Wereldpremière – Vekoma en volksverhalen voor Tripsdrill

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 7 (2020) / #5 (Oktober 2020) / Wereldpremière – Vekoma en volksverhalen voor Tripsdrill
Wereldpremière – Vekoma en volksverhalen voor Tripsdrill

Dubbele verbazing vorig jaar: Tripsdrill kondigde niet alleen aan dat ze de allereerste Vekoma Suspended Thrill Coaster zouden bouwen, maar ze voegden daar ook nog aan toe dat ze op hetzelfde moment ook een Vekoma Family Boomerang Coaster zouden openen. Het gezellige Duitse parkje wist dus niet enkel een wereldpremière binnen te halen, maar opende meteen twee gloednieuwe achtbanen in één jaar tijd. Redenen genoeg voor elke coasterliefhebber om af te zakken naar het landelijke Cleebronn om enkele ritjes te maken op Volldampf en Hals-über-Kopf.

Bij het opdraaien van de parking doemt de onmiskenbare moderne track van Vekoma al meteen op. In tegenstelling tot elke andere grote achtbaan van het park, werden de twee nieuwste exemplaren van Tripsdrill niet in een verre uithoek van het terrein gebouwd. Volldampf en Hals-über-Kopf, zoals de Vekoma Family Boomerang en Vekoma Suspended Thrill Coaster respectievelijk heten, staan vlak aan de ingang, links van de kleine toegangspoort. De massieve stalen constructies weten zo onmiddellijk alle aandacht naar zich toe te trekken.

Op het moment van ons bezoek zijn de beide achtbanen pas enkele weken open. Zelfs op het parkplan dat we aan de ingang krijgen, is het nieuwe duo nog niet aangeduid. Meer nog: Hals-über-Kopf en Volldampf zijn nog niet af. Tenminste, de achtbanen zijn helemaal klaar, maar de stationsgebouwen en thematisering zijn nog lang niet klaar. Dat is een werkje dat Tripsdrill tijdens het huidige winterseizoen zal aanpakken. Je zou kunnen stellen dat dit een proefperiode is voor de nieuwe coasters, of een manier om al een deel van het geïnvesteerde kapitaal terug te winnen. Het deert ons niet, want ondanks de ruwe betonnen wanden, ontbrekende daken en wachtrij door een kale vlakte, weten de nieuwste creaties van Vekoma alle aandacht op te eisen.

Van SLC naar STC
De bekendste attractiebouwer van Nederland stond tot enkele jaren geleden niet bekend als een constructeur van de soepelste achtbanen. Natuurlijk is die reputatie niet echt terecht; doorheen de jaren heeft Vekoma enkele ware pareltjes gebouwd die zelfs lang na opening nog steeds erg te genieten zijn. Er is echter één achtbaantype dat de ruwe reputatie in de hand heeft gewerkt: de Suspended Looping Coaster, vaak afgekort als SLC. In heel wat parken heeft dat model doorheen de jaren een ruiger kantje gekregen dan bedoeld.

Met die reputatie maakt Vekoma nu komaf. De afgelopen jaren presenteerde het bedrijf enkele zeer gesmaakte achtbanen zoals de Bermuda Blitz-baan Lech Coaster in Legendia, de TRON-coaster in Shanghai Disneyland of de vele Family Boomerang-achtbanen. Maar één van de meest opvallende nieuwe types werd in 2018 aangekondigd. De Suspended Thrill Coaster – of STC – wordt aangeprezen als een familieachtbaan met inversies, waar dankzij het design van de treinen kinderen vanaf 1m20 in kunnen plaatsnemen. Een echte achtbaan voor jong en oud dus.

Hals-über-Kopf
De Suspended Thrill Coaster zou kunnen gezien worden als een spirituele opvolger van de SLC, maar Vekoma lijkt toch vooral te willen tonen dat ze een totaal nieuwe weg ingeslagen zijn. De nadruk ligt bij de STC op een spannende, maar toegankelijke inversieachtbaan. Dat valt ook op bij de lay-out die ze als één van de standaardontwerpen voorstellen: de Thunderbird. In tegenstelling tot de meest geproduceerde SLC met vijf inversies, gaat het bij deze coaster om slecht twee inversies waarbij de G-krachten niet te hoog oplopen en ligt de klemtoon verder op de vijf airtimeheuvels en snel bochtenwerk. De STC wil dus vooral het midden vinden tussen family en thrill.

Tripsdrill is een park dat net zo goed aan die beschrijving voldoet. Het lijkt dan ook een match made in heaven dat de eerste STC net naar dit knotsgekke familiepark gaat. Erlebnispark Tripsdrill koos echter niet voor een basisversie voor hun wereldpremière: hier staat een op maat gemaakte thrillride die verweven is met de gloednieuw Family Boomerang Coaster – waarover later meer.

Zo krijgt de eerste STC al meteen een uniek baanverloop mee. …

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #5 2020. Klik hier om dit nummer te bestellen.