In het archief – Charles R. Wood

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 7 (2020) / #5 (Oktober 2020) / In het archief – Charles R. Wood
In het archief – Charles R. Wood

Wanneer aan pretparkliefhebbers wordt gevraagd om de grootste visionairs aller tijden uit de wereld der amusementsparken op te sommen, dan zullen vooral namen zoals Walt Disney en Anton Pieck de revue passeren. Over deze illustere personen zullen we het in dit artikel echter niet hebben. Ondanks het feit dat LaMarcus Adna Thompson zich met recht en reden de vader van de zwaartekracht mag noemen voor zijn ontwerp van de Switchback Railway, de eerste authentieke achtbaan in Noord-Amerika, is er maar één man die de vader der themaparken wordt genoemd: Charles R. Wood.

Charles geraakte gefascineerd door pretparken na een bezoek aan het Californische pretpark Knott’s Berry Farm en vond daar de inspiratie om Storytown USA (New York, USA) te ontwikkelen en dit in 1954 voor het grote publiek te openen. Dit was zelfs één jaar voor de opening van het originele Disneyland in California van de ons welbekende Walt Disney. Sindsdien is het eerste themapark ter wereld (die naam waardig) verder en verder uitgegroeid tot het pretpark dat het nu is. We duiken even de geschiedenis in om het verhaal van deze parkontwikkelaar en filantroop verder toe te lichten.

Moeder de Gans
Om een themapark of een attractiepark te kunnen oprichten, heeft men naast een goed uitgewerkte visie en een doordacht beheersplan uiteraard ook de nodige fondsen nodig. Volgens de legende zou Charles R. Wood met slechts 500 dollar aan eigen budget naar een bank gestapt zijn om leningen te bespreken. Nadat de bankmedewerker de benodigde lening weigerde, zou Charles opgestaan zijn en het volgende iconische antwoord gegeven hebben: “One day sir, I will be able to buy and sell you.” Gelukkig voor hem (en voor ons) was hij uiteindelijk in staat om de noodzakelijke sommen geld te bemachtigen en kon hij samen met zijn vrouw voor een bedrag van 75.000 dollar, op basis van het boek Kiddie Parks of the Adirondacks van Rose Ann Hirsch, een stuk grond verwerven nabij Queensbury, een stad in de staat New York, op een paar minuten rijden ten zuiden van Lake George.

Toen Storytown USA in 1954 het levenslicht zag, waren slechts vier parkmedewerkers actief en bestond het park uit slechts één themazone: …

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #5 2020. Klik hier om dit nummer te bestellen.