Ervaring doet wonderen
In een eerder nummer bespraken we al de komst van Rollercoaster Tycoon World. Al snel bleek dat deze versie een groot verschil zou zijn met zijn voorganger: het spel kwam in handen van verschillende ontwikkelaars die geen enkele ervaring hadden met dergelijk simulatiespel. Het verbaasde dan ook vele fans van de franchise dat Atari niet koos voor Frontier Developments, de ontwikkelaar van Rollercoaster Tycoon 3 en de uitbreidingspakketten voor Rollercoaster Tycoon 2. Opvallend, maar niet eigenaardig, want Frontier was zelf al begonnen met een eigen spel op de markt te brengen. ‘Coaster Park Tycoon’ was de eerste naam die Frontier gebruikte voor het nog te ontwikkelen spel. Er werd maar matig enthousiast gereageerd in de game-community: Rollercoaster Tycoon World werd al aangekondigd, net zoals andere bovenstaand genoemde games. Maar wie had gedacht dat we meer dan een jaar later net méér op kijken naar het voormalige Coaster Park Tycoon – alias Planet Coaster? Er zijn redenen genoeg om de nodige interesse te hebben in deze game.
Een oud concept in een hypermodern jasje
Als je Planet Coaster voor een eerste maal speelt, merk je wel dat het van dezelfde ontwikkelaar is als Rollercoaster Tycoon 3. In plaats van realistische peeps (de gekende bijnaam voor de bezoekers in de Rollercoaster Tycoon-franshise), koos Frontier voor een meer cartoony look. Ook de menu’s, de onderverdeling van attracties en meer hebben iets weg van dit 12 jaar oudere spel. Maar laten we zeggen dat het een fikse update heeft gekregen: het behoudt de gebruiksvriendelijkheid van het oude spel, maar alles oogt vele frisser, moderner en nog overzichtelijker.
Natuurlijk heeft Frontier de game ook een pak sterker gemaakt dan zijn voorgangers. Grafisch gezien is dit spel een juweeltje. Ondanks de cartoony look van de bezoekers, oogt alles levensecht. De attracties bewegen en klinken onweerstaanbaar goed, de interactie van de bezoekers met elkaar en de omgeving is fenomenaal bedacht, … Kortom: Planet Coaster is een waar kunstwerk. Opvallend genoeg draait het spel, ook bij wat minder geschikte computers en laptops, best goed. Oké, de kwaliteit is dan logischerwijs minder, maar mensen zijn niet verplicht om hun computer van de laatste snufjes te voorzien.
Creativiteit op en top
Het klinkt misschien wat overdreven, maar Planet Coaster kan zeker bestempeld worden als het droomspel van elke pretparkliefhebber op dit moment. Niet alleen oogt alles enorm realistisch, ook speelt het spel enorm fijn. Achtbanen bouwen was nog nooit zo eenvoudig als nu. Je bent niet meer gebonden aan vaste stukken achtbaantrack: je kan de baan op elke mogelijke manier laten draaien en keren zoals jij het wil. Dit alles komt door de introductie van een nieuwe bouwtechniek: Spline Based Coaserbuilder. Via een aantal punten in de vrije ruimte, wordt een soepele lijn getrokken, die je naar eigen zin kan bewerken.
Ook het bouwen van gebouwen en decorstukken kent geen enkele grenzen. Het spel bezit enkele standaard stukken: van kasteelmuren tot simpele betonnen muren. Toch lijkt het op het eerste zicht niet enorm veel. Maar wat je allemaal met de bouwonderdelen kan doen is ongelofelijk, toch als je je creativiteit de vrij loop laat gaan. Van Japanse tempels tot heuse Maya-tempels, het werd allemaal al gebouwd door enkele gamers. Moet je dan enorm ervaren zijn om dergelijke creaties te maken? We geven toe dat het eerst wat oefening vergt, want de nieuwe manier van bouwen is helemaal anders. Zo kan je de meeste objecten draaien en keren in alle mogelijke richtingen die je zelf wilt. Je bent niet meer gebonden aan een vaste grid, die je hier in beperkt (al kan je naar wens dit wel nog steeds toepassen). Eens je dat allemaal een beetje door hebt, lijken er geen limieten meer. Je hebt nu dus niet meer zoveel elders gedownloade objectstukken nodig om een realistisch pretpark te kunnen bouwen. De mogelijkheden zijn oneindig.
