezoekers als zombies naar buiten komen als ze er eentje te veel hebben gedronken. In zijn geheel weet Walibi Belgium een zeer goede sfeer neer te zetten met diverse spookhuizen die tot de beteren van Europa horen.

2: Europa-Park

Een park dat het heel anders doet is Europa-Park. Eigenlijk is er geen enkel park met zo veel Halloweendecoratie als Europa-Park. Overal vind je pompoenen, skeletjes en andere Halloweenornamenten terug. Eurosat wordt voor de gelegenheid zelfs helemaal omgebouwd tot Pumpkin Coaster: de buitenkant wordt een gigantische pompoen en de binnenkant wordt aangepast met speciale muziek, lichteffecten en theming. Ook andere attracties kennen aanpassingen. Zo zijn er piraten die “This is Halloween” zingen of wordt de theekopjes-attractie volledig indoor gezet. Natuurlijk worden ook de shows in het park aangepast aan deze tijd van het jaar met speciale Halloweenedities van hun ijsrevue en de show in het Italiaanse theater.

Alsof de immense metamorfose van het park zelf niet voldoende is, heeft Europa-Park in de late avond een apart Halloweenevent: “Horror Nights”. Hiervoor moet echter een apart ticket worden aangeschaft. Hoewel een stukje Griekenland en Matterhorn Blitz betrokken worden bij het aparte stukje Halloweenpark, ligt het grootste deel ervan buiten Europa-Park en is te bezoeken via een eigen ingang.

Ook bij de Horror Nights is er sprake van een fantastisch totaalconcept met diverse spookhuizen, een eigen show en enkele scarezones. Er is zelfs een nachtclub die helemaal in het teken van vampiers staat en waar – ook na sluiting van de spookhuizen – het feest door gaat tot in de vroege uurtjes onder begeleiding van diverse scare-actors. Het is dit fantastische totaalplaatje wat Europa-Park op een tweede plek brengt in deze top 5. De reden dat het park geen eerste plek verdient, is omdat ze flinke steken laten vallen met hun spookhuizen, en die blijven toch wel het belangrijkste bij een Halloweenevenement.

In tegenstelling tot de andere parken in deze lijst kiest Europa-Park niet voor eigen originaliteit, maar laten ze hun spookhuizen bouwen door Jora Vision. Dit leidt tot mooi gethemede spookhuizen, maar ook tot spookhuizen waar steeds weer dezelfde effecten herhaald worden waardoor deze snel voorspelbaar en wellicht een tikkeltje saai worden. Daarbij moet voor het beste spookhuis – dat voor dit seizoen is omgebouwd naar een escape-room – flink bijbetalen terwijl het event op zich al een extra entreekaart vereist.

1: XTreme Scream Park

Ergens ten zuidoosten van Nottingham (UK) ligt een kinderpark dat volstrekt niet interessant is voor mensen die ouder zijn dan 12 jaar. Eigenlijk is het een (kinder)boerderij met een aantal attracties waar ouders hun kinderen een dagje kunnen laten ravotten. Dit onschuldige uiterlijk verandert echter volledig in de late avonden met Halloween. De naam van het park verandert voor de gelegenheid in XTreme Scream Park en heeft afgelopen jaar de prijs gewonnen voor beste horrorpark in het Verenigd Koninkrijk.

De ervaring begint al op de parkeerplaats die leeg en gesloten lijkt te zijn. Verlichting is er niet. Totdat je gewenkt wordt door iemand met een zaklamp die je je parkeerplek aanwijst. Eenmaal binnen in het park wordt het niet veel beter. Het is er donker, zeer donker. Een beetje licht kun je verwachten van nogal spookachtige vuren langs de paden, die flink wat vonken doen opwaaien, en hier en daar enkele lantaarns. Begeleid met je vouchers ga je op zoek naar de spookhuizen en dit is één van de geniale oplossingen van dit park: middels de vouchers garanderen ze dat je elk spookhuis kunt doen. De spookhuizen openen ook niet allemaal tegelijk om het volk op een juiste manier door het park te loodsen. Desondanks worden de wachtrijen nooit lang, aangezien ze heel voorzichtig zijn met de hoeveelheid bezoekers die ze toelaten. Daarnaast is wachten in dit park zeker geen straf, want de scare-actors laten je zeker niet met rust.

