De Green Field-Mökit van PowerPark

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 4 (2017) / #2 (Juni 2017) / De Green Field-Mökit van PowerPark
De Green Field-Mökit van PowerPark

Als u één van deze mensen bent of als u één van deze mensen kan worden mits zachte prijsjes, zijn de Green Field-mökit van Powerpark wellicht een mooie toevoeging aan uw bucketlist.  Voor de twijfelaars lichten we een verblijf in deze wonderlijke accommodatie dadelijk toe in al zijn facetten.

POWER-WATTE?!

‘Powerpark’ is de overkoepelende naam voor een Fins vakantieresort met pretpark, kartbanen, paintball- en paardrijgelegenheid én een hoop overnachtingsmogelijkheden, dat naar Vlaamse normen in the middle of nowhere ligt. Het pretpark van het resort is één van Finlands grootste en biedt een degelijke lanceringscoaster van Gerstlauer en een fijne woodie van GCI. Hoewel wij doorgaans een ‘land’ groter vinden dan een ‘park’ draait men die logica in Finland om. Om onbegrijpelijke redenen draagt het pretpark daarom de naam ‘Powerland’ en het resort de naam ‘Powerpark’. U kan zich vanaf nu dan ook beter wetend onderscheiden van het gepeupel dat de twee steevast door elkaar haspelt.

DE 1001 OVERNACHTINGSOPTIES VAN POWERPARK

Powerpark biedt verschillende overnachtingsmogelijkheden aan. U kan kiezen uit 3 hotels waaronder het centraal gelegen ‘Park Hotel Härmä’. Daarnaast kan u de exclusieve toer opgaan met de luxe ‘huvila’ (villa) ‘Cassa Rosina’: een verblijf met sauna en keuken voor 12 personen. Verder is er een overnachtingsoptie in een huifkar. Tot slot kan er gekozen worden uit maar liefst 7 soorten ‘mökit’ (hutten). Er is dan keuze uit vis-mökit, toekomst-mökit, Silverstone-mökit, Tirol-mökit, Fluo met strodak-mökit en tot slot de befaamde Green Field-mökit die wij zelf uitkozen.

GREEN FIELD-MÖKIT

Powerpark levert met de ‘Green Field-mökit’ op vlak van comfort het equivalent van een Ibis Budget hotelkamer, met weglating van alle sanitaire voorzieningen. Verschilpunt is ook dat u hier niet gillend wegloopt van de inrichting en sfeerloosheid. In tegendeel: de Green Field-hutjes van Powerpark spreiden een schattigheid ten toon die zich moeiteloos kan meten met de betere kitten- of puppy-video. De kleine houten huisjes hebben een Amerikaans aandoende architectuur, waarbij de stijl tussen 17e-eeuwse ‘Gothic Revival Farmhouse’ en de iets frivolere ‘Carpenter-gotiek’ zweeft. Het portiekje neemt één derde van de oppervlakte in beslag, waardoor het eigenlijke hutje met zijn vier puntgeveltjes nog meer aanvoelt als een poppenhuisje. De huisjes hebben redelijk felle kleuren met contrasterend wit voor deuren, dakranden en ramen.

Elk hutje is voorzien van drie bedden op het gelijkvloers en één bed dat bereikbaar is met een trap die nét groot genoeg is om het als éénpersoonsbovenverdieping aan te rekenen, in plaats van als bovenste etage van een stapelbed. Om de bovenverdieping helemaal tot een soort minikoninkrijkje te verheffen heeft ze ook een eigen (functionerend!) venstertje met uitzicht op de rest van de huisjes, afgewerkt met een heerlijk ouderwets decoratief doorkijkgordijntje. Hoewel er geen stromend water is zijn de hutjes wel uitgerust met verwarming, elektriciteit en een minibar.