Sharing is caring
De grote basis van het spel blijft dezelfde als in Rollercoaster Tycoon 3. Je kan je creativiteit de vrije loop laten in drie verschillende scenario’s: Sandbox Mode, waarbij je alles kan bouwen en doen zonder je zorgen te maken om geld, Challenge Mode, die je dan weer uitdaagt om enkele doelen te behalen, en Career Mode, waarbij je opdrachten in parken moet vervullen om zo andere parken vrij te spelen. Klinkt toch een beetje gekend, niet? Toch bezit dit spel een hele waaier extra’s die voorgangers niet hadden. De introductie van blueprints is daar eentje van. Dit is een erg simpele, maar handige nieuwe tool. Elk gebouw of attractie die jij ontwikkelt, kan je opslaan in het spel. Niet alleen kan je zo jouw gebouwen en ontwikkelde attracties tot in het oneindige toe opnieuw bouwen, maar je kan deze ook heel eenvoudig delen met andere medespelers online. Het spel is verbonden met Steam, een game-platform van Valve Software Corporation, dat het eenvoudiger maakt om content te delen en tentoon te stellen aan andere gebruikers. Dus geen zin om een eigen Disney Kasteel of achtbaanstation te ontwikkelen? Geen probleem, download met één klik verschillende blueprints van gekende en minder gekende spelers om zo zelf je park vol te bouwen, zonder enige moeite. Ondanks wijzelf opteren voor eigen creatieve creaties, is het soms eenvoudiger om samen te werken met anderen om een droompretpark te ontwikkelen. En dit maakt het spel net zo interessant!
Frontier en zijn luisterend oor
Hoe komt het dat wij nu opeens wel een pretparkspel ter beschikking krijgen dat bijna geen fouten bevat? Wel, Frontier heeft voor dit spel gekozen om nauw samen te werken met de game community. Het spel werd ontwikkeld in fases (verschillende Alpha’s en een Beta), waarbij de fans mee konden bepalen wat er moest gebeuren, aangepast worden of mocht verdwijnen. Opvallend genoeg hield Frontier woord, en luisterde het effectief naar de wensen en kritische feedback van de spelers. Je kan al raden dat niet elke wens is ingelost op het einde van de rit, maar toch heeft Frontier ons kunnen verbazen met wat zij hier verwezenlijkt hebben. Dit moet zeker een van de weinige games zijn die zo nauw ontwikkeld is met zijn fanbase. Van de mogelijkheden van gebouwen tot de introductie van waterattracties, alles was op vraag van de spelers en fans. Er zijn haast geen ontwikkelaars die dergelijke samenwerking ondernemen. Sterker nog: Frontier koos ervoor om met ervaren spelers in zee te gaan. Het was niet Frontier zelf, maar net de meest creatieve spelers die zorgden voor alle in-game beelden. Van beurzen tot reclamecampagnes, de fans werden er bij betrokken. Dat getuigt toch echt wel van veel respect naar de gebruikers toe. Zelfs tot op de dag van vandaag blijft Frontier erg interactief met hun fans via hun eigen forum, social media en video-opnames. Ook blijven ze sterk vragen naar feedback en mogelijke toekomstige wensen.
Eindoordeel
Van een fantastische gameplay en geweldige in-game muziek, tot een gigantisch ruim assortiment aan gedeelde content: dit spel bezit het allemaal. Is de game dan in elke opzicht perfect volgens ons? Er zijn uiteraard enkele punten die wij momenteel wat minder vinden, zoals het beperkte aantal flat- en tracked rides of het nog bizar gevormde management-gedeelte, toch zijn wij er rotsvast van overtuigd dat Planet Coaster dé beste pretparksimulator is tot dusver. De mogelijkheden die het spel biedt zijn gewoon immens en vervelen nooit. Wie het spel wil kopen, kan dit helaas enkel via Steam. Maar voor de best goedkope prijs is het de digitale stap meer dan waard! Game on!