Laat ons in contact blijven!

Brakesection Magazine

Comics Station Antwerpen

#1 (April 2017)

Comics Station Antwerpen

Visual: Comics Station

Comics Station Antwerpen

Deze paasvakantie opent er in België een nieuw thema- en belevingspark in het Centraal Station van Antwerpen: Comics Station. Het park is opgebouwd rond zes Belgische striphelden (Suske en Wiske, Jommeke, De Kiekeboes, De Smurfen, Lucky Luke en Urbanus) die elk een eigen gethematiseerde zone krijgen met verschillende activiteiten.

Je vindt in Comic Station niet alleen mechanische attracties, maar ook allerlei interactieve elementen en doe-activiteiten die het (strip)verhaal echt tot leven brengen. In totaal zijn er een zestigtal attracties, verspreid over vier verdiepingen en 6000m². Genoeg dus voor uren familieplezier! Wij spraken met CEO Wim Hubrechtsen om het verhaal achter Comics Station te weten te komen.

Goeiemiddag Wim. Vertel eens, wanneer en hoe is het idee voor Comics Station ontstaan?

In het najaar van 2013 waren Jeroen Jespers en ik in gesprek met de grootste boekuitgever van de Benelux (WPG, het vroegere Standaard Uitgeverij) om strategisch advies te verlenen over hoe de uitgeverijen anno 2016 zouden moeten evolueren en voornamelijk wat ze met strips zouden kunnen doen. Strips zijn jarenlang de cash cow geweest van uitgeverijen en ze merkten toch dat dat nog altijd heel populair is, maar toch aan impact aan het verliezen was.

Letterlijk op een nacht kreeg ik het idee om een park te bouwen rond Belgische stripfiguren, want dat bestond nog niet. Een outdoor park is natuurlijk niet in één twee drie opgestart: de budgetten en de lead-time voor zulk project zijn veel groter, dus in diezelfde droom om een park uit de grond te stampen was een outdoor park al snel van tafel geveegd. Een indoorpark was dan logischerwijze het eerstvolgende waar ik aan dacht.

De volgende ochtend heb ik meteen mijn collega gebeld en gevraagd: “Wat denk je, een indoor park? We zouden daar toch eens over moeten nadenken.” Om 9u30 zaten we er al over te brainstormen en al om 11u30 stonden we hier al in het Centraal Station van Antwerpen.

Je zegt dat het idee voor een outdoor park meteen doorprikt werd, is het dan al altijd een droom geweest om een pretpark te openen of te runnen?

Ik heb altijd het voorrecht gehad om in de entertainmentsector actief te mogen zijn en ook om van dichtbij de exploitatie en de openingen van de Plopsa-parken mee te volgen. Mocht het ooit een droom geweest zijn, is die in zekere zin wel al ingevuld geweest. Het was zeker en vast geen streven om absoluut nog een nieuw park te openen. Het was eerder toevallig een idee dat me te binnen schoot en waarvoor ik en twee ex-collega’s de handen terug in elkaar hebben geslagen om onze schouders eronder te zetten.

Hebben jullie je gebaseerd op een bestaand concept of park?

We hebben eigenlijk een heel andere invalshoek dan de meeste andere initiatieven. Om het makkelijk te houden, hebben we tegen mensen gezegd dat we het midden houden tussen enerzijds Plopsa Indoor en anderzijds Technopolis in Mechelen. Steek die twee in een shaker en dat is wat wij gaan maken. Enkele opstellingen, digitale interactieve dingen, doe-activiteiten, maar ook thematisering en mechanische attracties. Op die manier zijn wij een nieuw, uniek concept dat nog nergens in de buurt te vinden is.

Was het Centraal station van Antwerpen jullie eerste keuze of waren er nog andere locaties in de running?

Het idee voor de huidige locatie kwam er meteen omdat we wisten dat we een park moesten bouwen dat…

Lees verder in Brakesection Magazine April 2017.
Klik hier om dit nummer te bestellen.

Meer artikels uit #1 (April 2017)

Met heel veel dank aan onze sponsors:

To Top