FACILITEITEN

Gezien de hutjes zelf gespeend zijn van stromend water, is Powerpark zo vriendelijk om deze diensten wel aan te bieden in een faciliteitengebouwtje dat vanuit elk huisje op maximaal vijf minuten wandelafstand ligt. Hierin zijn voor zowel de mannen als de vrouwen toilettenblokken, en douches voorzien. In deze groepsdouches hebt u de optie uw natte douchegenoten te bewonderen en vice versa. Persoonlijk hebben wij daar geen problemen mee zolang het gezelschap bestaat uit volslagen wildvreemden of goede vrienden. In alle tussenliggende categorieën zijn we een koele minnaar van het concept. De douches waren evenwel smetteloos en verkwikkend.

Er is ook een gemeenschappelijke ruimte met enkele kookplaten en afwasbakken: zodat u zelf nog kunt gaan kokerellen wanneer u uw gasvuurtjes vergeten bent, of beseft dat het geen goed idee is om die in de houten hutjes te gebruiken. Omdat Finland geen Finland zou zijn zonder, zijn de gemeenschappelijke douches uitgebreid met sauna voor zowel mannen als vrouwen. Zweetgrage avonturiers moeten hun saunabezoekje wel inplannen tussen zes en negen uur ‘s avonds: op andere momenten van de dag wordt de sauna niet verwarmd. Ook voor de douches en de gemeenschappelijke ruimte hanteert het park strikte openingstijden: tussen elf uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends gaan beiden onherroepelijk dicht. Het is wél mogelijk om midden in de nacht uit uw hut naar het toilet te strompelen zonder daar eerst een ruit voor te moeten ingooien. ’s Nachts strompelen behoeft in Finland trouwens niet noodzakelijk zaklampen: tijdens de zomermaanden wordt de Finse nacht niet veel donkerder dan schemerduister. Het faciliteitengebouwtje leek ons wel wat naar de kleine kant om ook nog behoorlijk te functioneren met een volle camping: kampeerders uit de Green Field-camping zijn namelijk op hetzelfde gebouwtje aangewezen.

GROENE VELDEN

De ligging van de Green Field-mökit rechtvaardigt de naam volledig. De huisjes zijn uitgestrooid aan het einde van een weg die door de weidse en zeer groene grasvelden achter het pretpark slingert. Langs de uiterste rand wordt het grasveld ingeruild voor een zee van naaldbomen die de horizon mooi aflijnen. De lange slingerende weg zorgt er wel voor dat u – anders dan bij de meeste andere overnachtingsopties – een stevig kwartier moet wandelen vooraleer u kunt aanschuiven bij het ontbijtbuffet in Park Hotel Härmä. Door via de velden bochten af te snijden kon de wandeltijd tot tien minuten gereduceerd worden. Wij merkten echter wel dat we daar in de ochtenduren – excuseer het taalgebruik – zeiknatte schoenen aan overhielden. Hoewel het geen onoverkomelijke afstand is, is dit wandelingetje op een miezerige morgen niet voor iedereen weggelegd.

PRIJS/KWALITEIT & RESERVERING

Hetzelfde kan gezegd worden over het reserveersysteem. De Engelstalige versie van de website biedt geen reserveringstool aan. De Zweedstalige variant evenmin, maar hier krijgt u wél de nuttige informatie zodat u onze geliefde hutjes enkel telefonisch of via mail kan reserveren. Als u via de Finse site toch bij de reserveringstool verzeild geraakt, zal u merken dat die meertaligheid veinst. De taal veranderen werkt enkel voor het linker paneel, het rechter paneel met de meeste informatie blijft volledig in het Fins. Uiteraard helpt de betere online vertaaldienst en wat gezond verstand u hier vlotjes door, maar wij zouden de reservatie van de hutjes in het groene veld bijvoorbeeld niet aan onze grootmoeder overlaten. De Green Field hutjes kosten tussen de €80 en €96, wat de prijs voor een overnachting op zo’n € 20 per persoon brengt (bij volledige bezetting). Voor €7 krijg je toegang tot het park (in mei is de toegang gratis) en losse tickets voor attracties kosten evenveel. Wil je de hele dag attracties doen, dan schaf je beter een armband aan voor €36. Blijf je meerdere dagen? Dan krijg je de armband vanaf de tweede dag voor €15.