De top 5: Geflipte achtbanen

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 2 (2015) / #3 (Augustus 2015) / De top 5: Geflipte achtbanen
De top 5: Geflipte achtbanen

5: Thriller – Tivoli Gröna Lund 

Thriller is een klassieker van Schwarzkopf en daarmee ook de oudste baan in deze top 5. Op het eerste gezicht lijkt deze baan veel op de extreem compacte Schwarzkopfbanen zoals we ze kennen. Dit is op zich al het vernoemen waard, immers kom je het niet vaak tegen dat zo veel track op zo’n klein oppervlakte wordt geplaatst. Het bijzondere aan thriller is echter zijn eerste inversie-element. Na de first drop wordt je onmiddellijk een looping in gesmeten. Deze is echter niet druppelvormig, zoals de meeste loopings, maar volledig rond. Hiervan heeft Schwarzkopf er meteen twee achter elkaar geplaatst. Beneden in de loopings levert dit enorm hoge G krachten op. Dit maakt de baan geflipt genoeg om in deze top 5 te komen.  De baan heeft al meermaals van eigenaar gewisseld en draait inmiddels zijn rondjes in Isla San Marcos Parque Temático onder de naam Tsunami. Helaas wordt echter ook deze baan met de sloopkogel bedreigd. 

4: Tower of Terror – Gold Reef City 

Als je denkt dat een ronde looping hoge G-krachten trekt, probeer dan dit beest eens. Tower of Terror is een dive-coaster die door een echte mijntoren verticaal naar beneden de grond in duikt. Hier heeft zelfs de Efteling geen antwoord op qua authenticiteit. De baan is echter niet gebouwd door B&M, maar door Nauta Bussink, dat weinig tot geen verstand van achtbanen heeft. Gevolg was dat de baan al tijdens de testritten bleeft steken, omdat de track slecht was gelast. De baan heeft het dubieuze wereldrecord om maar liefst 7.3G te trekken (ter vergelijk: 5G is normaalgesproken het absolute maximum voor achtbanen). Dankzij deze hoge krachten en de onhandige schouderbeugels zijn er al geregeld mensen Knock-Out, of met een bloedneus uit gekomen. Tegenwoordig is er veel gedaan om de baan soepeler te maken, waardoor bloedneuzen tot het verleden horen. De G-Krachten blijven echter erg hoog. 

3: Wicked Cyclone – Six Flags New England. 

Wat verwacht je van een houten baan met stalen tracks? Nou.. Niet dit! Wicked Cyclone bevat drie inversies, waarvan er twee wel heel kort boven elkaar zitten. Dit zijn echter nog niet eens de hoogtepunten van de baan. Er zitten bochten in die voor je gevoel simpelweg niet kunnen, zo gaat de trein naar links, terwijl je nog naar rechts aan het gaan was. Zo zoekt de track zich een baan door de houten supports heen. Daarbij komen nog twee bochten die behoorlijk de verkeerde kant op worden gebankt. Dit geeft niet alleen een raar gevoel – immers zijn we gewend een bocht aan de binnenkant te nemen – maar levert ook enorme airtime op, op punten waar dat normaal niet mogelijk zou zijn. 

2: Gravity Max – Lihpao Land 

Een stalen monster dat verzonnen is door de geniën bij Vekoma. Voor de meeste achtbaanliefhebbers is deze baan geen onbekende.  Na de lifthill eindigt de track al snel. De trein wordt gezekerd, waarna de track in zijn geheel 90 graden kantelt. Vervolgens wordt de trein los gelaten en volgt er een vrije val de diepte in. Nadat de trhill van een freefal-tower voorbij is, volgt er nog een complete achtbaanrit met looping en helix. Wellicht is dit design toch iets te geflipt, want buiten Gravity Max is er nog geen andere baan van dit type verkocht. Toch hopen er vele fans zo een ding in de toekomst ook in Europa te mogen berijden. 

1: Veil of Dark – Tokyo Joypolis 

De misschien wel meest geflipte baan ooit staat – hoe kan het ook anders – in Japan. Deze spinning coaster begint als interactieve darkride. Je leest het goed: De techneuten van Maurer hebben het voor elkaar gekregen om geweren en een score-systeem op een spinning coaster te plaatsen. In totaal zijn er twee shooter-secties, die van elkaar gescheiden worden door enkel een kleine lifthill. Na het darkride deel krijgt de baan echter geen drop om snelheid te bouwen, maar een heuse lancering. Alsof dit alles bij elkaar nog niet voldoende was, is er ook nog besloten een barrel-roll in de baan te plaatsen: alsof draaien rondom één as niet al desoriënterend genoeg was. De inversie is boven een van de paden gebouwd, waardoor deze goed te bezichtigen valt voor vele bezoekers. Als enige “Spinning-launched-inverting-interactive-wild-mouse-coaster ” ter wereld mag deze met recht wel de meest geschifte baan van de planeet worden genoemd.