Onbekend? Onbemind! Adventure Island

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 3 (2016) / #4 (Oktober 2016) / Onbekend? Onbemind! Adventure Island
Onbekend? Onbemind! Adventure Island

Wanneer je ooit eens in Southend aan de kust bent, zal je niet lang moeten zoeken naar het park. Adventure Island is namelijk makkelijk te vinden doordat ’s werelds langste pier, Southend Pier, er dwars doorheen loopt en doordat het park omgrensd is door opvallende blauwe houten schuttingen.  In die schutting zit er ergens één opening in met een grote boog boven met logo van het park op: de ingang van Adventure Island.

Wanneer je de parkgrens oversteekt, zie je een erg kleurrijke mengelmoes van attracties voor je, het lijkt wel of er iemand een paar potten met fluoverf heeft uitgegoten over de attracties. Om echt in het park te gaan, moet je eerst een reeks trappen naar beneden wandelen. Eenmaal beneden sta je al direct tussen de vele attracties met rechts een groepje kassahuisjes waar je je bandje kan kopen om te genieten van alle attracties. Wij hebben het onze al om onze pols, jij ook?

Rollercoaster Tycoon

Wat je meteen zal opvallen aan je bezoekje aan Adventure Island, is het erg grote Rollercoaster Tycoon-gehalte dat het park uitstraalt. En dat doet het op twee manieren: enerzijds komt het puur door de sfeer dat het park uitademt, anderzijds komt het door het attractie-aanbod.

Ken je nog de typische RCT-attracties zoals ‘Draaien 1’, ‘Glijbaan 1’ of ‘Crooked House’? Adventure Island heeft ze allemaal! Ook met hun plaatsbeperkingen weten ze hetzelfde om te gaan als hoe wij dat doen in RCT: sommige achtbanen worden wegens plaatsgebrek gewoon op daken van reeds bestande gebouwen gebouwd! Enkel het typische Rollercoaster Tycoon muziekje ontbreekt nog in het park.

Oost west (thuis best)?

Zoals we al eerder vermeldden, wordt het park door Southend Pier in twee delen gesplitst. Je hebt het oostelijke deel, dit is het deel waar de parkingang is, en je hebt het westelijke deel met het boegbeeld van Adventure Island: Rage, een Euro-Fighter van Gerstlauer.

Beginnen doen we logischerwijze met het gebied waar je binnenkomt: het oostelijke. Hier vind je meteen ook het grootst aantal attracties. Zo staan er onder andere drie van de vijf achtbanen die het park aanbiedt, eentje daarvan is Mighty Mini Mega. Deze gek klinkende coaster is een aangename Pinfari Junior Coaster die erg soepel zijn rondjes maakt. In het midden van het parcours zitten er enkele leuke bochtjes, wat het trage deel van de rit toch leuk maakt. Een kinderbaan van verassende kwaliteit, al mochten de remmen wat beter afgesteld staan: na volledig stil te vallen legt de trein de laatste meters van het parcours af aan een slakkentempo.

Achtbanen op daken zijn in Adventure Island geen uitzondering. De uniekste achtbaan van het park is een bescheiden custom Tivoli met de naam Barnstormer. Een soepel baantje en het is gewoon fijn om na tientallen standaard Zierers eens een helix te maken op zo’n coaster.

Kiddi Koasta is het laatste achtbaantje dat je kan vinden in dit deel van het park. Deze bescheiden achtbaan is zeer vergelijkbaar met de inmiddels voormalige ‘Die! Wilde Maus’ in Serengeti Park, maar dan van een andere constructeur die er de ‘scherpe kantjes’ heeft uitgehaald. Het resultaat is een coaster die dan wel veel comfortabeler is dan het Duitse achterneefje, maar waarvan het fungehalte toch een beetje lager ligt.

Adventure Island is natuurlijk véél meer dan alleen achtbaangeweld. Zo is er een relatief klein reuzenradje, genaamd Fireball. Vreemde naamkeuze zie ik je al denken, maar voor zo’n snel ronddraaiend reuzenrad is deze naam meer dan terecht gekozen! Verder is er nog een kartbaan, een Troika, een Disk’O en niet te vergeten de drie RCT-attracties die we net vermeldden.

Helterskelter is de typische spiraalglijbaan die we uit het spelletje kennen en Twister is de welgekende ‘Draaien 1’. Deze laatste zorgt wel voor de nodige fun, maar wordt al snel eentonig door het ritprogramma. Ten slotte is er nog een soort van klein funhouse, waarbij het hele huis schots en scheef gebouwd is.

De tunnel

Om naar het westelijke stuk van Adventure Island te gaan, moet je door een tunnel gaan onder de Pier. Daar zie je meteen de fluorescerende Rage tevoorschijn komen. Rage is een betrekkelijk aangename verrassing. Veel meer dan een looping na de eerste afdeling, een cutback, heartline roll en wat bochtenwerk moet je hier niet verwachten. Top is een Euro-Fighter zelden, maar door de leuke first drop en relatief goede lay-out voor dit model valt dit exemplaar wel te smaken.

De vijfde en laatste achtbaan in dit park vind je vlak naast Rage. Het was de eerste van de drie Tivoli New Coasters (de andere twee vind je in Boudewijnpark en Bayern Park) en het is met zijn zeventienjarige leeftijd nog steeds een aangename familiecoaster en een publieksfavoriet.

Eén van de verborgen toppers in Adventure Island is het spookhuis. In het ‘Over the Hill House’ moet je geen knappe animatronics, diepgaande storytelling of schrikeffecten waar je dagen nadien nog wakker van licht verwachten. Wat het wel is? Een knap spookhuis voor de hele familie, met een ritverloop dat niet in een ademtocht voorbij is en een zeer goed effectje tegen het einde van de rit dat we hier niet uit de doeken ga doen. Het Halloweenevenement heeft trouwens ook enkele extra spookhuizen. Eén daarvan heeft de grappig lange naam ‘The Revenge of the Return of the Curse of the Black Scream’.

Verder is er ook nog een minigolf te vinden, een zweefmolen, een freefall en een waterglijbaantoren zoals we die kennen van in Toverland. Vorig jaar opende er ook een splinternieuwe attractiehal met binnenin onder andere een schommelschip, een kleine vrije val-toren en softplays. Ideaal dus voor wanneer het typisch Engelse weer toeslaat.

We hebben nu enkel de grootste attracties uitgelicht in dit artikel, maar er zijn nog verschillende andere, kleinere attracties die je zeker niet mag missen tijdens een bezoek aan Adventure Island!

Gezelligheid

Ondanks de oppervlakte, is het park erin geslaagd veel attracties te zetten voor alle leeftijden. Doordat er net zo weinig plaats is door de dichte bebouwing, is er altijd een gezellige drukte aanwezig in het park, wat een bijzonder gezellige sfeer schept in het kustpark. Niet alleen dat, maar ook de operators die superenthousiast zijn en met elke bezoeker plezier maken dragen daartoe bij.

Adventure Island is meer dan zomaar leuk. Geen toprides, maar toch enkele attracties die je weten te overtuigen, een nostalgisch toetsje en superveel sfeer. Bovendien was het park erg proper en was ook het eten niet slecht. Al bij al een bescheiden toppertje!