Dawson Duel, nieuw in Bellewaerde

Dawson Duel, nieuw in Bellewaerde

“We zijn steeds op zoek naar attracties die bijzonder zijn,” vertelt marketing manager Kristof Louagie. “Onze Boomerang was destijds de eerste die opende ter wereld en de Niagara was destijds de hoogste spillwater van Europa. Met El Volador bouwden we een wereldprimeur en ook de Screaming Eagle is de enige in zijn soort in de Benelux. Sinds jaar en dag proberen we ervoor te zorgen dat wanneer we een nieuwe attractie bouwen die uniek is, deze binnen het familiegebeuren past en dat het een typische Bellewaerde-attractie wordt. Ik denk dat ons dat met Dawson Duel weer goed gelukt is.”

Uniek zijn de duellerende alpine coasters op palen in het Canadese themagebied van Bellewaerde zeker. Enkel in Bà Nà Hills, een prachtig recreatiegebied rond een kasteel op een berg in Da Nang (Vietnam), zijn twee alpine coasters te vinden die beginnen met een race op een constructie. Maar die worden na een honderdtal meters al snel gewone, afzonderlijke rodelbanen op een berg. Zelfs wanneer je het duellerende aspect en de niet-natuurlijke helling buiten beschouwing laat, dan blijft het nog steeds een attractietype waarvan in de buurt maar heel weinig exemplaren te vinden zijn. De dichtst bijgelegen alpine coasters bevinden zich in Parc de Loisirs d’Olhain in Frankrijk (ongeveer een uur en een kwartier rijden van Bellewaerde) en SnowWorld Landgraaf in Nederland (een kleine drie uur rijden van Bellewaerde).

Een bijzondere keuze

Een alpine coaster op een constructie van metaal en hout, het is geen evidente keuze. Nochtans zit er een zekere logica achter. “Bellewaerde maakt deel uit van de groep Compagnie des Alpes, een groep die ook veel skigebieden uitbaat,” vertelt Kristof. “Af en toe gaan we naar zo’n skigebied voor een vergadering en het is daar dat ons oog viel op een alpine coaster. Dan begin je als team na te denken of dat niets voor ons park zou kunnen zijn en zo gaat de bal aan het rollen.” “Het is inderdaad zo dat we in binnen- en buitenland attracties gaan bezoeken en dat het in de bergen was dat we tot de constatatie kwamen dat een alpine coaster een echte familieattractie is,” gaat Stefaan Lemey, directeur van Bellewaerde, verder. “We zijn ons toen beginnen afvragen of we dat ook niet bij ons zouden kunnen bouwen. Vergis je niet, we hebben in Bellewaerde wel heel wat glooiingen en groeves, maar al snel bleek dat die allemaal niet hoog genoeg waren voor een dergelijke attractie. Dat was dus niet haalbaar. Toch vonden we het echt wel een leuke attractie en zijn we gaan nadenken over het bouwen van de constructie die nu in het park staat, maar ook andere aspecten zijn nog grondig gewijzigd tijdens het plannen. Zo is het idee van de duellerende banen pas later gekomen, toen bleek dat we met één baan niet genoeg capaciteit zouden hebben voor ons park. Daardoor zijn we uiteindelijk ook een stuk boven het budget dat we aanvankelijk in gedachten hadden uitgekomen, maar we vonden het waard om te investeren in zo’n unieke ervaring. Het heeft namelijk geen zin om dezelfde dingen te bouwen als de parken in de buurt. Bezoekers zijn steeds op zoek naar iets nieuws, naar iets wat ze niet ergens anders al kunnen doen.”

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #1 2017. Klik hier om dit nummer te bestellen.