Het is in meerdere parken gebruikelijk: de scare-actors mogen jou aanraken, maar andersom mag dat niet. Waar dat aanraken in de meeste parken redelijk beperkt blijft is dat hier zeker niet het geval. De geesten, vampiers, kannibalen en al het andere tuig dat hier rondloopt, is buitengewoon handtastelijk. Zelfs ondertekende, die fervent Halloweenbezoeker is, mocht al heel snel “goodbye” zeggen tegen zijn comfortzone. Waar in andere parken de taak als scare-actor volbracht wordt door vaak stiekem best leuk uitziende dames en heren van eigen leeftijd, is dit hier wel anders. Je wil niet, écht niet, dat deze figuren aan je zitten, maar helaas… Je bent binnen en je hebt geen andere keuze dan wellicht wat ongemakkelijk te lachen en te hopen dat het leedvermaak dat anderen bij jou hebben snel omkeert. Dat doet het trouwens ook wel. Waar in andere parken duidelijk gezocht wordt naar mensen die niet zo sterk in hun schoenen staat en de rest redelijk met rust wordt gelaten, krijgt hier iedereen een flinke portie aandacht. Meer dan me lief is en meer dan ik ooit in enig ander Halloweenevenement heb mogen meemaken. En als je denkt dat dit beperkt blijft tot de spookhuizen: vergeet het maar. Er is genoeg entertainment op straat.

De horrorhuizen zelf zijn hier zeer origineel. Een parcours geblinddoekt afleggen? Het wordt je verplicht in een spookhuis, gebaseerd op de jacht op mensen (ja, je bent zelf de prooi). Geen fan van clowns? Jammer dan! Bij ‘curtains’ loop je van hokje naar hokje. Elk hokje is een vierkante meter. Elk hokje heeft aan elke hoek dezelfde gordijnen hangen. Elke keer moet je een gordijn open maken om te kijken of daarachter de doorgang naar het volgende hokje ligt. Soms gok je goed, soms zit er gewoon een muur achter het gordijn soms zit er een clown achter die niet blij is met je bezoek. Even relaxen kan in de spa van het hotel, ware het niet dat je slechts enkele minuten kunt relaxen voordat het hotel overspoelt wordt door zombies en je je stoombad moet verlaten om te ontsnappen. Ten slotte is er nog een spookslot in rioolthema. Met doorgangen van slechts 32cm breed of waar je soms gebukt moet gaan door gangen die amper een meter hoog zijn, is dit spookhuis niet aan te raden voor de iets grotere of bredere medemens.

Het bekendste en beste spookhuis van het park is echter “The Pie Factory”. Hier leer je de harde waarheid wat er in de typisch Britse vleestaartjes zit en als je niet weet te ontsnappen, wordt je zelf verwerkt tot een taartje. Echte varkens, voortdurend het gevoel dat je ergens terecht bent gekomen waar je niet hoort te zijn en een spookhuis waar je ruim een half uur over doet om doorheen te komen. De overige spookhuizen in X-Treme Scream Park zijn overigens ook buitengewoon lang wat zeker bijdraagt aan de nummer één positie in deze lijst.

Naast zes spookhuizen zijn er ook enkele attracties open, maar dit is duidelijk niet de focus van het park, gezien daar nooit een wachtrij te vinden is. Er is één horecapunt, maar het aanbod viel echter wat tegen. Lachwekkend is dan weer het entertainment van het horecapunt. De meeste mannen hebben geen moeite met wat burlesque dancers die wulps hun kunsten aan een paal tonen. De zaak verandert echter als deze danseressen flink wat overgewicht hebben, zich in een volstrekt niet passend sexy kostuum hijsen en de make-up het omgekeerde doet van wat het normaal hoort te doen.

Ik schreef het al eerder: als je ons gezelschap aan het huiveren krijgt en ver uit zijn comfortzone weet te trekken, verdien je deze eerste plek wat betreft Halloween events waardoor we deze lijst mogen afsluiten met een onbekend, maar ontzettend fijn Halloweenpark: XTreme Scream Park.